Ziare.com

Miscarea Populara nu poate fi folosita la locale - Afla de ce

Luni, 12 Martie 2012, ora 17:27

   

Miscarea Populara nu poate fi folosita la locale - Afla de ce
PDL a renuntat la folosirea Miscarii Populare la locale din motive de legalitate, intrucat ar fi fost necesar sa incheie aliante electorale cu aceleasi partide in toate judetele in care ar fi participat cu sigla si numele Miscarea Populara, ceea ce e imposibil.

"Colegii din Comisia Juridica a partidului ne-au informat ca, potrivit legislatiei in vigoare, pentru a participa la alegerile locale cu Miscarea Populara, deci cu aceeasi sigla si nume in mai multe judete, PDL trebuie sa incheie alianta electorala in toate judetele respective cu aceleasi formatiuni politice. Lucru care nu este posibil, nu corespunde cu realitatea de la nivel local", explica surse politice.

Potrivit acestora, in sedinta de duminica, 11 martie, 20 de organizatii PDL si-au anuntat intentia de a incheia intelegeri la nivel local, cu alte partide. Numai ca intr-o organizatie se doreste o alianta cu PNG si Partida Romilor, in alta organizatie democrat-liberalii se inteleg doar cu cei de la PER si PNTCD, dar nu si cu cei de la UNPR sau PNG, ori exista situatii in care se doreste o alianta doar cu UNPR.

La fel de edificatoare este situatia din Timisoara, unde liderii PDL vor sa se alieze cu taranistii din aripa Ciuhandu, care sunt practic in conflict cu liderii oficiali ai PNTCD. In cazul unei aliante incheiate la nivel judetean, aripa Ciuhandu nu ar putea fi parte din Miscarea Populara.

Sursele citate au mai aratat ca hotararea anuntata dupa Colegiul Director din 4 martie a fost o greseala, intrucat nu au fost analizate cu atentie prevederile legislatiei electorale.

Prin urmare, liderii PDL au revenit ieri asupra deciziei si au stabilit ca la alegerile locale sa se renunte la sigla comuna si numele de Miscarea Populara, iar candidatii sa fie sustinuti dupa caz fie de PDL, fie de cate o alianta electorala incheiata la nivel local, cu diverse nume. Fiecare formatiune din alianta respectiva va avea sigla si numele propriu.

Aliantele electorale trebuie sa aiba acceptul conducerilor centrale ale partidelor care le formeaza si sa fie inregistrate doar la Birourile electorale judetene.

Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale prevede ca "Aliantele electorale se pot constitui intre partide politice sau aliante politice la nivel judetean sau local. Un partid politic nu poate face parte, la acelasi nivel, decat dintr-o singura alianta electorala". In lege se precizeaza ca "in toate circumscriptiile electorale, partidele politice, aliantele politice si aliantele electorale, formate la nivel national, respectiv judetean, trebuie sa foloseasca acelasi semn electoral".
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: rNews

Articol citit de 1536 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Erare humanum est

Sa-ti recunosti greseala e un lucru atit de rar in politica romaneasca incit pare extraterestru. Sigur pe astia nu i-a rapit vreun OZN si i-a desteptat?

 

"Miscarea Populara nu poate fi folosita la locale"

mai ales pentru ca putini au auzit de ea si nu se stie ce vrea ea!!!ciudat ca din 2009 incoace TOCMAI acum s-au gasit bani pentru miscarea populara!!!???sa nu va iluzionati;infiintarea unei "miscari" in romania COSTA BANI!!!de unde vin banii,"monsher"???

Grabă de luat atitudine...

Dar nici nu au lăsat să se inteleagă acest fapt si anume că o folosesc la locale!Pentru primari si consilieri
judeteni,poate insă functiona TACIT.Deci,piano...

 

Abureala , puteau sa modifice legea , asa cum ne-am obisnuit.

Marea problema e ca nimeni nu vrea sa se aliete cu PDL , sa faci miscare populara cu partide care au sub 1% in sondaje , e ridicol.

 

De ce nu se poate?!

Pentru ca e moarta din start- HA, HA, HA!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor