Calea spinoasa a PDL (Opinii)

Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 22:19
2622 citiri
Calea spinoasa a PDL (Opinii)

Iata ca s-au savarsit si alegerile pentru structurile de conducere ale PDL. Nicio surpriza! Dupa principiul "Castigatorul ia totul!" sau, ma rog, aproape totul.

Cine si-ar fi imaginat altceva, de genul unei conduceri in care sa fie reprezentate proportional toate grupurile si tendintele din partid, ar fi fost, fara indoiala, suspect de naivitate politica. Pentru ca nu prea exista batalii cu mai multi castigatori.

Echipa de conducere, asa cum a iesit in final, este una plauzibila si destul de "curata", in sensul ca este formata din oameni carora nu li se pot pune in carca multe alte pacate decat, eventual, cele general umane, cele care fac deosebirea dintre oameni si ingeri. Mai ales dintre oamenii politici si fapturile sacre mentionate. Multi dintre ei au o aureola de seriozitate si onestitate si inregistreaza in palmaresul lor realizari semnificative, nu numai in domeniul strict politic.

Este o echipa care ar avea potential, daca va sti, dincolo de euforia succesului de astazi, sa devina una adevarata, cu obiective, strategii si tactici conforme, pentru a asigura relansarea unui partid pe care multi il decretau definitiv perdant si iesit din sfera majora a politicii autohtone.

Desigur, nu va fi o cale presarata cu crizanteme, ci o lupta anevoioasa cu adversitatile de tot soiul si printre ele tentatia victoriilor facile, cum ar fi cele legate de idei de asociere pripita la guvernare intr-o formula sau alta, in contextul aparent favorabil al tendintelor de criza si posibila dezintegrare a aliantei in exercitiu.

Deoarece riscul de a fi un aliat minor este mai mare decat cel de a te reconstrui in Opozitie, capitalizand in beneficiu propriu erorile sau dificultatile adversarilor. Pentru ca in politica nu exista prieteni, nici macar ideologici, doar adversari si rivali.

PDL trebuie repus pe linie, trebuie sa redevina, pas cu pas, un partid care sa conteze pe esichier. Iar asta inseamna procente de incredere de peste vreo 20%, inseamna macar o relativa unitate la centrul sau, structuri teritoriale solide, stabilitate la nivelul nucleului dur al electoratului sau, dar si in ceea ce priveste sustinerea unui segment constant al simpatizantilor care trebuie sa simta ca acesta este partidul "lor". Asa cum este cazul celui mai mare si stabil partid de dupa 89, PSD.

PDL trebuie sa-si gaseasca un loc firesc in doritul "front" al dreptei, unul de lider si de catalizator, pozitie la care este indreptatit prin marime si numar de membri, aptitudini care insa nu ii garanteaza o suprematie linistita si perena doar prin simpla lor evidenta.

Calitatea de lider se reconfirma permanent prin atitudini si fapte. PDL va trebui sa fie un varf de lance al Opozitiei. Al unei Opozitii aproape agresive, in sens politic, fireste, abandonand orice fel de formula de opozitie "constructiva", ezitanta si calaie. Sa rememoram, in acest sens, doar performanta reala, chiar daca nu foarte durabila, a unui surogat de partid, precum PP-DD.

N-ar fi rau daca PDL ar reusi sa-si normalizeze relatiile cu Traian Basescu, macar pana la nivelul unui "modus vivendi" convenabil, avandu-se in vedere istoria acestor relatii, faptul ca sfera sustinatorilor lor se intersecteaza si ca adversarii politici sunt in mare masura aceiasi.

Va reusi PDL sa surmonteze dificultatile uriase presupuse de exigentele de mai sus si de multe altele, pe care in acest moment este mai greu sa le anticipam? Va reintra partidul condus de Vasile Blaga pe un trend ascendent? Sanse ar fi, dar simpla lor existenta este doar o premisa a unui posibil succes.

Perioada urmatoare ne va arata daca sunt simptome in aceasta directie. Pentru ca ar trebui sa apara semne ale unei ofensive. Macar in ideea de a echilibra intrucatva scena politica a momentului, puternic inclinata spre stanga.

Citeste si:
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
La începutul lunii septembrie, imediat după scandalul demiterii lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, atât PSD, cât și USR PLUS și AUR au anunțat că depun moțiune de...
Liviu Dragnea, atacuri în rafală la adresa șefilor SRI. „George Maior, cam de la 10, 11 dimineaţa devenea prieten cu paharul”
Liviu Dragnea, atacuri în rafală la adresa șefilor SRI. „George Maior, cam de la 10, 11 dimineaţa devenea prieten cu paharul”
Fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, 19 septembrie, că a auzit discuţii între şefii serviciului Român de Informaţii şi procurori asupra cărora cei de la SRI...
Sursa: Ziare.com