Blestemul dreptei romanesti (Opinii)

Duminica, 24 Martie 2013, ora 22:29
2842 citiri
Blestemul dreptei romanesti (Opinii)
Foto: Ziare.com

Contempland seismele de la si mai ales de dupa recentul conclav al PDL, avand ca scop alegerea unui nou (vechi) presedinte, se poate afirma fara prea multe dubii ca dreapta romaneasca pare sa stea sub semnul unui blestem. In timp ce stanga tot creste si infloreste, dreapta se faramiteaza si se aneantizeaza.

Ma grabesc sa fac precizarea ca nu preiau acceptiunile termenilor "dreapta si stanga" intocmai dupa manualele de politologie, ele purtand conotatii specifice in arealul politicii romanesti, conotatii determinate in principal de coordonatele istoriei noastre recente.

S-a considerat si se considera indeobste a fi de stanga orientarile mai favorabile sau, ma rog, mai putin ostile perioadei de trista amintire a asa-zisului socialism al epocii postbelice, in timp ce dreapta ar reprezenta factiunile principial rebarbative in raport cu acea epoca.

Mai pe scurt, stanga si dreapta se definesc pe la noi mai mult prin binomul: comunist/anticomunist, decat prin raportare la principii referitoare la rolul statului, al initiativei private, al libertatilor economice etc.

Printre explicatiile acestui fenomen, este in primul rand faptul ca stanga a furat startul in 1990 prin proiectarea si punerea in exercitiu a monstruoasei creatii, numita FSN (FDSN, PDSR), care si-a asumat impostura evidenta de a pune bazele, cu ajutorul vechilor structuri, a asa-zisului stat de drept (drepti), editie noua si revizuita, marca Ilici Iliescu. Stat definit prin celebrele formulari care au dat notorietate autorului: "democratie originala" sau "economie social(ist)a de piata".

Oricum, formulele au prins la marea masa turmentata de propaganda desantata a deceniilor anterioare si am dobandit ceea ce corifeii de mai sus au dorit. Un stat si o tendinta a electoratului de a merge neabatut pe partea stanga a unui drum ce nu duce nicaieri. Dupa ani lungi de comunism, am ales tot un soi de comunism cu fata ceva mai umana.

La primele alegeri am avut rezultate zdrobitoare, aproape penibile, in favoarea stangii si scoruri jalnice in dreptul partidelor istorice, revenite pe scena ca exponenti ai unei drepte, pe cat de anemice, pe atat de nepopulare in optiunile electorilor.

Acest raport s-a perpetuat in varii ipostaze si pe mai departe, repurtand si multe alte succese de etapa. Tendinte spre compromisuri ale unor segmente ale dreptei (PNL), achizitionarea in bloc a urmasilor social-democratiei interbelice de catre actualul PSD si victorii multe-multe in majoritatea confruntarilor electorale.

In chip paradoxal, partidul cu coloratura rozalie a devenit partidul de suflet al romanilor, chiar si in rarele ocazii cand, deceptionati de el, au consimtit sa incerce alte formule (CDR, PD, Emil Constantinescu, Traian Basescu). Doar post-mortem s-a acordat Seniorului (Corneliu Coposu) omagiul binemeritat.

Partidele si aliantele de dreapta au disparut, s-au faramitat, s-au prostituat, s-au predat adversarilor mai virili din partea stanga, cele cu "Oi mai multe/Mandre si cornute/Si cai invatati/ Si cani mai barbati", termenii: "oi, cai, cani" putandu-se citi in cazul de fata in mai multe chei imaginabile.

Ceea ce se intampla astazi este doar un nou episod care invedereaza aceleasi concluzii. Coalitia de stanga, in care prin forta lucrurilor se inglobeaza astazi si PNL, trece "falnic si fara pas" din victorie in victorie, avand aproape de 70% din optiunile prea-cinstitilor alegatori, in pofida oricaror erori si neimpliniri, in timp ce dreapta se straduieste sa fie tot mai mica si mai mica, precum stim noi ce.

Dupa deznodamantul nefericit al alegerilor din PDL se contureaza un adevarat cosmar al dreptei care tinde sa ne readuca la anii '90. Vom avea, dupa cum se poate estima, o droaie de partidulete de dreapta. La formatiunile existente, precum: Alianta (neo)DA, Noua Republica, se vor adauga si cele care se vor naste din sciziunea posibila a PDL si din diferitele initiative ale unor personalitati care nu se vor regasi nici in formatiunile de mai sus.

O multime de pesti marunti si vulnerabili, care vor fi o prada lejera pentru stanga si dreapta din stanga esichierului nostru profund dezechilibrat.

Călin Georgescu, reacție după protestul AUR din București: „Acest lucru i-a îngrozit pe politicienii români"
Călin Georgescu, reacție după protestul AUR din București: „Acest lucru i-a îngrozit pe politicienii români"
Călin Georgescu a început să devină și mai vizibil în social media. Candidatul independent transmite mesaje și pe X, rețeaua socială a lui Elon Musk. Ultimul mesaj al lui Georgescu a fost...
Nicuşor Dan: ”Înclin să cred că a fost o influenţă a Rusiei în alegeri.” Ce spune despre o eventuală nouă candidatură a lui Călin Georgescu
Nicuşor Dan: ”Înclin să cred că a fost o influenţă a Rusiei în alegeri.” Ce spune despre o eventuală nouă candidatură a lui Călin Georgescu
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că înclină să creadcă a existat o influenţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale din România, în sensul în care a existat o reţea de siteuri...
#dreapta romaneasca congres PDL, #Blaga reales presedinte PDL , #alegeri PDL
  1. Călin Georgescu, reacție după protestul AUR din București: „Acest lucru i-a îngrozit pe politicienii români"
  2. Nicuşor Dan: ”Înclin să cred că a fost o influenţă a Rusiei în alegeri.” Ce spune despre o eventuală nouă candidatură a lui Călin Georgescu
  3. „E prea dobitoc, țăran, prost”. Gigi Becali nu a mai rezistat și l-a jignit pe Călin Georgescu. Ce l-a deranjat la cel pe care l-a susținut la prezidențiale
  4. Elena Lasconi, acuzații grave la adresa lui Ciolacu după amânarea alegerilor: ”Ori nu înţelege, ori este un plan mult mai bine pus la punct decât îl simţim noi”
  5. George Simion, reacție după violențele de la protest: „Mulţi dintre aceşti participanţi consideră că o parte dintre televiziuni mint şi dezinformează grav"
  6. Nicușor Dan crede că doar Klaus Iohannis poate oferi explicații românilor: "Nu s-au dovedit niște lucruri despre anularea alegerilor"
  7. UPDATE Anchetă după protestul AUR de la București. Manifestanții s-au întors la Guvern. Simion umflă numărul participanților la 100.000 VIDEO
  8. Elena Lasconi iese la atac după protestul AUR din București: ”Tot ce se întâmplă acum este efectul incompetenței și al neimplicării voastre”
  9. Victor Ponta, după protestul AUR din București: „Asta e lecția pe care am învățat-o!". Atac la Iohannis și Antonescu
  10. Elena Udrea, poziție pro-Georgescu: ”Ordinele către 'Justiție' sunt acum pe invers?”