Clanta, prigoana si biblioteca (Opinii)

Miercuri, 28 Martie 2012, ora 00:20
2379 citiri
Clanta, prigoana si biblioteca (Opinii)

De fiecare data cand se incearca reformarea PDL din interior, se starnesc furtuni si certuri interminabile care scot in evidenta, pe langa o anume tinuta intelectual-morala, imposibilitatea schimbarilor autentice.

Da, odata ajunsi la Putere, mai toti politicienii se simt bine in imperiul relatiilor reciproc avantajoase, nedorind pentru nimic in lume sa-l schimbe. Desi tocmai de aceea au venit la Putere. De demonstrat.

Nefiind in stare sa reporneasca motoarele economiei, nici sa colecteze mai multi bani la buget, activistii PDL dau vina pe monstruoasa mostenire si pe criza venita din Europa, nu din incompetenta guvernantilor. Cat de cinic si ipocrit trebuie sa fii ca sa condamni fapte de coruptie din trecutul indepartat al altora, cand esti coleg de partid cu Boldea, Ridzi, Pasat, Ioan Andreica, Liviu Mihai Rusu...?

Semne de ramolire si inapoiere

Numai ca saracia, subdezvoltarea cer solutii imediate si radicale, in lipsa carora cresc tensiunile sociale. In plus, contracararea lor prin violenta de catre organele de ordine si supraveghere va duce la escaladare. De aceea, ca sa nu intram ca elefantul intr-un magazin de portelanuri, ci doar sa ridicam zabranicul de pe ochii privitorilor, sa spunem ca Puterea actuala da semne deloc subtile de decadenta si decrepitudine:

1. Astfel, presa vorbeste despre abuzuri in interventiile asupra protestatarilor si, deja vu, despre jandarmi in vizite la domiciliu pentru a-i "convinge" sa renunte. In plus, cetatenii, dupa cum rezulta din sondaje, se simt tot mai amenintati, mai urmariti. Nimeni nu poate nega orchestrarea unor astfel de actiuni coercitive de la nivel central pana la judet si oras. De drepturile omului, insa, nu se mai ocupa nimeni.

Viata ca o prada

2. Aflata la cote imposibile intr-o societate democratica, vocatia de prada a clientelei politice a gasit mediu prielnic: candidatii, competitorii cu functii de decizie fac orice pentru bani negri necesari in campania electorala: licitatii pur formale sau trucate, atribuiri directe de contracte pe bani publici, abuzuri inclusiv cu fonduri europene, constrangerea interlopilor, camatarilor, mitarnicilor, hotilor, delapidatorilor... Ori la bal, ori la penal.

3. Se accentueaza tendinta de dominatie a demnitarilor cu functii inalte de partid si de stat care-si justifica autoritarismul prin nevoia de respect univoc: "doar presedintele e al Romaniei"; vor prestigiu intelectual "fac o scoala... in care sa-i invat pe politicieni putina politica". Presedintia fiind un fel de Academie. Are nevoie de puteri sporite din cauza coruptiei, a disfunctionalitatilor din Justitie: "il vom gasi si in gaura de sarpe".

Razbunare si revansa

4. Desi le credeam demult apuse ori macar ascunse, se manifesta la cote nebanuite dorinta de revansa si pofta de razbunare: Opozitia ameninta direct personalul Executivelor Boc - Ungureanu si pe presedinte, aluziile la puscarie capata accente raspicate, iar cei amenintati folosesc orice cale pentru a bara drumul USL spre Putere.

5. In acest climat de confruntare joasa, nu mai e loc de ideologii si programe care sa permita votul in cunostinta de cauza si sa justifice adjudecarea scrutinelor. Lupta se da ca in orice societate autarhic-anarhica intre oamenii Mariei Sale, cei mai buni, si ciumpalaci potrivnici, rai si lenesi.

Intelectualii si clanta

Pentru ca, in conceptia liderilor PDL, bataliile electorale nu s-au castigat vreodata la biblioteca, nici cu studii si efort intelectual, ci prin "clanta" si mita, pentru ca liderii actuali au facut alergie la tot ce inseamna valoare, iar in preajma dlui Basescu s-a uscat tot ce era viu, iata-i acum in situatia de a nu avea candidati nici la primaria Capitalei, nici la presedintie, iar la Consilii Judetene si Parlament, in afara baronilor si a cailor balani, lista e debila de tot.

Acum sunt "prigoniti" intelectualii Baconschi, Preda si Paleologu, impreuna cu Macovei. Daca a face politica in Romania a ajuns o rusine, iar anumite relatii maculeaza, vina apartine politicienilor insisi. Nu i-a obligat nimeni sa stea langa astfel de tovarasi de drum.

Pe de alta parte, cand au apelat la banii din salubritati de partid ai lui Prigoana, la cei din furtisag ai lui Boldea, Ridzi etc. le-a priit, iar cand acestia nazuiesc spre sferele inalte ale Puterii, stramba din nas. In aceste conditii, schimbarea se numeste esec. Q.e.d.

Citeste si:
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, cel care l-a susținut pe liderul AUR George Simion la alegerile europarlamentare din 2019, și-a schimbat opinia despre acesta. Chirica a declarat...
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine, într-o postare pe Facebook, că viitorul Congres al PNL, programat peste o săptămână la...
Sursa: Ziare.com