O conventie pentru alt premier (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 14 Mai 2011, ora 10:30
2975 citiri
O conventie pentru alt premier (Opinii)

Nu cred ca pentru romani are vreo importanta cine castiga alegerile din PD-L. Adica nu conteaza care dintre cele doua gasti de baroni va primi o bucata mai mare din cascavalul guvernarii, pana la alegerile generale.

Exista chiar teoria ca totul ar fi un blat intre candidati: Emil Boc ar iesi intarit din asa-zisa confruntare, in vreme ce Vasile Blaga ar obtine cateva pozitii cheie pentru oamenii sai. Nu cred ca intr-un blat se lansau acuzatii atat de grele, dar chiar sa fie blat, chiar nu conteaza.

Conventia aceasta ar fi contat daca macar un candidat ar fi vadit viziune, solutii si autentica vointa reformatoare. Daca vreunul dintre ei ar fi venit cu o echipa de oameni noi si necompromisi, daca macar unul dintre ei ar fi aderat neconditionat la criteriile de integritate si si-ar fi facut un obiectiv real din punerea lor in practica. Nu e insa cazul. Daca privesti listele cu candidati te apuca jalea.

Cu exceptia lui Sever Voinescu si a Monicai Macovei, numai baroni si baronasi. Imi pare rau, dar din punctul meu de vedere, Teodor Baconschi cel cazut in admiratia Elenei Udrea, admiratie exprimata intr-o osana gretoasa, nu cred ca mai intra in categoria sperante. Cu retragerea lui Gheorghe Falca nu s-a facut primavara. Dimpotriva, iarna e adaca si nu vad ce ar putea schimba cei doi reformisti izolati. Vor fi numai buni de asezat in vitrina partidului si stersi de praf din timp in timp pentru a fi purtati ca sfintele moaste prin campaniile electorale.

In opinia Ralucai Turcan, relegerea lui Emil Boc este sigura garantie ca reformele vor continua. Ma tem ca singura garantie in acest sens este presiunea straina care l-a impins la reforma pana si pe Adrian Nastase si l-ar impinge si pe Vasile Blaga. Daca n-ar fi existat presiunea FMI si riscul intrarii in faliment, credeti ca Emil Boc ar fi facut vreo reforma? S-a vazut in 2009 cat de determinat era. Asa ca reforma se va face exact cata va reusi FMI, nici macar TraianBasescu, sa impuna. Nicio picatura mai multa.

Dar sunt si doua lucruri bune legate de aceasta conventie. O data ca se termina inca o nenorocita de campanie electorala, soldata cu mare cheltuiala de la buget. Caci premierul a impartit cat putea sa imparta prin filiale, pentru a-si cumpara sustinere, purtand-o pe Elena Udrea prin toate vizitele ca pe un carnet de CEC-uri cu doua picioare. Ma rog, carnet de contracte, ca sa fim mai precisi. Care va fi nota de plata a acestei campanii interne din PD-L vom afla probabil la un moment dat si ma tem de socoteala finala. Campania aceasta isterica, stearpa si costisitoare pentru buget a fost un preludiu al anului electoral 2012, ce se anunta teribil, pentru ca politicianul roman nu intelege niciodata nimic din lectiile economiei.

Cel mai bun lucru pe care ar trebui sa-l aduca insa conventia este schimbarea premierului. Caci dupa realegerea sa, foarte probabila, in funtea partidului, Emil Boc ar putea sa se retraga in Aleea Modrogan pentru a permite instalarea unui premier tehnocrat, care sa urneaca economia Romaniei. Exista informatii ca acesta ar fi si planul presedintelui Traian Basescu, dar ramane de vazut daca Emil Boc il va respecta. Caci omul e indragostit de functie, iar baronii un premier mai slab si mai generos decat el nu gasesc.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#congres PDL Boc Blaga, #Boc presedinte PDL, #Blaga presedinte PDL , #alegeri PDL