Legea electorala, varianta PDL - doi parlamentari pe colegiu

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 15:57
1857 citiri
Legea electorala, varianta PDL - doi parlamentari pe colegiu
Foto: Arhiva

Conducerea PDL a fost mandatata sa sustina in cadrul coalitiei de guvernare un proiect de lege electorala care sa statueze principiile uninominalului, sistemul de compensare fiind bazat pe numarul de voturi obtinut de fiecare candidat, nu pe o lista nationala de compensare.

In conceptia celor de la PDL, introducerea unui sistem uninominal nu ar trebui compensata pe o lista, criteriul trebuind sa fie tot cel al voturilor primite de catre un candidat in mod direct.

"Se vorbeste acum de sistemul german care presupune vot uninominal si compensarea pe o lista nationala. PDL respinge ideea unei liste nationale si doreste ca aceasta redistribuire a mandatelor sa se faca in functie de numarul de voturi obtinute. Adica pierzatorii cu cel mai mare numar de voturi sa intre in Parlament pe acele locuri care revin partidului pe care l-au reprezentat in alegeri", a declarat deputatul Razvan Mustea, la incheierea sedintei de luni a Biroului Permanent National.

Intrebat daca acest proiect nu ar face ca un colegiu sa fie reprezentat in Parlament de catre doi parlamentari, Mustea a raspuns: "Ba da. Si aceasta este o tema de discutie. In momentul in care vorbim despre compensare, poate aparea aceasta situatie in care un colegiu sa fie reprezentat de doi parlamentari".

Alaturi de acest proiect, Mustea a spus ca liderii democrat-liberali au fost mandatati sa discute cu partenerii de guvernare si proiectul de regionalizare si comasarea alegerilor.

In fata intrebarilor legate de oportunitatea reluarii discutiei despre regionalizare in urma refuzului UDMR de a agrea proiectul, Mustea a spus ca in coalitie discutiile vor continua.

"Ceea ce va pot spune ca reprezentantii nostri din conducerea partidului care ne reprezinta si in coalitie au fost mandatati sa promoveze aceste idei si au plecat cu acest mandat la discutiile cu UDMR. Speram ca in urma discutiilor din coalitie se va ajunge la o pozitie comuna pe elementele expuse", a afirmat democrat-liberalul.

UDMR sustine un sistem electoral mixt, cum este cel din Germania. "Un sistem la care se poate ajunge in acest moment, consideram noi, este sistemul german, un sistem mixt, jumatate, sau un pic peste jumatate din colegii sa fie colegii uninominale, pastrate asa cum sunt acum, si restul sa fie pe o lista nationala, pe care se pune stampila, nu una care nu a fost vazuta de cetateni. Prin sistemul mixt se echilibreaza reprezentarea comunitatilor locale, a cetatenilor in asa fel incat fiecare vot exprimat se transforma in madat exact acolo unde votul a fost exprimat", a declarat recent Kelemen Hunor.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#lege electorala PDL, #doi parlamentari colegiu, #lege electorala 2011 , #alegeri parlamentare