Alegerile partiale intr-un singur tur, contestate la CCR

Miercuri, 26 Martie 2014, ora 16:36
1150 citiri
Alegerile partiale intr-un singur tur, contestate la CCR

PDL, prin grupurile sale parlamentare din Camera Deputatilor si din Senat, a trimis o scrisoare Avocatului Poporului prin care cere sesizarea Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea ordonantei de urgenta 12/2014 privind alegerile partiale. Guvernul vrea ca acestea sa se organizeze intr-un singur tur, ceea ce, potrivit PDL, este neconstitutional.

Anuntul a fost facut miercuri, de catre liderul deputatilor PDL, Tinel Gheorghe. "Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.12/2014 de modificare a Legii nr.35/2008, aplicabila si alegerilor din 25 mai 2014, afecteaza drepturile politice fundamentale prevazute de art.36 - 38 din Constitutie, care sunt parte din categoria drepturilor electorale", se arata in scrisoarea PDL, potrivit Realitatea Tv.

In Ordonanta Guvernului, alegerile sunt prevazute sa declare castigator candidatul care ia cele mai multe voturi din primul tur.

Alegeri parlamentare partiale: Cine vrea sa ocupe locul lasat liber de Dan Voiculescu

"Prin pct.2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului criticata de neconstitutionalitate sunt modificate reguli referitoare la exercitarea drepturilor politice fundamentale de a alege si de a fi ales, care sunt drepturi electorale, privind organizarea intr-un singur tur a alegerilor partiale, iar cel mai bine clasat candidat fiind declarat castigator.

In caz de balotaj se va organiza un al doilea tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur, la care vor participa candidatii care se afla in aceasta situatie", arata PDL.

Alineatul 17 al articolului 48, modificat prin OUG prevede ca "Alegerile partiale se desfasoara intr-un singur tur, cel mai bine clasat candidat urmand a fi declarat castigator. In caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur, la care pot participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie".

Ce se intampla cu Avocatul Poporului

"Solicitam expres Avocatului Poporului sa atace la Curtea Constitutionala ordonanta de urgenta 12/2014", a declarat Tinel Gheorghe.

Ordonanta de urgenta a Guvernului care modifica Legea 35/2008 privind alegerile parlamentare, a fost adoptata pe 19 martie si publicata luni, 24 martie, in Monitorul Oficial. Vineri, 21 martie, executivul a publicat in Monitorul Oficial actul normativ prin care sunt convocate alegeri partiale in sase colegii uninominale pe data de 25 mai, pentru o parte din mandatele vacante, in Galati, Hunedoara, Ilfov, Satu Mate, Gorj si Bucuresti, termenul limita pentru depunerea candidaturilor fiind 5 mai.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu este de părere că după Congresul PNL desfășurat sâmbătă, 25 septembrie, adevăratul câștigător este Klaus Iohannis, care a fost „reales președinte PNL”....
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu a declarat despre Congresul PNL de sâmbătă, 25 septembrie, că „nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului” şi că a asistat la o ruşine...
Sursa: Ziare.com