Partid in deriva, caut lider (Opinii)

Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 19:20
3998 citiri
Partid in deriva, caut lider (Opinii)

Ca PDL trebuie sa-si gaseasca rapid un candidat la Presedintie nu mai e demult o stire. Vremea cand se putea vorbi inca la viitor despre acest imperativ a trecut.

Iar faptul ca PDL nu are o locomotiva, un lider puternic, care sa concentreze energia si increderea electoratului, a fost platit cu varf si indesat la alegerile din decembrie.

O vreme a existat varianta Mihai Razvan Ungureanu, insa, urmarind evolutia fostului premier, mi se pare ca domnia sa, cum s-ar zice, s-a nascut speranta si va muri, politic desigur, talent. MRU este un intelectual de marca, dar un politician de sera.

Nu face priza cu electoratul si are o mare problema pe verticala electorala, fiind absolut inaccesibil, chiar antipatic alegatorilor mai putin educati, care nu ii inteleg silogismele si formulele pretentioase. Din nefericire pentru domnia sa, acestia sunt si majoritari. Este greu sa pariezi la prezidentiale pe un politician care nu a reusit nici macar sa-si castige colegiul parlamantar, obtinandu-si mandatul la redistribuire.

Dar si pentru electoratul educat si informat, Mihai Razvan Ungureanu a luat unele decizii contrariante. De exemplu, este greu de inteles cum poate un liberal sa promoveze un act normativ care sa blocheze retrocedarile in natura ale imobilelor confiscate de comunisti.

Dupa cum nu e de inteles cum un politician cu exigente morale care promoveaza un astfel de a face politica se poate asocia cu figuri mai mult decat controversate, precum cele care fac parte din conducerea Fortei Civice.

Dar indiferent de profilul lui MRU, mi se pare ca PDL nu este innebunit de dragul lui si deloc grabit sa ii incredinteze candidatura prezidentiala. Ramane un corp strain neasimilat, cum a fost si ca premier, statut de la care i s-a si tras demiterea. Dar care alta varianta ar exista pentru prezidentiabilul democrat-liberal?

Traian Igas a avansat ideea Emil Boc. Din punct de vedere politic, ea nu este una gresita, dimpotriva. Daca ne uitam la jalea generala din partid, vom constata ca singurul lider democrat-liberal care a inregistrat anul trecut o victorie certa, cu atat mai valoroasa cu cat era mai improbabila, este Emil Boc. Domnia sa a castigat Primaria Cluj la numai cateva luni dupa ce renuntase la mandatul de premier, un mandat dificil, plin de masuri impopulare si prost explicate poporului.

Orice partid de pe lumea aceasta defileaza cu invingatorii, nu cu invinsii.

Dar, din nefericre, am mai spus-o, primaria nu-i Presedintie, iar Clujul nu e Romania. Ma tem ca Emil Boc, cu aerul sau de ardelean serios, cu un limbaj mai sec si destul de lipsit de umor, marcat de asocierea cu Traian Basescu, nu va reusi sa aiba succes la un electorat care adora smecherii, potlogarii care-l "fac din vorbe", cabotinii si tusele dictatoriale.

S-a mai vorbit despre Adriean Videanu, retras intr-o discretie totala in ultima vreme, mai precis dupa dezastrul din 9 decembrie, la care nu a fost partas pentru ca nu a candidat. Desi ar putea avea mai mult succes decat Emil Boc, Adriean Videanu este prea uzat si prea vulnerabil la capitolul imagine pentru a face fata unei astfel de confruntari.

Electoratul insensibil la acuzatiile de coruptie este deja in tabara adversa, iar cel sensibil la asemenea suspiciuni nu stiu daca ar putea sa ignore etichetele pe care, pe drept sau nu, Adriean Videanu le poarta. Domnia sa recunostea cu o sinceritate laudabila, de altfel, ca legenda bordurilor ii ramane atarnata de coada indiferent de actele pe care le-a prezentat pentru a o cotracara.

Cum despre reformisti gen Monica Macovei, Sever Voinescu sau Cristian Preda nici nu poate fi vorba, pentru ca PDL este alergic la idelile lor, nu vad ce optiuni are la dispozitie.

Faptul ca in partid nu a mai crescut nimic de ani de zile se razbuna acum crunt. Iar lipsa unui lider de marca si a unui prezidentiabil cu sanse reale ar putea deveni in scurt timp cea mai mare vulnerabilitate a PDL, chiar si dupa ce furtuna de acum se va stinge. O vulnerabilitate cu potential letal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#lider PDL, #candidat prezidentiale PDL, #variante presedinte PDL , #alegeri PDL