Macovei, Preda si Voinescu si-au lansat platforma - iata ce propun

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 17:45
3712 citiri
Macovei, Preda si Voinescu si-au lansat platforma - iata ce propun

Grupul reformistilor din PD-L anunta ca, in timp ce alti colegi cauta 35 de semnaturi pentru a-si sustine candidatura la apropiatele alegeri, ei ofera tuturor 35 de idei demne de a fi dezbatute si puse in aplicare.

"Poate ca este vremea semnaturilor, dar noi credem ca este vremea dezbaterilor. Cele 35 de idei sunt oferite dezbaterii PD-L, dar si publicului larg. Indiferent ca vom gasi sau nu un numar de colegi gata sa se reuneasca in jurul acestor idei pentru a depune o motiune, discutia ne va ajuta foarte mult. O dorim deschisa si argumentata, departe de invective si suspiciuni.

De fapt, vor avea de castigat de pe urma dezbaterii toti cei care spera ca putem progresa in Romania", se arata intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com de grupul format din Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu.

Intitulat "PD-L - un partid popular modern. 35 de pasi necesari", documentul este impartit in mai multe capitole: "Economie: buget, fiscalitate, Europa", "Sanatate: resurse suplimentare si asigurari", "Protectie sociala si pensii sustenabile", "Regii si agentii", "Diminuarea evaziunii", "Constitutie", "Regionalizare pentru dezvoltare", "Mediu si educatie", "Administratie publica", "Demnitatea functiei publice", "Justitie independenta si anticoruptie", "Politica externa" si "Identitatea popular-europeana".

Semnatarii documentului sustin ca in acest moment PD-L are sansa de a se constitui ca singurul partid de dreapta din Romania, iar pentru a atinge acest obiectiv partidul ar trebui sa isi foloseasca resursele si sa isi indrepte atentia in vederea sustinerii masurilor propuse de ei.

Printre acestea se numara diminuarea prezentei statului in economie, trecerea economiei de la o dezvoltare bazata pe consum la o dezvoltare bazata pe productie, diminuarea poverii fiscale pe munca sau inscrierea in Constitutie a unui deficit bugetar maxim de 3%.

Protectie sociala tintita si posibilitatea dizolvarii Parlamentului

Cei trei propun si o "reforma a pietei de asigurari de sanatate", apreciind ca "statul e obligat sa abandoneze iluzia ca 'asigura total' si trebuie sa se limiteze la asigurarea unui pachet minimal de servicii medicale, restul fiind sustinut prin competitia intre asiguratorii privati".

In ceea ce priveste protectia sociala, documentul ridica problema "protectiei sociale tintite", initiatorii lui condiderand ca "protectia sociala cea mai buna este asigurata de un loc de munca stabil si bine platit".

"Asistarea persoanei pentru a iesi din starea de nevoie, si nu pentru a permanentiza respectiva stare, trebuie sa fie filosofia de functionare a intregului sistem de protectie sociala", se arata in documentul citat.

Cei trei democrat-liberali reformisti mai propun "scoaterea regiilor si a agentiilor de stat din universul clientelar al partidelor", dar si "limitarea - prin Constitutie - a sustinerii politice la ministri si secretari de stat", cerand ca functionarii de stat sa fie cu adevarat apolitici.

In opinia lor, Constitutia trebuie revizuita astfel incat sa sa prevada mecanisme pentru dizolvarea Parlamentului, dar si sa reglementeze relatia dintre presedinte si premier sau rolul Curtii Constitutionale.

Macovei, Preda si Voinescu mai sustin ca regionalizarea Romaniei nu trebuie facuta pe criterii etnice, ci pornind de la nevoi de dezvoltare si de la structura demografica, iar alocarile bugetare sa se se faca printr-o distribuire echitabila, obligatie prevazuta in Constitutie.

In document se mai propune o reforma electorala, initierea unui pact national pentru protejarea mediului, o configurare a educatiei care sa permita clasarea elevilor romani pe primele locuri ale clasamentelor internationale, precum si introducerea unei "componente etice" in scoli.

Intregul sistem al administratiei publice trebuie reformat si rationalizat, si, de asemenea, informatizat, iar orice posibila ingerinta a Parlamentului sau a altor institutii in actul de justie sa fie eliminata explicit.

Incriminarea 'imbogatirii ilicite' a angajatilor din sistemul public si confiscarea averii nejustificate

Cei trei propun mai multe masuri pentru imbunatatirea sistemului judiciar si pentru intensificarea luptei anticoruptie.

"Sustinem de asemenea incriminarea 'imbogatirii ilicite' a angajatilor din sistemul public (recomandata de art. 20 din Conventia ONU impotriva coruptiei) si confiscarea averii nejustificate in cazul oricarei persoane. Este necesara eliminarea prezumtiei constitutionale de dobandire licita a averii, inexistenta in alte state democratice. Stabilitatea legilor si a institutiilor care si-au dovedit eficienta trebuie asigurata indiferent de cine se afla la guvernare", se mai arata in documentul citat.

In ceea ce priveste politica externa, Macovei, Voinescu si Preda doresc promovarea unei politici in acord cu interesele europene si NATO, apreciind "dezvoltarea relatiei privilegiate cu SUA, ca optiune ferma si robust asumata in campul relatiilor internationale ale Romaniei".

La final, documentul propune cateva masuri pentru revigorarea activitatii PD-L, cum ar fi promovarea in functii numai pe baza de competenta sau a criteriilor de integritate care au generat atat de multe controverse la Consiliul National de Coordonare.

Citeste si:
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, 7 decembrie, că nu s-a luat "niciun fel de decizie" privind posibilitatea introducerii unei taxe pentru marile companii, menţionând că va discuta pe...
A fost numit purtătorul de cuvânt al Guvernului. Cine este Dan Cărbunaru
A fost numit purtătorul de cuvânt al Guvernului. Cine este Dan Cărbunaru
Jurnalistul Dan Cărbunaru a fost numit marţi, 7 decembrie, în funcţia de secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului şi purtător de cuvânt al Guvernului. Anunţul a fost...