Cine va fi noul presedinte al PDL? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 03 Martie 2013, ora 17:08
7834 citiri
Cine va fi noul presedinte al PDL? - Sondaj Ziare.com

Cei trei candidati anuntati la presedintia PDL, Vasile Blaga - actualul lider, Elena Udrea - sustinuta de Traian Basescu, si Monica Macovei - liderul aripii "reformiste" a PDL, si-au anuntat oficial candidaturile si si-au depus motiunile.

Dintre acestia se va alege, cel mai probabil, viitorul lider democrat-liberal, cel care va conduce partidul in foarte dificilul an 2014, cu alegeri europarlamentare si cu cele prezidentiale. In plus, liderul PDL are si "prima sansa" de a fi desemnat prezidentiabil al partidului.

Prima care si-a lansat candidatura a fost deputatul PDL Elena Udrea, pe 15 februarie, la Roman, unde a obtinut un nou mandat de deputat, la alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Elena Udrea si-a lansat candidatura la Roman: PDL e in spatele PP-DD

Ulterior, fostul ministru al Turismului a precizat ca nu isi pune problema ca nu va castiga presedintia partidului, adaugand ca nu va parasi formatiunea in cazul in care nu va ajunge in fruntea PDL.

Elena Udrea a facut publica, pe 21 februarie, o introducere a motiunii cu care intentioneaza sa candideze la Conventia Nationala a PDL, din luna martie. Aceasta a propus o alta structura de conducere - "mai simpla, mai flexibila si mai adaptata obiectivului de energizare a partidului".

"Sa nu mai avem suprapuneri de functii, functii care sunt doar cu numele, dar nu au atributii si responsabilitati clare. De aceea, propun eliminarea functiilor de prim-vicepresedinte din structura de conducere, pastrarea secretarului general, un numar de 8 vicepresedinti regionali, 8 vicepresedinti politici si 8 secretari executivi", a punctat parlamentarul PDL.

Udrea vrea modificari in structura conducerii PDL: Fara prim-vicepresedinte si 16 vicepresedinti

Printre cei care o sustin pe Elena Udrea pentru functia de presedinte la PDL se numara fostul lider al formatiunii si fost premier Emil Boc, primarul Aradului Gheorghe Falca, fostul ministru de Interne Gabriel Berca si, nu in cele din urma, presedintele Traian Basescu.

Actualul presedinte al PDL, Vasile Blaga, si-a depus joi motiunea cu care va candida pentru un nou mandat de presedinte al partidului. "Ne propunem castigarea alegerilor si, desigur, participarea la guvernare", a anuntat Blaga.

Ideile principale ale motiunii, intitulata "Romania dreapta. Politica dicolo de lozinci", au fost prezentate de Vasile Blaga impreuna cu Gheorghe Flutur, Andreea Paul si Raluca Turcan. In plus, un alt sustinator al acestuia pare a fi prim-vicepresedintele PDL Cezar Preda, care si-a manifestat dezacordul fata de sustinerea Elenei Udrea de catre Traian Basescu.

Blaga si-a depus motiunea pentru sefia PDL: Vrem sa castigam alegerile din 2016 (Video)

"Le multumesc colegilor care au semnat deja aceasta motiune. Se gasesc oameni care au fost alaturi de mine in multe batalii ale partidului, precum Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur, Radu F. Alexandru, oameni cu multa experienta, dar si oameni tineri, fie ca discutam de Andreea Paul, Raluca Turcan sau Traian Ungureanu", a declarat Vasile Blaga.

La randul sau, Cristian Pirvulescu, presedinte Pro Democratia si coordonatorul Forumului Constitutional, a spus ca Blaga are cea mai solida candidatura dintre cei trei.

Blaga: De patru ani, nu mai exista disciplina in PDL. Udrea confunda PDL cu PSD

Presedintele democrat-liberal a afirmat, marti, ca deputatul PDL de Galati Mircea Toader va semna motiunea depusa de el, in timp ce presedintele interimar al PDL Bucuresti, Adriean Videanu, "nu va semna pentru nicio motiune".

Intrebat daca se va retrage in cazul in care Videanu va candida, presedintele PDL a raspuns: "Tin foarte mult la domnul Videanu, dar nu ma voi retrage pentru nimeni", insa a recunoscut ca, daca Videanu ar fi candidat si ar fi ajuns in turul 2, iar actualul lider al PDL nu ar fi reusit acest lucru, l-ar fi votat, "la fel si pe doamna Boagiu".

Nu in ultimul rand, candidatul "reformistilor" autodeclarati din PDL, europarlamentarul Monica Macovei, si-a depus motiunea vineri, fiind insotita de ceilalti "reformisti" democrat-liberali, precum Cristian Preda, Teodor Baconschi si Sever Voinescu.

"Vrem sa dovedim ca prin fapte se poate si ca in politica se poate si prin bun simt, nu prin hotie. Urmeaza sa facem o sustinere in filiale, maine incepem cu Bucurestiul, capitala pierduta", a spus democrat-liberala.

Macovei a depus motiunea "Reformistii": Facem politica prin bun simt, nu prin hotie

Anuntata de primarul municipiului Targu Mures, candidatura lui Macovei se bucura de sustinerea grupului de reformisti din PDL, in frunte cu Cristian Preda.

Insusi Blaga a fost unul dintre cei care au salutat candidatura lui Macovei la presedintia PDL, declarand ca va exista si o a patra motiune, in timp ce Elena Udrea a afirmat ca nu il sustine pe Blaga la conducerea democrat-liberalilor, insa Monica Macovei are idei reformatoare asemanatoare cu ale ei.

Cum vrea Macovei sa castige alegerile si sa formeze Guvernul - Interviu Ziare.com

Teoretic, pe langa cei trei si-ar mai putea depune candidaturile si alti membri PDL de marca, precum presedintele interimar al PDL Bucuresti Adriean Videanu ori Gheorghe Falca, unul dintre numele vehiculate pentru postul de prezidentiabil PDL, insa acestia nu si-au anuntat candidatura pana cu trei saptamani inainte de Conventia Nationala Extraordinara, care va avea loc pe 23 martie.

Ziare.com va invita la dezbatere si va intreaba cine va fi noul presedinte al PDL. Elena Udrea, sustinuta de presedintele Traian Basescu? Monica Macovei, care se bucura de sprijinul grupului reformist al PDL? Vasile Blaga, actualul presedinte si cel care pare a avea cele mai mari sanse? Sau un alt candidat, care inca nu s-a afirmat si care ar putea aparea in ultimele saptamani?

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#sondaj presedinte PDL, #Vasile Blaga candidat presedintie PDL, #Elena Udrea candidat presedintie PDL, #Monica Macovei candidat presedintie PDL, #motiuni candidati presedintie PDL , #alegeri PDL