Un pericol mortal: Blaga presedinte PD-L, Boc - premier (Opinii)

Luni, 18 Aprilie 2011, ora 13:23
5836 citiri
Un pericol mortal: Blaga presedinte PD-L, Boc - premier (Opinii)
Foto: Arhiva

Miza alegerilor din PD-L transcende granitele de partid. Ca Blaga sau Boc vor conduce partidul pana la urmatoarele parlamentare din 2012 pare interesant doar pentru simplul membru de partid. Probabil ca va pierde alegerile oricare dintre ei. Scorul cu care va pierde deja nu mai conteaza.

Si, totusi, romanilor nu ar trebui sa le fie indiferent cine castiga la conventia din mai 2011. Multi dintre cei neimplicati, care se uita la televizor fara niciun chef la meciul de box organizat de democrat-liberali, cu burta revarsata peste curea, berea in stanga si telecomanda in dreapta, nici nu stiu cat de pretioasa e cutia de bere pe care o strang astazi in palma.

Caci de rezultatul meciului depinde daca ei vor manca mai multe floricele si vor cumpara mai multe baxuri de bere in viitor.

Partidul se afla intr-un punct de depresie istorica, 15-17%, si are nevoie ca de aer de un impuls in sondaje care sa ii asigure supravietuirea la guvernare si dupa 2012. Cam complicat, pentru ca s-au taiat salarii, s-au inchis spitale, s-a mai luat din pensii. Iar pe celalalt culoar, cel populist, alearga un masiv agregat format din doua partide si o televiziune.

USL promite sa abroge toate legile nepopulare date de democrat-liberali si sa revina la revarsarea de lapte si miere de pe vremea lui Tariceanu. Nici nu mai conteaza daca chiar va face asta. In tara promisiunilor mincinoase e important ce iese pe gura guvernantilor, nu ce dau din mana dupa ce ajung la putere.

Boc a fost pana acum simbolul taierilor si austeritatii. Partidul l-a si gasit drept tap ispasitor pentru relele care i se intampla in sondaje. Boc mai are insa capul pe umeri si incearca sa isi convinga colegii ca acesta era drumul de urmat.

Blaga insa a bombanit pe tot parcursul anului 2010 impotriva masurilor de austeritate. In urma cu 2-3 luni a si rabufnit la o reuniune de partid "Gata cu taierile!".

Multi cred ca daca Blaga va castiga alegerile din partid, a doua zi Boc va pleca din functia de prim-ministru. Niste naivi, desigur. In primul rand ca Boc poate pleca din functia de premier doar daca demisioneaza sau este dat jos prin motiune de cenzura.

Ca Boc va demisiona daca va pierde functia de presedinte PD-L este o simpla iluzie. De ce ar face-o? Care ar fi alternativa? Universitatea Babes-Bolyai, cu Marga sef direct? Suna promitator.

Ca partidul il va da jos pe Boc e o alta iluzie. De ce l-ar da? Pe cine sa puna in loc? Pe Blaga? Ar fi o idee. Dar trebuie sa mai vrea si Basescu.

Dar de ce l-ar vrea Blaga dus pe Boc si de la Palatul Victoria? In fond, Boc e baiat bun si ascultator. Doar sa asculte de cine trebuie. Si Blaga a spus-o in repetate randuri: politica Guvernului trebuie sa se faca in Modrogan, nu la Piata Victoriei. Acolo se pot face mitinguri sau se pot pune tepe. Dar politicile "bune" se fac in biroul permanent din Modrogan 1.

Si iata-l pe Boc tintuit in masina cu girofar, dar teleghidat de Blaga si echipa lui sa faca politici "bune". Ii vor schimba cativa ministri din Cabinet, in special pe cei care si-au facut din reforma un scop in viata, cum sunt Funeriu, Botis, Ialomiteanu, Boagiu, Igas. Ii vor tine in Guvern pe cei care au jucat la doua capete in campania interna, gen Ariton si Baconschi. Si toata lumea va fi fericita.

Pentru tara nu va fi deloc bine. Pentru ca, in vreme ce USL va da tonul pomenilor din gura, PD-L le va si face. Cu mana lui. Va fi o competitie de aruncat cu banii pe fereastra declansata de gura lui Ponta si desavarsita de degetele lui Boc, la randul lor ghidate de capul lui Blaga. Si, vorba lui Basescu: "atat il duce capul pe Blaga".

Se va alege praful de deficit, acordul cu FMI, tot ce s-a obtinut in anul de austeritate bugetara. Romanii se vor intreba de ce dintr-odata se poate da, cand Boc i-a batut la cap cativa ani buni ca nu are de unde. Nu va fi nicio crestere economica care sa sparga norii, si atunci? La ce bun sacrificiile din 2009-2010?

Dar va iesi Blaga sa explice de ce. Pentru ca Boc nu a ascultat de cine trebuia. Ca daca ar fi ascultat de partid nu ar fi fost rau nici atunci. Asa, partidul a luat fraiele in mana si va face "bine la tot romanu'".

Adio reforme, adio stabilitate bugetara! Incepe cursa mortala a populismului. Cu Opozitia in rolul dirijorului, cu PD-L in rolul executantului si cu poporul roman in rolul naivului care abia asteapta sa se ghiftuiasca. Ca doar vin alegerile!

Eveniment Quarterly Report

Bucureştiul așteaptă sosirea celui de-al 67-lea tramvai Imperio. Anunțul făcut de Nicuşor Dan
Bucureştiul așteaptă sosirea celui de-al 67-lea tramvai Imperio. Anunțul făcut de Nicuşor Dan
Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei a anunțat luni, 4 decembrie, că cel de-al 67-lea tramvai Imperio va ajunge mâine, 5 decembrie, la București. Adăugând că, atunci când Primăria...
Procuratura germană, explicații despre fotografia în care Cătălin Cherecheș avea sânge pe față: ”I s-au făcut două cusături în spital”
Procuratura germană, explicații despre fotografia în care Cătălin Cherecheș avea sânge pe față: ”I s-au făcut două cusături în spital”
Fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș, încarcerat în prezent la Augsburg, va fi mutat într-un penitenciar din Munchen. Transferul este programat pentru această săptămână, dar ar...
#pericol mortal Romania, #Blaga presedinte PDL, #Boc premier PDL , #alegeri PDL