Lebada neagra a alegerilor de duminica (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 23 August 2011, ora 14:34
6880 citiri
Lebada neagra a alegerilor de duminica (Opinii)
Foto: Ziare.com

Cine s-ar fi gandit ca un partid aflat in picajul abrupt al PDL, obligat sa deconteze o guvernare atat de controversata si o criza atat de aspra, va putea invinge USL intr-un fief social democrat si va putea impinge scorul la limita intr-un alt fief, de aceasta data liberal?

Greu de anticipat, dar nu si de explicat aceasta lebada neagra a alegerilor de duminica. A pune totul pe mita si turismul electorale echivaleaza cu caderea cam tampa intr-o capcana, caci cele doua tabere s-au dat in stamba cat au putut. Ca unul a avut mai multe autobuze si mai multe pungi e o chestiune de detaliu care nu putea schimba rezultatul final cu mai mult de cateva procente derizorii.

Dar USL se astepta nu numai la victorii, ci la unele de-a dreptul zdrobitoare, caci, nu-i asa, tinteste peste 51% anul viitor si ele ar fi presupus in primul rand ca electoratul sa sparga usile sectiilor de votare, ceea ce nu s-a intamplat.

Explicatia principala trebuie cautata altundeva: PDL a avut inteligenta politica sa exploateze la maximum singura carte pe care o avea la-ndemana si pe care le-a oferit-o pe tava Cristian Preda la alegerile, tot partiale, castigate de Teo Trandafir in sectorul 4 al Capitalei, alt fief al Opozitiei. Asadar PDL a jucat totul pe cartea votului uninominal.

Sa-l luam pe invingator: Adrian Radulescu. Candidatul, agricultor cunoscut si secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a fost ales perfect pentru electoratul tinta, adica unul rural. Vorbeste limba acestor oameni, le intelege problemele si asteptarile, nu le face promisiuni nerealiste, reseste sa rezoneze cu ei. Are un trecut, cel putin la prima vedere, curat si, extrem de important!, nu este un politician consacrat, fiind mai aproape de imaginea tehocratului, a independetului.

A evitat, de altfel, cu abilitate, portocaliul, inlocuit discret cu verdele. Nu s-a bazat pe sprijinul de la centru, ci, dimpotriva, greii PDL, care i-ar fi facut mai mult rau decat bine, s-au tinut departe de campania sa. A castigat asadar omul. El a tras partidul si nu invers.

USL in schimb s-a sufocat aproape cu doi candidati controversati si necarismatici, dintre care doar unul a reusit o victorie la limita pe o prezenta jalnica la vot. In campanie, USL si-a aruncat in fata cei doi lideri care au mancat mici, au baut bere si au jucat in hore. Altfel spus, social liberalii au mers pe strategia inversa, ignorand votul uninominal si mizand totul pe votul politic care, credeau ei, le va garanta victoria. Iata ca nu e asa. Nu mai e asa.

Si e logic sa nu mai fie, cat timp clasa politica in ansamblu a ajuns la cele mai scazute cote de popularitate din ultimii 20 de ani. Oamenii s-au saturat de toate partidele si nu mai pot fi convinsi decat de candidati cu un profil cat mai indepartat de al unui politician.

Asadar, alegerile partiale de duminica ar putea marca o revolutie in societatea romaneasca: votul uninominal a rasturnat votul politic si formatiunea care va intelege acest lucru pe deplin si se va adapta noii realitati va guverna dupa 2012.

Din acest punct de vedere USL pleaca cu sansa a doua caci algoritmul complicat de impartire a candidaturilor intre cele trei partide componente, combinat cu jocurile de putere din interiorul fiecarui partid, ar putea aduce in fata cei mai nepotriviti candidati. PDL insa nu mai are alta varianta si, daca nu s-a convins pana acum, dupa rezultatul de duminica ar trebui sa nu mai abia niciun dubiu.

De aceea, nu m-as mira deloc, dimpotriva ma astept, ca in scurt timp Coalitia sa se mobilizeze pentru modificarea legii electorale pentru trecerea la votul uninominal pur, intr-unul (cel mai probabil caci asa va fi si la primari) sau doua tururi de scrutin, ceea ce ar putea fi primul pas pentru iesirea politicii romanesti din mlastina in care a ajuns.

Caci, pe de-o parte, ar obliga partidele sa aleaga candidatii dupa cu totul alte criterii decat pana acum, ceea ce ar improspata semnificativ componeneta legislativului, iar pe de alta parte ar face parlametarul mai putin dependent de partid si mai dependent de electoratul sau. Iar aceasta presiune inversa ar putea obliga si liderii de la centru ai partidelor sa-si schimbe radical si discursul, si strategia.

Cand nu mai e alta cale, iata ca pana si partidele pot fi obligate sa o ia pe calea pe cea buna. Din pacate, se pare ca numai atunci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#alegeri partiale PDL, #alegeri Neamt Maramures, #alegeri uninominal PDL , #alegeri PDL