Motiunea "reformistilor" PDL: Ce contine si cu cine se aliaza

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 12:47
5158 citiri
Motiunea "reformistilor" PDL: Ce contine si cu cine se aliaza

Grupul din PDL format din Monica Macovei, Cristian Preda, Theodor Paleologu si Sever Voinescu este aproape de finalizarea motiunii cu care se va prezenta la Conventia Nationala extraordinara a partidului, pe 30 iunie.

Aceasta contine 3 masuri importante pentru relansarea partidului si, conform initiatorilor, s-ar putea bucura de sprijinul unei parti importante a celor din PDL, ei sperand in special la atragerea primarilor invingatori.

Deocamdata, nu exista un lider al motiunii, iar "reformistii" sunt in discutii cu mai multe personalitati din PDL, care sa candideze la sefia partidului pe baza acestui document, desi nu e exclusa nici candidatura unuia din cei 4.

"Ne vom referi la cursul acestui partid, nu doar pentru maine, ci si pentru viitor, la aliante si la recredibilizare.

(...)Suntem in pline discutii, in principal cu primarii care au castigat, mi se pare logic si moral sa intre in Biroul Permanent National. Vrem sa fim impreuna cu cei care au castigat", a declarat Macovei pentru Ziare.com

Theodor Paleologu, in schimb, a fost laconic, transmitand doar "analizez, tatonez, reflectez", in timp ce Cristian Preda si Sever Voinescu au vorbit in detaliu despre ce propun, dar si despre numele pe care si le doresc alaturi de ei - de la Gabriel Berca, Raluca Turcan si Daniel Funeriu pana la Vasile Blaga sau Gheorghe Flutur.

Sever Voinescu: Sa scapam de ciuma rosie

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, considera ca dreapta trebuie sa se uneasca in jurul formatiunii din care face parte, pentru a reprezenta o contrapondere la pericolul reprezentat de USL.

"Suntem in plin proces de elaborare, dar va pot spune 3 lucruri care ne preocupa, care pentru noi sunt importante si pe care vrem sa le punem pe agenda partidului.

Primul este recastigarea credibilitatii partidului. Am constatat ca am pierdut exact lucrurile care ne diferentiau de toata clasa politica, acel ceva care ne facea sa fim altfel decat PSD, decat PNL si care atragea o mare parte din voturile noastre. Era o diferenta de natura etica, de natura morala.

In al doilea rand, ne preocupa politica de aliante. E absolut necesar ca, in fata dezlantuirii de socialism barbar, rudimentar la care asistam in fiecare zi, sa unim toate fortele si toate capacitatile de centru-dreapta, si Partidul Democrat Liberal trebuie sa joace un rol crucial, de mare responsabilitate in aceasta actiune.

In al treilea rand, ne preocupa sa facem din Partidul Democrat Liberal forta care se profileaze ca alternativa serioasa la drumul asta absolut infundat si nici macar aventuros, ci falimentar de la bun inceput pe care USL mana Romania. Aceste 3 lucruri ne preocupa", a spus deputatul PDL pentru Ziare.com.

El a mentionat ca nu este vorba despre o motiune a "intelectualilor", ci vrea sa uneasca tot partidul, iar in acest sens se cauta o personalitate care s-o reprezinte la Conventia Nationala.

"In Partidul Democrat Liberal sunt foarte multi intelectuali si imi permit, in mod cordial, sa protestez in fata denumirii de intelectuali, nu suntem impartiti pe clase dupa criteriile marxiste, suntem oameni diferiti, uniti de acest ideal politic, sa scapam de ciuma rosie care incepe sa domine Romania.

Sunt foarte multi oameni cu care am vorbit, multi au venit catre noi, catre si mai multi ne-am dus noi in discutii si cred ca putem, in jurul acestor idei, sa strangem energii si forte in partid", a adaugat Voinescu.

Intrebat cine e liderul pe care il cauta, Voinescu a raspuns: "Suntem in discutii, nu vrem in mod special unul dintre noi sa fie (...) ne intereseaza ca ideile noastre sa fie reprezentate.

Suntem in discutii cu mai multe personalitati din interiorul partidului pe subiectul conducerii motiunii".

Cristian Preda: Cautam cele mai bune resurse

"Vom avea foarte curand (un sef al motiunii - n.red), discutam in acest moment o regrupare a unor persoane, in special celor care ne sunt apropiati in Partidul Democrat Liberal Monicai Macovei, lui Toader Paleologu, Sever Voinescu si mie si, de indata ce vom avea un grup si vom sti si datele finale pentru depunerea motiunilor, vom anunta.

Discutam de mai multe formule, suntem mai multe decat 4, am pornit un demers de coagulare, in ideea in care obtinem un plus de credibilitate pentru Partidul Democrat Liberal si obtinem un potential in vederea unei platforme de dreapta mai largi. Motivul e foarte simplu - in acest moment USL reprezinta un bloc de stanga foarte articulat, care detine guvernarea, care a cucerit importante posturi in administratia publica locala.

Trebuie sa opunem acestui bloc un actor pe partea cealalta a spectrului politic, e o logica de bipolarizare foarte clara. Daca vor fi mai multe partide pe dreapta, ele vor fi usor de infrant. Trebuie sa gasim o formula pentru a avea, pana la urma, un echilibru pe scena politica, respectiv in Parlament", a precizat Cristian Preda pentru Ziare.com.

Nu pot sa anticipez nimic, in momentul asta e vorba de gasirea celor mai bune resurse de care dispunem. Avem resurse de credibilitate, acolo unde primari, presedintii de Consilii Judetene au castigat sau au pierdut la limita. Avem resurse de credibilitate, reprezentate de experienta colegilor nostri - si pe plan local, dar si pe plan european", a adaugat acesta.

El i-a enumerat pe Gabriel Berca, Raluca Turcan, Daniel Funeriu printre oamenii pe care i-ar putea avea alaturi.

De asemenea, el a precizat ca, "daca Vasile Blaga sau Gheorghe Flutur vor sa ne sustina, m-as bucura, ei sustin modernizarea partidului. Daca isi doresc, le-am rezerva locuri sus, pe lista."

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#PDL motiune reformisti, #PDL Conventie Nationala , #alegeri PDL