PDL, conventia ultimei sanse (Opinii)

Autor: Constantin Racaru
Luni, 18 Iunie 2012, ora 12:50
5586 citiri
PDL, conventia ultimei sanse (Opinii)

Ceea ce se intampla acum in Romania este toxic pentru democratie. Atunci cand Puterea detine o majoritate atat de zdrobitoare, la nivelul autoritatilor locale deocamata, dar cu potential mare de repetare a votului la alegerile parlamentare, riscul unor derapaje este urias.

Si asta indiferent cum se numeste acea Putere. A fost la fel de toxica majoritatea de vis PDL-PSD din 2008. Dar daca acela a fost rezultatul unor aranjamente post-electorale, situatia de acum cand, spre exemplu la nivelul presedintilor de consilii judetene, doar 4 apartin Opozitiei, a fost statuata la vot.

La prima vedere am zice ca electoratul s-a mutat masiv pe stanga, spre statul asistential. Cifrele nu confirma insa acest diagnostic. Exista o oarecare ascensiune a votului de stanga, pentru statul asistential, dar nu el a dat majoritatea zdrobitoare a USL.

Cauza nu trebuie cautata asadar in expandarea votului pozitiv de stanga, ci in votul negativ nonideologic si contractia grava a votului de dreapta. Electoratul PDL fie a stat acasa, pentru ca am avut totusi un absenteism de 50% in zona urbana, preponderent de dreapta, fie a votat negativ cu orice altcineva decat cu democrat-liberalii, inclusiv cu USL.

Este poate cea mai radicala contractie a unui segment de vot din 1989 incoace. Alegeri au mai pierdut si PSD, in 1996 si in 2004, dar nu in felul acesta. Intrebarea este de ce a fost sanctionat PDL mai aspru decat oricare alt partid cu exceptia PNTCD.

N-as pune aceasta situatie decat in mica masura pe seama masurilor de austeritate. Acestea au lovit in principal electoratul legat de statul asistential, deci cel al PSD.

Ceea ce plateste PDL este tradarea principiilor in numele carora a primit puterea. Adica anticoruptie, anticlientelism, meritocratie, integritate. PSD nu a promovat niciodata asemenea valori, deci n-a avut ce trada. Electoratul sau nu este sensibil la integritate si alte valori morale.

PDL insa in numele lor a ajuns la putere si exact pe ele le-a incalcat grav prin promovarea udreselor, anastaselor, oltenilor, popestilor, prigoanelor si altor figuri sinistre.

Acolo este punctul de ruptura a echilibrelor politice si de aici trebuie sa inceapa redresarea. Aceasta ar trebui sa fie si premisa conventiei extraordinare a PDL de la sfarsitul lunii. Desi dureroasa si chiar periculoasa pentru un partid atat de scindat, o asemenea masura radicala este singura care poate reprezenta primul pas de redresare pentru PDL.

Dar asta numai daca in urma conventiei vor ajunge la varf persoane apte sa promoveze credibil valorile abandonate de PDL si atat de importante pentru fostul sau electorat.

Conventia aceasta ori va reusi sa dea acei lideri care sa refaca legatura pierduta dintre partid si fostul sau electorat, fie va fi inutila. Ma tem ca a doua varianta este mai credibila. Dar, in orice caz, daca aceasta clarificare l-ar putea rupe, nici fara ea PDL nu avea nicio sansa sa mearga mai departe. Este, daca vreti, conventia ultimei sanse.

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: Ziare.com