Vezi ce sanctiuni si interdictii cuprinde noul statut al PD-L

Sambata, 05 Martie 2011, ora 17:43
1182 citiri
Vezi ce sanctiuni si interdictii cuprinde noul statut al PD-L

Noul statut al PD-L adauga mai multe restrictii privind integritatea si creste numarul motivelor de excludere, astfel incat activitatile de politie politica devin incriminate in randul membrilor partidului, iar cei care au condamnari penale pentru infractiuni savarsite cu intentie vor fi exclusi.

Astfel, noul statut elimina criteriul varstei minime de 18 ani pentru dobandirea calitatii de membru PD-L, insa instituie mai multe restrictii privind integritatea.

Criterii de integritate

Cei care doresc sa devina membri PD-L nu trebuie sa fi promovat idei sau actiuni de rasism, xenofobie, antisemitism sau intoleranta, sa fi ocupat functii politice de conducere retribuite in aparatul central al PCR, sau sa fi facut politie politica in conformitate cu prevederile legale in vigoare, pe langa criteriul deja existent care interzice accesul persoanelor carora li s-a stabilit, prin hotarare definitiva si irevocabila, calitatea de colaborator al Securitatii.

Conditii de sanctionare si excludere

Motivele pentru excluderea unui membru au fost de asemenea completate prin cateva prevederi, astfel incat o condamnare penala pentru infractiune savarsita cu intentie, stabilirea prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila a calitatii de colaborator al Securitatii sau ca a facut politie politica si interzicerea exercitarii drepturilor politice si cetatenesti devin motive pentru pierderea calitatii de membru PD-L prin retragere, radiere sau excludere.

Prin modificarile aduse statutului, pierderea calitatii de membru din aceste trei motive nu poate fi contestata la niciunul din organismele partidului.

O alta prevedere adaugata in statut este posibilitatea autosuspendarii pe anumite termene din calitatea de membru PD-L.

In ceea ce priveste sanctiunile, statutul prevede ca motivele sanctionarii pot sa constate si in nerespectarea legilor tarii, pe langa prevederile legate la regulamentele interne ale partidului.

Mai mult, Comisia Nationala de Integritate, Statut si Litigii se va putea autosesiza in privinta incalcarii obligatiilor membrilor, care va avea un termen de 30 de zile pentru solutionarea cauzei.

Noul statut introduce si un nou organism, denumit Comisia Nationala de Strategii, formata din presedintii comisiilor de specialitate ale partidului, care va furniza conducerii partidului analize, evaluari, programe si strategii privind politicile publice, indeosebi politicile macroeconomice.

Depunerea candidaturilor

Nu in ultimul rand, statutul prevede acum ca motiunile pentru sefia partidului sa fie depuse cu 30 de zile inainte de data Conventiei Nationale, fata de termenul de 40 de zile prevazut anterior.

Candidatii pentru functia de prim-vicepresedinte care nu castiga competitia vor putea sa candideze si pentru alte functii, precum vicepresedinte sau secretar executiv.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...
Comentarii
Val
rank 5
restrictiile privind integritatea sunt binevenite, desi ele puteau fi mai radicale, desigur. Ce partid sau formatiune politica aplica deja astfel de filtre ? Cat despre pierderea calitatii de membru, este firesc ca aceasta sa fie ulterioara judecatii
Dr Felix
rank 5
as vrea sa vad o comparatie intre statul PDL si PSD; pt ca asa mi s-ar parea normal, sa se prezinte aceeasi problema si la celelalte partide; cine o face?