Va fi interesant! Viitorul lider PDL (Opinii)

Autor: Lucian Lumezeanu
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 07:31
5279 citiri
Va fi interesant! Viitorul lider PDL (Opinii)

PDL are de facut o alegere grea in primavara, la congres. Merge tot cu Vasile Blaga la conducere sau aduce un om nou? Si daca aduce un om nou, cum se asigura ca omul ala nu scufunda partidul de tot? Si daca aduce un om nou, care e omul? Care sunt candidatii?

Ii putem numara pe degetele de la o mana. Problema e ca niciunul nu pare sa fie "locomotiva" care i-ar trebui PDL si ca, oricare va fi alesul, va intampina o puternica opozitie in partid. Pana acum, doar cateva nume au fost vehiculate, propuse ori s-au autopropus.

Prima, cu voia dumneavoastra si, desigur, a ei, este Elena Udrea. Care n-a exclus, spunand ca depinde de sprijinul din teritoriu. S-a autopropus si primarul Aradului, Gheorghe Falca, care a considerat ca e momentul sa promoveze in cariera. Unii ziaristi i l-au propus chiar lui Vasile Blaga pe Cristian Preda ca lider al PDL. Poate altii si-o doresc pe Monica Macovei, in timp ce mult mai multi il vad, inca de cand era premier, pe Mihai Razvan Ungureanu, dupa o "aspirare" in partid. Alte solutii cat de cat rezonabile nu se vad la ora asta, dar surprize pot aparea.

Niciunul dintre cei de mai sus nu ar starni atatea reactii adverse precum ar face-o Elena Udrea. In ciuda faptului ca are destui partizani in PDL, sunt cel putin la fel de multi cei care o urasc sincer. In primul rand, oameni din aripa Blaga, care i-au vazut ascensiunea fulgeratoare si metodele de a calca lucruri in picioare pentru a-si atinge scopurile. Sansele ei? Mari pentru un rezultat bun, daca va candida, mici pentru a castiga. Prea multi n-o vor, nu doar din partid. Electoral, s-a vazut ce poate aduce, la Bucuresti.

Sanse si mai mici are Gheorghe Falca. Om tanar si cu forta in partea de vest a tarii, va fi tras in jos, cu siguranta, de dosarul pe care il are, chiar daca a fost achitat in prima instanta. Chiar dincolo de asta si de abilitatea politica pe care a dovedit-o, Falca nu e omul de care are nevoie PDL. Probabil si el o stie. Nu vizeaza in mod real presedintia, dar sigur vizeaza o functie inalta.

De partea cealalta a raporturilor cu justitia, Monica Macovei are imaginea unui om cinstit, e temuta de USL-istii care arunca blasfemii asupra ei pentru ca a facut un DNA dintr-un PNA jenant si e ministrul Justitiei cu care Romania a intrat in Uniunea Europeana. Doar ca nu va fi liderul PDL. Cat de corecta si cunoscuta ar fi ea, ii lipseste siretenia politica, abilitatea si flexibilitatea de care ai nevoie sa tii unit un partid precum PDL. Si nici un comunicator redutabil nu e, chiar daca mereu enunta principii inalte.

Un alt om din asa-numita "aripa intelectuala" cu care ziaristii voiau sa-l sperie pe Blaga e Cristian Preda. Chiar daca europarlamentarul nu e un intelectual de tipul Baconschi sau Papahagi, adica oameni care folosesc un limbaj intentionat complicat, ultrapretios, pentru a accentua ca sunt tocmai asta, intelectuali, dar care n-au dovedit bune instincte politice, Preda ar fi tras in jos tocmai de modul in care sunt priviti intelectualii in societatea romaneasca, dar si de faptul ca nu are o baza solida de putere in partid.

Daca Vasile Blaga s-a opus candidaturii lui Cristian Preda in Bucuresti, chiar impotriva lui Crin Antonescu (fugit intre timp la Teleorman), a facut-o pentru ca a simtit pericolul. Preda ar fi pierdut, cel mai probabil, impotriva lui Antonescu. Doar ca ar fi luat un scor bun. Cu un scor bun intr-un scrutin care se anunta dezastruos pentru PDL, "risca" sa devina un tip cu realizari concrete, nu doar un om lucid si destul de bun comunicator al partidului.

Poate singurul om care poate fi vazut ca locomotiva electorala pentru PDL in acest moment e unul care nu e in PDL. Mihai Razvan Ungureanu, presedintele Fortei Civice. Desi a pierdut in colegiul sau si a devenit senator prin redistribuire, neimpresionand, fostul premier ramane un om cu mare potential electoral. Singurul din acum desfiintatul ARD. Si singurul pe care alianta l-ar putea propune la presedintia Romaniei. Doar ca, pentru ca el sa ajunga liderul PDL, ar trebui sa-si doreasca. Iar Forta Civica sa intre in PDL, lucru care nu e in planurile nimanui, din ce vedem.

Ce e cert, analizand toti oamenii de mai sus, e ca PDL e intr-o criza profunda de idei si de oameni, iar contextul nu ii e (inca) deloc favorabil.

Asa ca decizia va fi una foarte grea. Sa mearga cu Vasile Blaga, om serios si cu vechime in partid, dar care n-a dovedit nici prea multa inspiratie, nici combatitivitate si care a dus partidul la un scor slab, sau sa incerce un experiment? Sa ramana la scorul asta scazut sau sa riste in ceva ce poate ridica partidul, dar il si poate pune la pamant? Greu de decis, in momentul asta.

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...