De ce nu devine PDL liderul Opozitiei? (Opinii)

Duminica, 24 Februarie 2013, ora 08:33
4071 citiri
De ce nu devine PDL liderul Opozitiei? (Opinii)
Foto: ziaristionline.ro

In 9 februarie 2012, PDL pierdea puterea fiind nevoit sa apeleze la "independentul" Mihai Razvan Ungureanu si la alte forte politice pentru pastrarea majoritatii guvernamentale.

N-a reusit sa-si prelungeasca agonia decat cu 78 zile din pricina unei motiuni a Opozitiei si a perpetuarii protestelor de strada.

Dupa puterea centrala, PDL a pierdut si majoritatea in Consiliile Judetene, cu exceptia a doua, in iunie 2012, iar la scrutinul din 9 decembrie, s-a multumit cu 16%. Aproape intreg spectrul politic si mediatic anticipa atunci ca partidul dlui Boc si apoi al dlui Blaga a avut un simplu recul din care se va extrage in foarte scurt timp, insa iesirea din recul nu s-a mai produs.

Ce e de facut?

In plus, alegerile partiale din 3 februarie indica accentuarea trendului negativ, semn ca posibilitatea de a reveni in prim-planul politic s-a dovedit iluzorie. Cu atat mai mult cu cat, dupa caderea Guvernului MRU, bazinele lor electorale s-au diminuat drastic, declansandu-se, in consecinta, o adevarata hemoragie de membri, consilieri si chiar parlamentari, si asta cu toata sustinerea mediatica a unei parti a mass-media.

Ca partidul are de luptat cu o stare de fapt nemaiintalnita din perioada presedintiei lui Petre Roman o dovedeste Conventia Nationala din 29 iunie 2012, cand, prin alegerea in fruntea PDL a lui Vasile Blaga, nu s-a reusit crearea unui suflu nou, nici sa se afiseze un mesaj credibil de incurajare si forta pentru propriii membri si sustinatori.

O conventie, doua conventii

Asa s-a nascut ideea unei noi Conventii Nationale, in 23 martie 2013, a carei pregatire se afla in curs. Vom incerca in continuare sa vedem ce sanse sunt ca partidul sa se trezeasca din starea actuala de letargie si sa incerce sa coaguleze in jurul sau toate fortele Opozitiei, atatea cate sunt.

Din pacate, in ceea ce priveste reforma interna, actualizarea ideologiei, a doctrinei si a mesajului de revigorare, staff-ul si activistii dlui Blaga nu reusesc sa vorbeasca pe aceeasi voce, asa ca pana in prezent nici vorba de revizuiri ideologice, nici vorba de construirea unui mesaj credibil, desi conditiile social-politice le ofera oportunitati nesperate.

Hop si presedintele

Iata ca nici interventiile numeroase, e drept atipice pentru un stat de drept, ale dlui Basescu, fostul lider inscaunat in fruntea PD tocmai in 2001, n-au reusit sa determine revirimentul doctrinar mult asteptat, revendicat din ideologia popularilor europeni, ci sa accentueze batalia intre grupuri, grupulete si persoane.

Pe deasupra, se acutizeaza contradictiile intre diverse tendinte, ceea ce va face foarte dificila mentinerea unitatii partidului dupa respectiva Conventie.

Dl Basescu doreste, spun analistii, sa-si conserve cu orice pret influenta capitala asupra destinului PDL, ceea ce, sa recunoastem, va crea o falie si mai mare intre gruparea Blaga, ce se vrea mai putin dependenta de actiunile Cotrocenilor, si alte grupari care doresc pastrarea statu-quo-ului actual.

O situatie la fel de incurcata este a discursului principalilor lideri, a formatorilor de opinii si a purtatorilor de mesaj, aceiasi din vremurile lor de glorie. Se constata, pe fondul arhicunoscutei arogante, o crasa lipsa de preocupare pentru descoperirea unor politicieni credibili, ale caror imagine si notorietate sa nu fie legate de vechi scandaluri politice ori de presa si acuzatii de coruptie la nivel inalt. A se vedea concluziile unor audit-uri si mai ales rapoartele Curtii de Conturi. Mai adaugati investigatiile jurnalistice prezentate zilnic in prime-time.

Ce va fi?

In aceste conditii, perioada post Conventie va fi putin propice relansarii PDL: figuri neschimbate, multe compromise de guvernari cu rezultate incerte, aflate intr-o permanenta hartuiala si din partea strazii, si a FMI, si a inutilelor curbe de sacrificiu, absenta cvasitotala a unui mesaj innoitor catre fostele bazine electorale sunt nefavorabile intaririi structurilor de partid.

Toate aceste teme ar putea primi raspunsuri bine cumpanite la Conventia Nationala anuntata pentru 23 martie, cu conditia ca toti cei acuzati de situatia actuala sa-si recunoasca fair-play vinovatia, sa faca pasul cuvenit inapoi, lasand un suficient spatiu de manevra pentru lideri credibili si programe urgente de curmare a degringoladei.

Transparenta totala si democratie interna, altfel PDL va deveni istorie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#PDL Conventie Nationala, #PDL Opozitie, #alegeri interne PDL , #alegeri PDL
Comentarii
Poza ORD
ORD
rank 5
Poza anty virus
anty virus
rank 5
PDL- este liderul opozitiei, curand v-a simti asta tot USL-ul.