Va castiga PDL alegerile? (Opinii)

Luni, 23 Mai 2011, ora 08:48
5031 citiri
Va castiga PDL alegerile? (Opinii)
Foto: Ziare.com

Adrian Nastase profeteste ca PD-L va exploda la propriu in 2012, isi va da obstescul sfarsit si nimic nu va mai ramane din el. Iar exuberanta, pasamite patologica, de dupa recentul Congres ar avea menirea sa mascheze frica nemarginita a pedelistilor fata de aceasta cutremuratoare perspectiva.

Nimic nu este exclus, am zice si noi, inclusiv trecerea in eternitate a unor partide, asa cum s-a mai intamplat in furtunoasa epoca post-revolutionara si niciun partid, oricat de falnic pare la un moment dat, nu este scutit de asemenea riscuri. Am vazut ce s-a intamplat cu partide precum PNTCD, PDAR, PUNR, am asistat la prabusiri abrupte ale altora, urmate sau nu de redresari importante.

La un moment dat chiar maretul FSN s-a spart in cioburi si numai personalitatea pe atunci carismatica a lui Ion Iliescu l-a salvat din tenebrele care-l pandeau.

In situatia actuala credem ca nadragii tuturor partidelor semnificative ale momentului tremura de frica surprizelor pe care le poate aduce viitorul. Niciunul dintre ele nu poate adasta linistit in asteptarea unui viitor plin de glorie, fiecare avand la activ serioase vulnerabilitati si riscuri.

In perioada plina de elan a crearii USL, parea ca jocurile sunt facute in favoarea initiatorilor sai. Uniunea se bucura de procente ametitoare in gratiile publicului, fata de rivalii din coalitia de guvernare, care se situau cam pe la nivelul genunchiului broastei in intentiile de vot. USL si corifeii erau (si partial mai sunt) rasfatatii televiziunilor, presei scrise si ai opiniei publice. Singurul necaz era doar distanta resimtita ca insuportabila pana la data viitoarelor alegeri.

Ce-i drept, nici acum perspectivele coalitiei de guvernare si ale principalului sau actant, PDL, nu sunt prea trandafirii. Recentele divergente cu UDMR o argumenteaza. Coalitia este fragila prin majoritatea sa parlamentara subtire, care poate oricand sa se modifice in defavoarea sa. Ajung doar cativa nemultumiti sau cativa dispusi la o tranzactie politico-financiara.

Mai exista apoi incertitudinile starii economiei nationale, riscul ca fragila crestere sa fie subminata de cine stie ce evenimente neprevazute. Si, in consecinta, asteptarile populatiei vizand ameliorarea veniturilor in sensul readucerii lor macar la nivelul de dinaintea curbelor de sacrificiu sa nu poata fi indeplinite. Etc.

Dar daca am fi intrebati in legatura cu sansele PDL de a castiga alegerile, am spune ca ele totusi exista. Care ar fi cateva argumente?

Primul si cel mai important este inconstanta electoratului nostru si a electoratului in general. Poporul azi te iubeste, iar maine te detesta. Si invers! Mai motivat sau mai nemotivat. Ratiunile sunt uneori obscure. Si cum se vede, de un timp, conform tuturor sondajelor de opinie, trendul e in favoarea PDL. USL se apropie amenintator de pragul celor 50% (de la vreo 67%) din intentiile de vot, in timp ce PDL creste constant. Si rareori asemenea trenduri se mai inverseaza.

Se poate constata apoi ca cei doi lideri (ca al treilea nu conteaza), destul de neconvingatori si adesea gafeuri ai Opozitiei, Antonescu si Ponta, au inceput sa aiba o presa in general defavorabila, cu exceptia trusturilor specializate in critica Puterii si in cultivarea celor doi. Dar daca Realitatea TV schimba macazul?

Exista serioase riscuri, pe de alta parte, ca intre cele doua partide importante ale USL sa izbucneasca serioase controverse cu ocazia impartirii locurilor pe liste. Chestiunea cu sondajele suna frumos, dar in practica va genera cu siguranta suficiente seisme. Deja o fac.

Si sa nu uitam apoi ca de cand s-a inventat democratia romaneasca un partid aflat la putere are mijloace suficiente, chiar respectand in mare spiritul democratiei, sa-si maximizeze sansele intr-o atare competitie. Votul prin corespondenta al expatilor ar fi unul dintre ele.

Desigur, se poate intampla si altminteri. Vom vota si vom vedea. Succes competitorilor!

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#PDL alegeri sondaje , #alegeri PDL