Alegeri cu cantec verde-nrourat (Opinii)

Luni, 18 Aprilie 2011, ora 10:54
1717 citiri
Alegeri cu cantec verde-nrourat (Opinii)
foto: ziarulring.ro

Ceea ce supara nu este batalia pentru intaietate in PD-L, fireasca in orice democratie, cat strategia paguboasa de a aduna adeziuni prin orice mijloace. Este de inteles: un minim ideologic-programatic n-ar avea nicio miza.

De aceea, ca si altadata, in incercarea de a aglutina in jurul lor o majoritate, au intrat in joc actanti politici cu un background destul de controversat. Ar mai fi de retinut pe de o parte concurenta neloiala, lipsa fairplay-ului, iar, pe de alta, ofensiva mediatica fara precedent a vectorilor de imagine favorabili lui Boc.

Regie si scenarii

De cand s-a anuntat data alegerilor la varf, in spatiul public se construiesc scenarii tot mai stravezii. Unele survin de la cei implicati, altele de la cei ce ar dori sa vada partidul de la putere clacand.

Analizele impartiale nu intereseaza decat pe sociologi, semn ca politica romaneasca si-a pierdut suportul popular. Mass-media au intervenit partizan mai cu seama dupa anuntarea preferintei lui Basescu pentru primul ministru.

Dezavantajati sunt Blaga si Paleologu. Ei nu pot interveni direct in dirijarea banului public spre sectoarele controlate de greii partidului sau spre judetele si primariile mai marilor ori mai micilor baroni in vederea sustinerii la Congres, nici nu pot apela cand vor la canalele TV pentru a-si expune punctele de vedere si a-si intari imaginea de lideri potenti, numai buni de condus un partid cu pretentii intr-un an preelectoral.

In plus, orice campanie electorala, fie si interna de partid, se face preponderent prin mass-media, ceea ce incarca nota de plata. Serviciile de PR si advertising sunt scumpe, iar minutele de emisie trebuie decontate.

In afara acestora, motiunea lui Boc are in spate serviciile oferite de specialisti guvernamentali, insa presa vorbeste de sume colosale din buget repartizate unor personalitati aflate initial in tabara opusa, ceea ce pare a fi inclinat hotarator balanta. Asemenea malversatiuni ar fi avut loc de fiecare data cand a fost vorba de partidele aflate la putere.

Acuze si suspiciuni

Daca ne luam dupa discutiile din mass-media, din aceste sume se dijmuiesc bani pentru campanii electorale si pusculita de partid, ceea ce face ca pretul pe lucrari publice, de exemplu pe km de drum, pe reparatii sa fie de cel putin trei ori mai mare ca in Occident. Nu discutam despre calitate, garantii ca sa nu starnim haz.

Se stie ca organismele statului democratic n-au ce cauta in jocurile de putere, or la noi nu se face exces de zel in privinta legalitatii si a corectitudinii. Desi este apreciata la curtile europene pentru succese impotriva coruptiei, DNA nu se sesizeaza cand presa reclama deturnarea fondurilor publice, chiar daca s-au pus in joc sume imense, iar tarasenia se vede cu ochiul liber.

Iar mana lui Basescu?

In urma cu cateva zile s-a auzit ca domnul presedinte si-ar fi schimbat optiunea, iar lui Blaga pare sa-i surada iar norocul. Insa, declaratiile lui Traian Basescu de duminica arata contrariul. Pana la Congres, lucrurile se mai pot schimba de cateva ori. Daca nu cumva va fi fiind simpla stratagema de imagine.

In acest sens, referendumul asupra necesitatii unui alt tip de administratie a Capitalei pune accent doar pe temele favorite de campanie vehiculate in ultimul timp de PD-L si nu pe necazurile bucurestenilor. Fiindca bugetul si prioritatile sectoarelor n-au legatura cu existenta lor, ci cu politizarea excesiva si birocratia de partid.

De altfel, nici nu se poate renunta la o forma oarecare de gestionare a banului public pe sectoare. Descentralizarea, apropierea deciziei de cetatean nu sunt simple mofturi in UE.

In toata aceasta tevatura dezamageste lipsa de viziune asupra obiectivelor imediate pentru activitatea legislativa si executiva. Doar eterna batalie pe persoane, fie si bine intentionate, nu va avea darul sa le aduca merite pentru iesirea din criza si recesiune, nici sa ridice nivelul increderii in partid si in institutiile statului, aflate la cele mai joase cote postdecembriste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#alegeri in PDL, #Blaga Boc Paleologu, #mass media si politica, #scenarii si suspiciuni , #alegeri PDL