Falca: Daca Blaga ramane liderul PDL, vom anula sperantele votantilor de dreapta

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 07:49
4996 citiri
Falca: Daca Blaga ramane liderul PDL, vom anula sperantele votantilor de dreapta

Primarul Aradului, democrat-liberalul Gheorghe Falca, considera ca in PDL este "nevoie urgenta" de alegeri, iar daca Vasile Blaga ramane presedintele partidului, "cu siguranta" vor fi anulate sperantele votantilor de dreapta.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, edilul aradean vorbeste si despre prezidentiabilul PDL, care trebuie sa fie un "concurent redutabil pentru Victor Ponta", iar despre viitorul lider al partidului si-a manifestat speranta ca acesta "sa faca parte din generatia care, la Revolutia din 1989, era compusa din elevi si studenti".

Cristian Preda vrea alegeri pentru prezidentiabilul PDL: Sa nu amanam foarte mult

In ce priveste PNL, Gheorghe Falca afirma ca electoratul liberal "pare sa inteleaga deja ca organizatia lor cea mai reprezentativa a devenit o anexa a socialistilor".

Nu in ultimul rand, primarul PDL vorbeste despre faptul ca nu trebuie sa existe excluderi din partid, intr-un moment in care se vizeaza reconstructia dreptei, dar si ca, dupa rezultatul "submediocru" de la alegerile parlamentare, "cel mai bine ar fi fost ca intregul Birou Permanent National sa-si depuna demisia".

Prezentam mai jos interviul acordat de primarul municipiului Arad, democrat-liberalul Gheorghe Falca, pentru Ziare.com.

Cine poate fi, in acest moment, prezidentiabilul PDL? Poate aparea un prezidentiabil democrat-liberal din afara partidului?

Important e sa ne urmarim noi proiectul de reconstructie a dreptei, in jurul unor valori doctrinare ferme si clare, ca si in jurul unor oameni credibili, capabili sa organizeze nu prin aranjament si compromis, ci prin forta ideilor. De abia apoi vom putea propune cu concurent redutabil pentru Victor Ponta.

Lideri PDL, despre candidatii la prezidentiale: Videanu, unul din numele vehiculate

Ramane de vazut si cum va evolua PNL, cum isi va reevalua politica de aliante, de vreme ce electoratul liberal pare sa inteleaga deja ca organizatia lor cea mai reprezentativa a devenit o anexa a socialistilor. Cred ca si in PNL se impune o clarificare doctrinara, urmata de una organizationala. Sunt lucruri care, daca se intampla, trebuie luate in considerare in procesul de identificare a contracandidatului lui Victor Ponta.

Este posibila schimbarea presedintelui PDL, in urmatoarele luni? Daca da, pe cine vedeti cel mai potrivit pentru aceasta functie?

Avem urgenta nevoie de alegeri in PDL. E un reflex politic sanatos, de reevaluare. Mircea Geoana a luat, in 2009, 5 milioane de voturi, dar a pierdut. Iar pentru asta a fost schimbat de la conducerea PSD. Noi am pierdut alegerile obtinand cu un milion de voturi mai putin decat la alegerile locale si riscam, cum spuneam mai devreme, sa ne gasim o miza in limitarea pierderilor.

Daca domnul Blaga ramane lider PDL, e posibil si acest lucru, insa cu siguranta vom anula sperantele votantilor de dreapta, ca si pe cele ale unor organizatii relevante pentru dreapta romaneasca, fie ele partide, fie organizatii non-guvernamentale.

Blaga, de acord cu alegeri interne pentru desemnarea prezidentiabilului in PDL

In ceea ce priveste presedintia PDL: candidatura la aceasta functie presupune elaborarea si prezentarea unui proiect doctrinar si organizatoric. Cand se va da startul competitiei, sper ca nu prin mai-iunie, fiindca s-ar putea nu doar sa nu mai gasim lideri dornici de candidatura, ci chiar mult mai putini membri care sa-i voteze, deci cand competitia va fi permisa, va voi putea raspunde mult mai concret. Deocamdata, pot exprima o speranta: aceea ca viitorul lider va face parte dintr-o alta generatie. Sunt sigur ca aceasta e unica noastra sansa.

Dumneavoastra va ganditi sa candidati pentru functia de presedinte al PDL?

Repet: liderul va putea fi relevant si convingator pentru militantii si votantii dreptei doar dupa ce avem parte de o competitie in PDL. Si, tot asa, cred ca acest lider trebuie sa faca parte din generatia care, la Revolutia din 1989, era compusa din elevi si studenti. Adica din generatia care a asumat natural si mult mai putin conjunctural valorile dreptei, generatia care s-a afirmat si a avut succes intr-un sistem al concurentei libere.

Vor avea loc excluderi din PDL, in perioada urmatoare?

Trebuie sa fac o precizare necesara: nu sunt membru in conducerea PDL, nici macar nu am candidat pentru un post de conducere, in mai 2011 sau in iulie 2012, cele mai recente Conventii nationale ale partidului. Asadar, chiar daca pot pretinde competenta politica asupra subiectului, nu am totusi responsabilitatea statutara asupra lui.

Un punct de vedere personal pe care vi-l pot oferi este acela ca, intr-un moment in care vizam reconstructia dreptei, nu e nevoie de excluderi.

Nu pentru unitatea formala, ci pentru ca avem acum nevoie de lideri care sa fi exprimat si sa exprime in continuare in mod coerent valorile dreptei: libertate economica, responsabilitate individuala si un stat mai discret, dar puternic, cu un aparat eficient.

Avem nevoie de oameni care sa fie purtatorii nostri credibili de cuvant, intarind doctrinar un proiect politic de care altii, poate mai priceputi in domeniu, se ocupa mai degraba organizatoric. Dar, de organizat si reconstruit, e clar ca nu ne putem apuca decat in jurul valorilor si al doctrinei.

Blaga vrea sa il excluda pe Voinescu din PDL - vezi de ce

Cristian Preda a demisionat din conducerea PDL

Inca o demisie in PDL: Sever Voinescu si-a depus mandatul

Dupa demisiile lui Sever Voinescu si Cristian Preda, ar putea urma alte demisii din functiile de conducere ale partidului?

Din punctul meu de vedere, cel mai bine ar fi fost ca, dupa rezultatul submediocru din alegeri, intregul Birou Permanent National sa-si depuna demisia. Nu cred ca ar fi fost un semnal demobilizator, pentru ca, judecand dupa absenteism, votantii dreptei erau deja demobilizati. Dimpotriva, permitand concurenta de proiecte si personalitati, ar fi transmis un semnal de speranta electoratului dreptei - cel care ne-a votat, dar mai ales cel care a stat acasa din lipsa optiunii convingatoare.

Ar fi transmis si semnalul ca nu suntem un partid care urmareste doar sa limiteze pierderile, ci ca ne dorim sa castigam viitoarele confruntari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Gheorghe Falca atac Vasile Blaga, #Gheorghe Falca prezidentiabil PDL, #PDL candidat alegeri prezidentiale, #PNL anexa socialistilor, #Falca excluderi PDL, #Falca demisii PDL , #alegeri PDL