PDL - ziua Z (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 23 Martie 2013, ora 09:52
3696 citiri
PDL - ziua Z (Opinii)

Un singur rezultat al conventiei de astazi ar putea reprezenta pentru PDL o autentica piata de hotar - victoria reformistilor, adica cel mai putin probabil dintre rezultate. Pentru ca PDL se afla intr-adevar intr-un moment de viata sau de moarte.

Singura lui sansa de supravietuire este sa-si recupereze electoratul pierdut, adica sa se alimenteze nu din electoratul USL, ci din marea masa a dezamagitilor, majoritari dupa cum s-a vazut la ultimele alegeri.

Cred ca principala dezamagire a acestui electorat nu tine neparat de masurile de austeritate luate de Guvernul Boc, ci de abandonarea principiilor, in primul rand de integritate si moralitate, cu care PDL si-a deschis drumul catre varful politicii romanesti. PDL a fost abandonat din cauza fesenizarii, pesedizarii, clientelizarii, care l-au transformat intr-un alt mare bolnav al politicii romanesti.

Nu cred ca Elena Udrea si Vasile Blaga au un raspuns, un tratamant pentru aceasta boala. Am mai spus-o, ei sunt doua fatete ale aceleiasi monede. Fiecare cu clientii lui, cu grupul lui de interese, cu simpatiile lui politice, spre o parte sau alta a USL. Vorbesc aceeasi limba, isi disputa baronii, sferele de influenta, rostesc cu moderatie cuvantul "integritate".

Diferenta este ca Elena Udrea si-a descoperit o brusca pasiune pentru intelectualii reformisti, al caror rol l-a descoperit, in vreme ce Vasile Blaga a ramas pe aceleasi pozitii de adversitate cu grupul Macovei.

Elena Udrea incearca sa se alimenteze din popularitatea grupului Macovei-Preda, nu doar in perspectiva congresului, ci si intr-o incercare de rebranduire politica mai ampla. Dupa ce a fost asociata cu Vanghelie, Oprea, mafia personala a lui Adrian Nastase, vrea acum cu lumea buna, deoarce aceasta lume buna are, dupa cum domnia sa recunoaste, influenta asupra societatii civile.

Nu stiu cat de credibil poate fi acest demers cat timp nici macar nu a trecut anul de cand voia sa il excluda din partid pe Cristian Preda si emitea circulare cu puternica tenta antiintelectuala. Dar se pare ca vampirizarile de imagine, chiar dincolo de ograda partidului, au devenit o arma preferata a Elenei Udrea.

Vasile Blaga, cum spuneam, nu se oboseste cu asemenea operatiunui. Socoteste ca are in spate o suficient de mare masa de baroni care sa il duca spre victorie si nu are nevoie de artificii. Si consecventa domniei sale este limitata, cat timp, in urma cu un an, cerea demisia lui Emil Boc din fruntea PDL dupa ce la locale partidul obtinuse un scor incomparabil mai bun decat la parlamantare, sub mandatul sau, iar fostul presedinte era el insusi unul dintre putinii invingatori ai partidului, ceea ce despre Vasile Blaga in colegiul de Timis, cat a fost el de bine pregatit, nu se poate spune.

Ca ii place sau nu PDL, Monica Macovei este medicamentul pe care partidul ar trebui sa-l inghita la acest congres pentru a se vindeca. Un medicament, desigur, amar, cat timp el presupune integritate si anticoruptie la sange.

Dar nu cred ca PDL este dispus sa inghita acest medicament, cu pretul disparitiei, iar motivul e simplu. Pentru ca nu s-a reformat atunci cand ar fi avut aceasta sansa, nici PDL nu a iesit din dilema: la ce bun sa faci politica si sa ai puterea daca nu te poti capatui? Iar pentru adeptii acestei paradigme intotdeauna se va gasi un loc in politica romanesca, daca nu sub sigla tot mai subreda a PDL, atunci in alta parte.

Cat despre rezultatul conventiei PDL, rezultatul este, cred, deschis, cu atat mai mult in conditiile prezentei anuntate oficial a lui Traian Basescu. Presedintele a mai intors o data un rezultat, la confruntarea Blaga-Boc din 2011. Ceea ce se va intampla astazi va fi cu siguranta si un test important pentru popularitatea si influenta lui Traian Basescu asupra PDL.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#alegeri PDL, #congres PDL , #alegeri PDL