PD-L greseste, nu e despre economie

Duminica, 06 Martie 2011, ora 13:29
2774 citiri
PD-L greseste, nu e despre economie
Foto: Antena3

"Cei care au avut curajul sa faca reforme dure vor culege roadele". Asta spunea premierul Emil Boc, voind sa spuna ca refacerea economiei va arata oamenilor ca PD-L a luat cele mai bune masuri. Si ca vor trebui sa-i rasplateasca la urne. Nimic mai fals. Nu economia va scoate PD-L din groapa.

Sau, mai corect, nu doar economia. Din doua motive simple. Primul ar fi acela ca economia, chiar daca se reface asa cum prezic specialistii, tot nu se va reface atat de mult incat sa se simta o diferenta atat de mare. Al doilea e ca Guvernul a strans mult prea multe lucruri negative in ochii populatiei ca sa le poata repara cu ajutorul refacerii economice.

Ideea e asta. PD-L nu se poate baza doar pe asta. In schimb, se poate baza pe asta si pe alte cateva lucruri. Pe refacere economica plus reforme adevarate si bine tintite. Si pe o politica ce sa-l deosebeasca de USL. Nu sa-l apropie.

Mai mult decat economie

Sa ne uitam putin in urma. La predecesorii lui Boc. In 2000, premierul care readusese Romania pe linia de plutire si adusese prima crestere economica de dupa 1989, Mugur Isarescu, a obtinut un scor neasteptat de slab la prezidentiale. Iar partidul care l-a sustinut, PNTCD, a ratat pana si intrarea in Parlament, dupa ce fusese principalul partid al guvernarii.

In 2004, nici Adrian Nastase nu a fost salvat de performantele sale, in ciuda faptului ca venea dupa patru ani de crestere economica sustinuta si dupa un an electoral in care aceasta trecuse de 8%. Nici de faptul ca a avut prima guvernare coerenta de patru ani din istoria postdecembrista a Romaniei. A pierdut prezidentialele in fata lui Traian Basescu, iar partidul sau nu a reusit sa ia suficiene voturi cat sa ramana la guvernare.

Nici in 2008, lucrurile nu au stat altfel. Desi venea si el dupa patru ani in care "economia duduise" si un an in care veniturile romanilor au atins un maxim postrevolutionar, Calin Popescu Tariceanu n-a reusit sa obtina pentru partidul sau macar 20% din voturi.

De ce crede Emil Boc ca ar afi altfel in 2012, mai ales in conditiile de acum? De ce crede ca vor fi romanii atat de impresionati de o revenire economica ce, oricum, nu va fi impresionanta si vine dupa doi ani de strans din dinti? Ei bine, nu vor fi. Nu asta e cheia.

Lectiile trecutului

Daca Emil Boc priveste la predecesorii sai, ar putea trage insa concluzii folositoare. El sau oricine i-ar urma. El si partidul. Ei bine, predecesorii sai s-au mandrit mult cu economia, dar mandria lor ascunde altceva. Ascundea multe nerealizari.

Ascundea faptul ca aveau probleme cu coruptia, mai ales daca ne gandim la guvernul lui Adrian Nastase. Ascundea faptul ca avea un guvern ineficient si dispus la compromisuri mari, ca in cazul lui Tariceanu. Ascundea lipsa unor reforme reale in domeniul descentralizarii si al eficientizarii statului. Si ascundea multe, multe personaje dubioase.

Asa ca PD-L trebuie sa vada asta si sa se nu puna toate mizele pe cartea refacerii economice. Nu. Ii trebuie o descentralizare facuta cu cap, o lupta anticoruptie care sa convinga si cu masuri care sa serveasca logica si bunul simt, nu directori de deconcentrate dubiosi sau sefi de companii nationale penali si alte sute de complicitati care impiedica functionarea normala a unei tari.

Asadar, PD-L-ului ii trebuie sa invete din ce i-a dovedit pe ceilalti. Pentru ca, spre deosebire de acestia, nu va avea avantajul economiei. Si nici n-ar trebui sa mizeze pe asta.

Liderul AUR George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției
Liderul AUR George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#PDL refacere economie, #PDL economie alegeri , #alegeri PDL