Opinii: Linia frontului in PD-L

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 12:47
7110 citiri
Opinii: Linia frontului in PD-L

Demisia lui Vasile Blaga a pus foarte bine in evidenta frontul dintre taberele democrat liberale. Mai precis, dintre grupul, inca dominant al greilor, care au facut zid in jurul baronului portocaliu, si cel proprezidential, dornic sa rastoarne raporturile de forte.

De-o parte, varfuri de lance precum Adriean Videanu, Vasile Blaga, Radu Berceanu, Ion Oltean. De cealalta parte, avem un amestec nu tocmai bine definit alcatuit din reformatori autentici, precum Cristian Preda si Monica Macovei, dar si persoanje aflate foarte departe de orice viziune si chemare reformista autentica, dar fideli lui Traian Basescu, precum Elena Udrea, Roberta Anastase sau Gheorghe Falca.

Emil Boc este rupt intre cele doua tabere, in mijlocul liniei frontului, cu siguranta mai apropiat de grei, dar prea slab pentru a face fata pana la sfarsit presiunii prezidentiale.

Aceasta linie a frontului se profileaza deja destul de clar ca esentiala la viitorul congres, cand greii vor dori sa-si consolideze dominatia de acum, iar Traian Basescu va incerca sa recupereze, prin oamenii sai, controlul asupra PD-L. Deocamdata, remanierea de la inceputul lunii si epilogul ei de saptamana aceasta au adus niste schimbari importante in raporturile de forte dintre cele doua tabere.

Observam ca s-a intarit puternic aripa proprezidentiala din Guvern. Cel mai important, din Executiv a disparut cu totul tripleta BVB, care a reusit sa-si securizeze doar unul dintre posturile cheie: Economia prin Ion Ariton. Transporturile s-au dus la pupila presedintelui, Anca Boagiu, iar Internele la Traian Igas, omul lui Gheorghe Falca, puternicul lider al PD-L Arad, finul presedintelui Basescu.

Observam, asadar, ca ministerele cele mai bogate: Devoltarea Regionala si Transporturile, dar si perla coroanei, adica MAI, au ajuns la aripa prezidentiala, ceea ce va spori influenta acesteia in partid, caci, se stie, cine imparte banii si functiile are si puterea. Aceasta este, de fapt, marea pierdere suferita de tripleta: s-a cam dus accesul la robinetul cu bani publici, cu care se cumpara fidelitatea teritoriului si deci puterea.

Observam de altfel, si aceasta este o alta concluzie a recentei remanieri in doi timpi, ca rolul filialelor devine tot mai puternic in raport cu centrul. Vedem ca noii veniti sunt, aproape toti, figuri foarte palide, avand insa in spate sustineri foarte puternice in teritoriu. Partea leului le-a revenit lui Gheorghe Falca (Arad) si George Scripcaru (Brasov).

Si mai remarcam, in acest context, ca sunt in crestere filialele ardelene, foarte puternice, care au adus cele mai multe voturi, dar au primit pana acum cele mai putine recompense, pentru ca nu erau printre cele controlate si agreate de tripleta. Ei bine, de acum isi iau singure recompensele.

In schimbul pierderii pozitiilor gvernamentale, tripleta a capatat un avantaj major. Victimizarea lui Vasile Blaga dupa demisie l-a transformat intr-un lider vizibil si puternic al aripii greilor. Un lider care, ca secretar general in functie al partidului si fost ministru generos, se bucura de fidelitatea celor mai multe filiale. Pentru cat timp ramane de vazut.

Aripa proprezidentiala nu are un astfel de lider. Are doar un lider din umbra, in crestere ce-i drept, adica pe Elena Udrea, cu siguranta abila, dar fara anvergura lui Vasile Blaga si cu un important capital de antipatie atat public, cat si in partid. Sa nu uitam insa: el a plecat din Guvern, ea a ramas si asta poate schimba multe. Cert este ca jocul dintre cei doi adversari consacrati si taberele pe care le conduc va fi din ce in ce mai interesant pe masura apropierii congresului.

Citeste si:
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
Președintele Consiliului Național al ALDE Cristian Dima a lansat vineri, 17 septembrie, o invitație către liderul PNL Ludovic Orban să se înscrie în ALDE în cazul în care va pierde...
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat, vineri, că USR PLUS nu va sprijini un guvern minoritar, menţionând că experienţa României cu astfel de guverne este una "proastă"....
Sursa: Ziare.com
Comentarii
vlad al lui tepes
rank 5
Eu cred ca avem de-a face mai mult cu o amplificare a ideii de conflict intern, o manipulare menita sa destabilizeze PDL-ul
jelu
rank 5
Stiu ca va doriti cu totii sa vedeti un PDL scindat...