PD-L, batalia pentru putere (Opinii)

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 10:06
7143 citiri
PD-L, batalia pentru putere (Opinii)

PD-L a intrat in linie dreapta pana la confruntarea din 15 mai, cand isi va alege noua conducere. Auspiciile nu sunt fericite pentru partidul aflat intr-un picaj electoral serios, cu procentele injumatatite si cu guvernarea atarnata de picior in vreme de criza.

Pe de alta parte, alierea PNL cu PC si PSD deschide un culoar nesperat pentru PD-L, care se poate afirma ca unic partide de dreapta. Intrebarea este insa daca vor reusi democrat liberalii sa profite de aceasta sansa si, mai ales, care ar fi conducerea apta sa concretizeze aceasta sansa.

Asa cum arata acum lucrurile, batalia in partid se da, in principal, intre cele doua mari blocuri: blocul Udrea si blocul Blaga. Cele doua au o sustinere oarecum egala in teritoriu, unde sunt umar la umar. Elena Udrea are marele avntaj de a fi in Guvern, cocotata in varful celui mai banos minister si avand, deci, in mana o paine mare si un cutit pe masura cu care imparte bucati filialelor, in functie de obedienta si potenta clientilor.

De-a dreapta d-nei Udrea se afla Gheorghe Falca, o stea in ascensiune a partidului cu ditamai dosarul de coruptie trimis in judecata de DNA. Ce-are a face? Dl. Falca se gandeste sa candideze la sefia partidului si si-a securizat cateva pozitii cheie la nivel adiminsitrativ, in primul rand cea din fruntea Ministerului de Interne, unde l-a plasat strategic pe Traian Igas. De acolo, din timp in timp, mai este lansata cate o torpila catre soclul de fost ministru de Interne al lui Vasile Blaga.

Teoretic, aceasta este aripa prezidentiala a partidului. Practic insa, as vrea sa o vad pe Elena Udrea ca executa ultimele indicatii ale lui Traian Basescu, referitoare la cooptarea Monicai Macovei in conducerea PD-L pentru implementarea criteriilor de integritate. Care criterii de integritate ar urma sa o puna pe Elena Udrea sa alega intre cariera politica si afacerile cu statul ale lui Dorin Cocos. Sigur, o cooptare de forma a incercat si cu Cristian Preda, pe care l-a trimis la ceea ce i se potriveste mai putin, tocmai pentru ca apoi, la o adica, sa poata sa spuna ca, nu-i asa, n-a prea performat.

De partea cealalta, Vasile Blaga mizeaza pe notorietatea sa si pe relatiile sale extraordinare in partid, ca secretar general, dar si cu celelalte partide. Multi vad in el singura sansa ca PD-L sa refaca unele aliante care sa-l tina cu capul la suprafata apei. In spatele lui stau desigur marii barni ai partidului, cei pe care Traian Basescu ii acuza recent ca s-au retras in transee si lasa PD-L fara aparare. Exact asta si fac, in asteptarea vremurilor in care sa aiba din nou puterea totala, in PD-L si guvernamentala. Dezavantajul lor este insa ca nu mai au resurse de impartit dupa ce au fost evacuati din Executiv.

Este aripa aflata in conflict aproape deschis cu Traian Basescu. Vasile Blaga nici macar nu s-a mai obosit sa ascunda acest lucru, dupa indicatiile primite de la presedinte in sedinta de luni cu parlamentarii PD-L. "Eu nu primesc ordine de la nimeni, am destula vechime in partid, incat sa mai tin cont de sfaturile cuiva", a comentat Vasile Blaga pentru "Adevarul".

Este poate cea mai dura replica primita in public de Traian Basescu vreodata de la un fruntas PD-L si ea dovedeste ca aripa Blaga, cel putin, nu mai este dispusa sa accepte tutela de la Cotroceni, cu atat mai mult cu cat acolo nu mai este o locomotiva electorala.

Cat despre Emil Boc, el este si va ramane omul de sacrificiu. Recent, Traian Basescu avansa ipoteza ca actualul premier ar putea ramane presedintele partidului si dupa viitoarele alegeri. Ar fi, desigur, o varianta de compromis care sa tina impreuna doua aripi destul de inversunate. Doar ca imaginea lui Emil Boc a devenit o piatra de moara pentru democrat liberali, chiar daca va fi retras din pozitia de premier.

Teodor Baconschi, o alta ipoteza de lucru, nu a fost digerat inca de partid, cel putin nu intr-o asemenea masura incat sa poata spera la pozitie care implica atat de multa autoritate. Recent si-a anuntat intentia de candida si Sorin Frunzaverde, baronul din Banat, un critic aspru al guvenarii Boc si un adept al deschiderii catre actuala Opozitie, al descentralizarii accentuate, mai ales la nivelul fondurilor bugetare. Ma indoiesc insa ca are suficienta sustinere in partid.

Teoretic, sigur ca mai este timp pentru o candidatura surpriza si pentru o intoarcere spectaculoasa de situatie. Practic insa, resursa de cadre a PD-L a cam ajuns la limita si, in conditiile degringoladei actuale, ma tem ca va fi foarte greu de gasit un liant intre tabere si interese. Este asadar foarte posibil ca macinat de lupte interne, PD-L sa nu poata valorifica sansa nesperata oferita de Crin Antonescu.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...