Ziare.com

PD-L, intre idealuri si "real-politik" (Opinii)

Luni, 07 Martie 2011, ora 12:01

   

PD-L, intre idealuri si "real-politik" (Opinii)
Aproximativ orice partid se distribuie intre o suma de idealuri si o cantitate de intreprinderi pragmatice menite sa-i faciliteze calea catre telul firesc al oricarui partid, accederea la putere.

Idealurile se concretizeaza in enunturile doctrinare si in afirmarea permanenta sau ocazionala a bunelor intentii, in raport cu toata societatea si indeosebi cu segmentul pe care afirma ca-l reprezinta.

Iar demersul pragmatic inseamna aparat de partid, pozitii publice si private asumate si mai ales cat mai multa influenta si bani, adica putere economica, fara de care acel partid ramane doar o simpla poezie, materializata sau nu printr-o fugara aparitie meteorica in arena publica.

Unele partide se plaseaza mai ales pe dimensiunea ideala, altele pe cea pragmatica. Din prima categorie au facut parte partide precum PAC, PNTCD, iar din a doua partide precum PSD, PC, care nu au dat prea multi bani pe doctrine, in beneficiul unei abordari strict lucrative. Partide precum PNL sau PD-L au oscilat intre cele doua tendinte, in functie de imprejurari si de liderii in exercitiu.

Daca PNL a facut optiunea prin alianta cu PC si PSD, acum este randul PD-L sa opteze. Este simptomatica, in acest sens, disputa care se manifesta si care este copios tratata in mass-media dintre asa-zisii "reformatori" si mai vechea garda. Prima se nominalizeaza prin persoane precum Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu, iar a doua mai ales prin celebra "tripleta" BVB, adica Blaga, Videanu, Berceanu, carora li s-a adaugat mai nou si "manzul" de origine liberala, Cristi Boureanu.

Disputa a atins niveluri destul de vehemente, vorbindu-se de rupturi, de razboaie interne, de ipoteze de prabusire abrupta a increderii in partid, de conflicte cu presedintele Traian Basescu pe aceasta tema.

Ce-i drept, chestiunea nu este deloc lipsita de relevanta, cu deosebire pe fondul neincrederii generalizate in toate partidele care coexista pe esichierul politic actual si in contextul momentului mai greu pe care-l parcurge astazi principalul partid de guvernamant. Cine are (mai multa) dreptate si cine are mai multe sanse in predictibila confruntare?

Dreptate au, ca de obicei, toti! Si cei vechi pentru ca au transpirat ca sa aduca partidul acolo unde este. Si pentru ca, totusi, mai ales astazi, un partid fara resurse este iremediabil condamnat sa ramana sau sa treaca in anonimat. Pentru simplul fapt ca nu poate sustine o imagine si niste campanii care sa-l aduca sau sa-l pastreze in atentia electoratului.

Pentru ca, asa cum s-a demonstrat, un partid nu se poate sprijini numai pe niste bune intentii. El va fi poate admirat si pretuit de niste elite, dar acele elite au cumplit de putine voturi de dat. Voturile, din pacate, se negociaza, se tranzactioneaza, se cumpara, mai simplu spus. Cu promisiuni, favoruri si uneori chiar cu bani.

Au dreptate insa si reformatorii atunci cand spun ca fara revenirea la o minima moralitate, la macar cateva principii, printre care mai ales cel al bunului simt, nu mai exista nici o sansa de a reintra in gratiile mariei-sale, electoratul. Care vrea o schimbare, fie si de decor, dar pesemne nu numai de decor.

Ca o consecinta a celor de mai sus, credem ca singura solutie posibila va fi una de compromis si ca nici unii, nici altii nu-si pot adjudeca o victorie exclusiva fara riscul de a se transforma intr-o izbanda "a la Pirrus".

Iar solutia de compromis ar fi acelasi Emil Boc, actualul si probabil viitorul presedinte al PD-L, care este, asa cum indeobste se recunoaste, un om onest, dar si unul pe care exercitiul conducerii executivului l-a facut sa deprinda si mestesugul practic necesar al actiunii politice. Si este la jumatatea distantei intre competitori.

Si ar fi o solutie acceptabila si pentru Traian Basescu, pe care nici PD-L, nici vechea garda nu pot nicidecum sa-l ignore in acest meci. Desigur, asta n-ar insemna ca Emil Boc ar trebui sa ramana si pe mai departe la carma guvernului. Acesta e un alt meci.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1098 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Compromisul unica solutie.

BVB cred ca stiu sa faca compromisuri,pentru ca au cicatrici pe fata din campaniile electorale,nu de pe blog,asa cum spunea Berceanu.Ramane de vazut ce vor "reformistii".Daca "reformezi" un lucru si acest lucru duce la autodistrugere(disparitie de pe scena politica)atunci..........

 

Domnul Boc este totusi o valoare in PD-L.

Personal, cred ca daca se va alege solutia cu schimbarea domnului Boc din ambele functii detinute in prezent, cea de Prim-ministru si cea de Presedinte PD-L, s-ar face o mare greseala si evident, nedreptate. Domnul Boc, cu minusurile sale omenesti pana la urma a reusit sa se mentina departe de scandalurile in care colegii sai au fost implicati, a dovedit un caracter curat, a dovedit demnitate si bun-simt. Si a si acumulat, vrand-nevrand ceva experienta politica si manageriala in aceste functii, experienta care ar putea fi utila partidului. De aceea opinez ca mai curand domnul Boc ar trebui retras de la conducerea Guvernului dar lasat in fruntea PD-L, decat invers, sau si mai rau, schimbat din ambele functii.

 

hop .............

si apar laudatorii.............!!!!!!!!!dar voi in care factiune va pozitionati? asta ca sa stiu cat de curand veti plange?hi,hi,hi

pd-l la GUNOI

AU ARATAT CE POT ,ADICA NIMIC ,DOAR SA FURE

taica,du-te si inchide poiata gainilor,ca ti le haleste vulpea

nu te baga in treburile oamenilor mari,vezi-ti lungul nasului si ramii ceea ce esti,n-ai sanse sa te transformi.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor