Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Lasati PDL sa moara? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 05 Iunie 2012, ora 18:49
11687 citiri
Lasati PDL sa moara? (Opinii)

Exista astazi o frenezie USL si o tendinta de a uita de PDL, daca ar fi sa dam crezare tuturor sondajelor de opinie care apar pe piata. Insa astfel de masuratori si-au aratat limitele la noi de atatea ori, ca ar fi o naivitate sa te increzi in ele.

Desigur, alegerile locale nu vor putea fi nici ele considerate un prea bun barometru din perspectiva politica, pentru ca acolo in principiu votul exprima preferintele pentru anumiti oameni, in primul rand, si abia apoi trendul politic al partidelor din care fac parte.

Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti - asa spune o vorba din popor. Desi ea este perfect valabila la nivelul partidelor, acolo unde fiecare partid care a ajuns la putere nu a facut decat sa isi consolideze puterea, nu stiu cat de raspandita este ea la nivelul judecatii individuale in randul electoratului. Pentru ca oamenii sunt mai degraba tentati sa uite. Si le vor da uitarii si pe cele rele, si pe cele bune, aruncandu-se apoi cu ochii larg inchisi in bratele celui care-i puternicul zilei.

In postura asta isi imagina PDL ca se afla in 2009, cand incerca sa schimbe legea electorala astfel incat sa domneasca mult si bine. Nu a fost pentru cine s-a pregatit, USL a venit pe nepusa masa si a luat potul cel mare.

Noua lege electorala combinata cu inclinatia de a vota USL in masa ar putea avea insa rezultate ciudate, uluitoare la alegerile din toamna. Un monstru si doi, maxim trei soricei prin Parlamentul Romaniei nu ar fi o imagine prea reconfortanta.

Si desi, dupa toate probabilitatile si previziunile externe, va urma o perioada in care criza economica va reveni peste tot in lume, iar o majoritate politica stabila si puternica este un avantaj si o garantie pentru trecerea cu bine prin zone de turbulente, PDL nu trebuie lasat sa dispara.

Ar fi o pierdere in primul rand experienta noastra: imaginati-va de cate detalii, de ce trucuri si chitibuserii am fi privati, daca PDL nu ar face parte din viitoarea Opozitie.

Cine mai bine decat ei sa stie cand se fac cel mai usor marile matrapazlacuri, unde se dau marile tunuri si cum se incalca rapid si usor legea fara ca adversarul sa se prinda? Ar fi o pierdere uriasa ca in noua legislatura sa nu avem o opozitie antrenata excelent in cele rele, pentru ca ea ar fi cea mai buna opozitie posibila de care am putea avea parte.

Cine ar sesiza mai usor o lege neconstitutionala cand PDL, in timpul Guvernelor Boc, a emis atatea legi declarate neconstitutionale de CCR, cat astazi le-am pierdut numarul?

Cine mai bine decat pedelistii ar sti sa lupte cel mai eficient impotriva unui viitor Guvern care s-ar gandi sa guverneze doar prin asumari de raspundere, cand Boc a practicat aceasta tehnica de nu mai putin de 14 ori?

Despre celelalte fineturi - numiri de fini in functie, consiliere sexy, bani publici cheltuiti aiurea pe terenuri in panta si patinoare la tara - nici sa nu mai pomenim, ele vor putea fi mirosite inca inainte de fi faptuite. Iar asta va fi un mare pas inainte, pentru ca prezentarea lor din timp va da ocazia presei si societatii sa lupte mai eficient impotriva lor.

Cam asa ceva se petrece in prezent cu PDL in Opozitie. Insa acum pedelistii stiu ca nu pot racni prea tare, pentru ca ar fi ridicoli sa critice rezultatele USL: pur si simplu si-ar da singuri in cap.

Vor avea insa ocazia sa o faca vehement dupa alegeri. Cand sa speram ca nu veti uita nici de cele bune, nici de cele rele ale lor. Altfel, lasand sa moara PDL, riscam sa avem parte de o opozitie anemica si rahitica, asa cum am avut chiar in timpul guvernarii lui Boc.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#PDL Opozitie avantaje, #PDL alegeri parlamentare 2012, #PDL intra Parlament , #alegeri parlamentare