Opinii PD-L, intre reforma si contestare

Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 09:47
1834 citiri
Opinii PD-L, intre reforma si contestare
Foto: echipadeimagine.ro

Inceputul lui 2010 nu a adus prea multa liniste pentru PD-L, chiar daca a castigat alegerile prezidentiale. S-au ridicat voci proaspete care, pana nu de mult, aparau partidul in ceea ce priveste corectitudinea politica, actiunea politica si electorala, identitatea si calitatea activistilor, elita politica proprie.

PD-L in viziunea reformatorilor era perfect. Acum, liberal-democratii se confrunta cu sindromul exuberantei identitatilor societatii civile care nu mai sunt dispuse sa mai accepte conformismul exagerat din interiorul partidului.

Sever Voinescu si Cristian Preda, mai nou si Monica Macovei, "grupul societatii civile din PD-L", au inceput sa se trezeasca si sa-si dea seama ca si-au afundat adanc picioarele in mlastina. Stiau cei trei dinainte de problemele din interiorul PD-L si au pastrat tacerea pana acum pentru ca partidul, si chiar ei insisi, treceau prin cateva campanii electorale importante sau abia acum s-au trezit ca democraticul partid este de fapt oligarhic?

Raspunsul nu este un mister. Odata cu castigarea functiilor, cei trei au luat atitudine, iar PD-L a intrat in vria contestarilor si a reformei. Au mai existat cazuri in care diverse voci (Cezar Preda, Theodor Stolojan) au facut nota discordanta fata de interesele conducerii, insa ele au fost ulterior nuantate si chiar corectate. Pana acum, PD-L si-a cenzurat foarte bine si eficient vocile contestatare.

Pozitia grupului, expusa public - ameliorarea relatiei partidului cu societatea, clarificarea doctrinara, schimbarea numelui partidului, politica de resurse umane - are semnificatii politice importante.

In momentul infiintarii PD-L, Valeriu Stoica a vorbit de "pluralismul curentelor politice" pentru a impaca orientarile provenite din fuziunea celor doua partide, PD si PLD. Aceasta miscare s-a dovedit eficienta pentru a asigura o tranzitie linistita catre consolidarea partidului.

In schimb, PD-L a fost atacat si contestat, mai ales de PNL, pentru disfunctie ideologica si lipsa unei orientari programatice.

Spre deosebire de PNL si PSD, care au o baza de identificare pe care si-au construit imaginea in fata electoratului, pentru PD-L singurul element definitoriu este asocierea cu presedintele Traian Basescu, locomotiva electorala si de imagine a partidului. In lipsa acestuia, PD-L, asa cum este organizat acum, ar fi victima propriului centralism.

Pentru a compensa carentele doctrinare, PD-L a incercat sa aplice tactica "imprumutului fortat de identitate" si, sub umbrela "populara", sa acapareze dreapta spectrului politic, pentru care se afla in concurenta cu PNL. Democrat-liberalii nu au reusit "sa aspire" identitatea liberala a PNL si acum par fortati sa aleaga din pluralismul curentelor politice unul singur.

Centralismul organizarii PD-L care-l mosteneste, de fapt, pe cel al PD, face ca procesul de selectie sa fie viciat de interventia centrului. Selectia nu se realizeaza de la baza spre varf si dinspre teritoriu spre centru, ci invers, sau prin telefon, asa cum spunea Cristian Preda. Nemultumirea "grupului societatii civile" din partid este intemeiata si justificata. PD-L are nevoie sa se reformeze pentru a castiga tactic si strategic puncte pe scena politica.

Totusi, conducerea oligarhica din PD-L va decide. In functie de pachetul de decizii, tranzitia de la modul de organizare actual la o formula mai flexibila se va face fie prin reformare, fie prin contestare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#reforma PDL, #contestatari PDL, #noua formula organizare PDL , #alegeri prezidentiale