Lupta din PD-L: Teama, frustare, Basescu (Opinii)

Vineri, 06 Mai 2011, ora 12:39
3670 citiri
Lupta din PD-L: Teama, frustare, Basescu (Opinii)

Lupta din PD-L nu e intre Vasile Blaga si Emil Boc. Nu in primul rand. Sigur, ei concureaza ca si oameni. Dar, in principal, lupta se da intre doua tabere. Intre doua grupuri de oameni, fiecare dorind altceva, fiecare multumit sau nemultumit de altceva. Nu e intre doua viziuni, asta e cert. E intre temeri, loialitate, interese. Si multa frustrare. Acumulata in ani de zile.

Ca sa le asociem unor oameni, in tabara lui Boc sunt multi condusi de loialitate - fata de Basescu, nu fata de Boc. Loialitate amestecata sau chiar identificata cu temere fata de seful statului si cu interese comune cu seful statului sau cu oameni afiliati lui sau guvernarii. Roadelor guvernarii.

La Blaga, e altceva. In primul rand, e multa frustrare. Nemultumire. Fata de modul in care e condus partidul, fata de toate Ebele, Elenele Udrea, si toti oamenii care au ajuns repede sus. Nu e vorba ca oamenii astia au o viziune. Ci, mai curand, de faptul ca au o contraviziune.

Forta motrice a lui Basescu

Ani de-a randul, Traian Basescu a fost forta motrice a PD-L. Omul care i-a adus sus pe oamenii partidului. Cat se poate de sus. Multi ii sunt recunoscatori. Si mai multi cred in el. Cred ca e liderul care are intotdeauna o solutie. Liderul care are "baraka" - noroc, binecuvantare, asa cum spunea unul din candidatii la presedintia PD-L, Theodor Paleologu.

Si Basescu isi permite sa aiba baraka, pentru ca e seful statului. Si, mai ales, pentru ca are in mana Guvernul. Puterea lui. Resursele lui. Multi ii sunt loiali lui si, implicit, lui Boc, dar si mai multi sunt loiali puterii lui si resurselor lui. Majoritatea oamenilor din PD-L si din celelalte partide din tara vad un singur lucru. Principiul lor politic primar nu e reforma statului sau adancirea democratiei. Nu. E interesul.

Daca se mai fac si lucruri bune pe langa asta, e si mai bine. Dar, mai intai, conteaza interesul. Iar, pe termen scurt, interesul inseamna accesul la cel mai puternic om din Romania. Odata cu el, vine si accesul la functii in Guvern, la avantaje din Guvern si, mai ales, la fonduri guvernamentale. Ai putea sa juri ca Elena Udrea, care conduce banosul minister al Dezvoltarii Regionale, stie ca cei mai buni bani sunt cei dati pentru cei care sustin tabara in care se gaseste Traian Basescu, Emil Boc si ea. E asa de simplu.

Asa ca, pentru cei care nu cred in steaua sa norocoasa, exista multe alte lucruri in care sa creada. Teama e unul dintre ele. Teama ca l-ar putea supara pe Basescu. Iar teama asta e teribil de mare. Istoria ne arata ca e una din caracteristicile PD-L. Unii spun doar ca era.

Oamenii care merg cu Boc sunt constienti ca Boc sta rau in sondaje si ca Blaga e un lider mai puternic, luat individual. Dar e calea pe care trebuie sa mearga si care nu tine seama de cum e Boc. Cei mai multi dintre ei spera intr-o schimbare de premier care sa relanseze puternic partidul.

Dar cum ramane cu cei care cred in reformism cu principii inalte, care-l considera pe Blaga rigid, autoritar, dispus la compromisuri, cum il considera Monica Macovei? Oamenii astia exista. Dar hai sa nu vorbim de un grup care reprezinta, probabil, maxim 5% din partid. Conteaza mai putin. Ce conteaza e interesul.

Tabara Blaga - despre excludere si frustrare

Pe cine reprezinta Vasile Blaga in partid? In primul rand, tabara multor oameni exclusi din prim plan. Oameni exclusi din Guvern, ca Adriean Videanu si Radu Berceanu. A unor oameni nemultumiti si autoexilati din prim plan, ca Sorin Frunzaverde. Si, in general, oameni care se simt marginalizati de la multe decizii.

Oameni pe care cursul dat de Basescu nu-i mai multumeste. Nici nu i-a multumit vreodata in totalitate, ba chiar din contra, insa acum e vorba de o rabufnire. In conditiile crizei, in conditiile scaderii dramatice a partidului in sondaje, Blaga promite lucruri pe termen lung. Ce-i drept, mai putin palpabile decat avantajele cat se poate de materiale despre care vorbeste Boc. Insa speculeaza o alta teama. Teama ca vor pierde totul in 2012. Ramane de vazut daca teama asta si frustrarea acumulata se vor dovedi mai puternice decat teama de Basescu. Vom vedea la Conventia Nationala.

Cine va decide castigatorul? Al treilea grup. Caruia nu-i e clar inca de cine sau de ce se teme mai mult.

Citeste si:
Alexandru Rafila i-a cerut Comisiei Europene să reducă livrările de vaccin anti-Covid pentru România: ”Avem peste 8 milioane de doze care vor expira”
Alexandru Rafila i-a cerut Comisiei Europene să reducă livrările de vaccin anti-Covid pentru România: ”Avem peste 8 milioane de doze care vor expira”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat miercuri, 17 august, că a cerut Comisiei Europene reducerea substanţială a livrărilor de vaccin împotriva Covid-19 pentru acest an şi...
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
În ultimele luni UDMR-ul a fost implicat în mai multe scandaluri care i-au determinat pe unii actori din PNL, dar și PSD scoaterea maghiarilor de la guvernare. Cu toate astea, liderii...
Comentarii
Cicero
rank 5
Boc e o exceptie in randul politicienilor, omul care vrea sa faca ceva si nu in interes personal
vlad al lui tepes
rank 5
Vorbim de o lupta de viziuni si idei, e prima data in Romania dupa 1989 cand avem asa ceva ka un partid