Romania cea dreapta, fara integritate, fara morala (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 12 Aprilie 2011, ora 14:52
4225 citiri
Romania cea dreapta, fara integritate, fara morala (Opinii)
Foto: Antena3

Motiunile lui Vasile Blaga, "O Romanie dreapta, o Romanie europeana", si Emil Boc, "Romania dreapta, Romania puternica", sunt amandoua foarte generoase la nivel de intentie.

Ambii candidati doresc o Romanie moderna si prospera, doresc o fiscalitate cat mai putin impovaratoare, o protectie sociala bine tintita, cat mai multe locuri de munca, reforma la toate nivelurile, toate sub o umbrele de drepta disputata aprig inca din titlurile izbitor de asemanatoare.

Amandoua ating puncte sensibile, adevarate obsesii, nu numai la nivelul PD-L, ci si al electoratului. Spre exemplu, Vasile Blaga tinteste disciplina de partid, "diversitatea de opinie trebuie incurajata in interiorul partidului si descurajata in exteriorul lui", adica flutura in aer botnite pentru alde Cristian Preda si Monica Macovei, in vreme ce Emil Boc isi propune ca Romania sa devina dintr-o tara importatoare, una exportatoare de alimente.

Motiunea lui Emil Boc este mai bine definita din punct de vedere doctinar, ceea ce nici nu e de mirare avand in vedere ca este elaborata de Valeriu Stoica. Este si mai fundamentata pe cifre, iar angajamentele sunt mai concrete, de exemplu, un milion de locuri de munca pana in 2020. Cat e de fezabila promisiunea, asta e o alta discutie.

Sigur ca amandoi doresc absorbtia mai buna a fondurilor europene, investitii peste investitii si prosperitate pentru toata lumea. Pe scurt, avem de-a face cu doua programe electorale tipice, roz bombon. Asa se face ca ambele motiuni sunt cu mult mai interesante prin ceea ce nu contin, decat prin ceea ce contin.

Iar marea absenta din ambele motiuni este integritatea, desi ambii candidatii incearca sa o atinga razant, la luciul apei. Emil Boc se refera general, doar la eliminarea conflictului de interese: "Inlocuirea agendei organizatiei cu agenda privata a unei persoane sau a unui grup de interese este unul dintre cele mai periculoase fenomene in viata unui partid. Intr-o societate democratica, partidele sunt si trebuie sa ramana instrumente pentru realizarea interesului public. Pentru a preveni abandonarea interesului public si inlocuirea agendei partidului cu agenda unor persoane sau a unor grupuri de interese clientelare, trebuie aplicate solutii organizationale si deontologice". Care sunt solutiile nu stim si nici nu vom afla, ma tem.

Are si Vasile Blaga o referire la ceea ce ar trebui sa fie reguli de integritate: "elaborarea, adoptarea si punearea in aplicare a unui cod de conduita si integritate politica a membrilor partidului va asigura citeriile obligatatorii de competenta si integritate morala a tuturor membrilor de partid". Adica ceva ingrozitor de alambicat si chinuitor pentru limba romana, care nu spune, de fapt, mai nimic. Ce va contine codul, care vor fi criteriile obligatorii?

Prin comparatie, iata ce scrie in platforma naivilor reformisti la care nu a aderat decat Ionut Popescu: "eliminarea oricarei posibilitati de ingerinta a Parlamentului sau a altor institutii publice in actul de justitie referitor la un dosar care vizeaza un parlamentar sau un ministru" sau "este necesara eliminarea prezumtiei constitutionale de dobandire licita a averii, inexistenta in alte state democratice". Clocotite, vorbe nu-i asa?

Ce sa mai vorbim despre propunerea de suspendare automata din partid a oricarui penal trimis in judecata? Sa fim seriosi! Pe lista celor 35 de semnaturi de pe motiunea lui Vasile Blaga ii vedem pe Bogdan Cantaragiu si Cristian Boureanu, iar pe cea a lui Emil Boc Gheorghe Falca si Cristian Poteras. Mai lipsesc doar Monica Iacob Ridzi si Dan Pasat. Ei sa sustina integrtiatea?

Altfel ambii candidati isi propun combaterea coruptiei. Si cum vor ei s-o combata in societate, daca o tolereaza in propriul partid? Cum o sa construiasca ei o Romanie dreapta, puternica, europeana cat timp ea este condusa de politicieni care se plimba intre sediul de partid si DNA si in jurul carora propriile partide fac zid. Nici macar reactia PE la recentele cazuri de coruptie n-a fost suficienta pentu a convinge politicienii romani ca prezumtia de nevinovatie nu are legatura cu politica.

Daca Vasile Blaga si Emil Boc nu-si propun in primul rand reformarea PD-L, daca nu-si propun curatarea partidului de puscariabili, daca nu vor sa treaca la alt mod de a face politica, toate promisunile lor cele frumoase sunt irealizabile. Caci o Romanie condusa de o clasa politica precum cea de acum nu va fi niciodata nici europeana, nici dreapta si nici puternica.

Dar nici macar nu stiu de ce ma obosesc, caci motiunile acestea nu vor fi citite decat de catre ziaristi si nu sunt facute decat pentru ei. Votul in partid se va da pe cu totul alte criterii, incepanad cu generozitatea mainii care imparte bani de la buget. Restul e gargara.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Boc Blaga alegeri PDL, #Boc Blaga presedinte PDL, #motiune Boc Blaga , #alegeri PDL
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
v-am rugat de atatea ori ! v-am rugat asa frumos ! eu ... , eu ... , eu ... , eu vreau sa stiu , de ce nu are ursul coada ?