PD-L, intre idealuri si "real-politik" (Opinii)

Luni, 07 Martie 2011, ora 12:01
1464 citiri
PD-L, intre idealuri si "real-politik" (Opinii)
Foto: echipadeimagine.ro

Aproximativ orice partid se distribuie intre o suma de idealuri si o cantitate de intreprinderi pragmatice menite sa-i faciliteze calea catre telul firesc al oricarui partid, accederea la putere.

Idealurile se concretizeaza in enunturile doctrinare si in afirmarea permanenta sau ocazionala a bunelor intentii, in raport cu toata societatea si indeosebi cu segmentul pe care afirma ca-l reprezinta.

Iar demersul pragmatic inseamna aparat de partid, pozitii publice si private asumate si mai ales cat mai multa influenta si bani, adica putere economica, fara de care acel partid ramane doar o simpla poezie, materializata sau nu printr-o fugara aparitie meteorica in arena publica.

Unele partide se plaseaza mai ales pe dimensiunea ideala, altele pe cea pragmatica. Din prima categorie au facut parte partide precum PAC, PNTCD, iar din a doua partide precum PSD, PC, care nu au dat prea multi bani pe doctrine, in beneficiul unei abordari strict lucrative. Partide precum PNL sau PD-L au oscilat intre cele doua tendinte, in functie de imprejurari si de liderii in exercitiu.

Daca PNL a facut optiunea prin alianta cu PC si PSD, acum este randul PD-L sa opteze. Este simptomatica, in acest sens, disputa care se manifesta si care este copios tratata in mass-media dintre asa-zisii "reformatori" si mai vechea garda. Prima se nominalizeaza prin persoane precum Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu, iar a doua mai ales prin celebra "tripleta" BVB, adica Blaga, Videanu, Berceanu, carora li s-a adaugat mai nou si "manzul" de origine liberala, Cristi Boureanu.

Disputa a atins niveluri destul de vehemente, vorbindu-se de rupturi, de razboaie interne, de ipoteze de prabusire abrupta a increderii in partid, de conflicte cu presedintele Traian Basescu pe aceasta tema.

Ce-i drept, chestiunea nu este deloc lipsita de relevanta, cu deosebire pe fondul neincrederii generalizate in toate partidele care coexista pe esichierul politic actual si in contextul momentului mai greu pe care-l parcurge astazi principalul partid de guvernamant. Cine are (mai multa) dreptate si cine are mai multe sanse in predictibila confruntare?

Dreptate au, ca de obicei, toti! Si cei vechi pentru ca au transpirat ca sa aduca partidul acolo unde este. Si pentru ca, totusi, mai ales astazi, un partid fara resurse este iremediabil condamnat sa ramana sau sa treaca in anonimat. Pentru simplul fapt ca nu poate sustine o imagine si niste campanii care sa-l aduca sau sa-l pastreze in atentia electoratului.

Pentru ca, asa cum s-a demonstrat, un partid nu se poate sprijini numai pe niste bune intentii. El va fi poate admirat si pretuit de niste elite, dar acele elite au cumplit de putine voturi de dat. Voturile, din pacate, se negociaza, se tranzactioneaza, se cumpara, mai simplu spus. Cu promisiuni, favoruri si uneori chiar cu bani.

Au dreptate insa si reformatorii atunci cand spun ca fara revenirea la o minima moralitate, la macar cateva principii, printre care mai ales cel al bunului simt, nu mai exista nici o sansa de a reintra in gratiile mariei-sale, electoratul. Care vrea o schimbare, fie si de decor, dar pesemne nu numai de decor.

Ca o consecinta a celor de mai sus, credem ca singura solutie posibila va fi una de compromis si ca nici unii, nici altii nu-si pot adjudeca o victorie exclusiva fara riscul de a se transforma intr-o izbanda "a la Pirrus".

Iar solutia de compromis ar fi acelasi Emil Boc, actualul si probabil viitorul presedinte al PD-L, care este, asa cum indeobste se recunoaste, un om onest, dar si unul pe care exercitiul conducerii executivului l-a facut sa deprinda si mestesugul practic necesar al actiunii politice. Si este la jumatatea distantei intre competitori.

Si ar fi o solutie acceptabila si pentru Traian Basescu, pe care nici PD-L, nici vechea garda nu pot nicidecum sa-l ignore in acest meci. Desigur, asta n-ar insemna ca Emil Boc ar trebui sa ramana si pe mai departe la carma guvernului. Acesta e un alt meci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri PDL, #tabere PDL, #alegere presedinte PDL, #Traian Basescu PDL , #alegeri PDL