Conflictul din PDL - fesenisti vs filosofi (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 14:05
5107 citiri
Conflictul din PDL - fesenisti vs filosofi (Opinii)

Garda veche din PDL poate sa stea linistita. Monica Macovei, osul din gatul vechilor fesenisti, este deja cu un picior afara din partid, dupa cum a lasat sa se inteleaga intr-un interviu acordat lui Cristian Patrasconiu: "As vrea sa fac un partid nou. Trebuie un partid nou. Nu stiu insa daca as putea, privind in mod practic la cerintele infiintarii unui partid politic, la ce inseamna asta in contextul legii electorale actuale, la cerintele unei finantari curate si transparente. (...) Nu cred ca se poate porni asa, insa ideea unui nou partid politic ramane si reflectez la ea".

Cu alta ocazie, Monica Macovei tragea alt semnal de alarma: "Eu imi duc bataliile, imi dau o limita de timp. Eu personal imi impun niste limite de timp".

Nici Cristian Preda nu da semne ca ar mai avea mult timp de petrecut in cadrul PDL. Europarlamentarul s-a cam saturat de jocurile si de genul de cultura organizationala din partid. Domnia sa reproseaza ca in PDL nu exista o competitie deschisa pentru posturi, ci totul e pregatit astfel incat sa iasa cel convenit inainte.

"Nu exista nicio strategie pentru 2012 a partidului in schimb avem parte de tot felul de filosofi gen Voinescu si Macovei care sunt mai mult interesati sa apara la televizor decat sa gandeasca strategii (...)partidul risca sa piarda iremediabil la alegerile din 2012 daca refuza sprijinul oamenilor cu experienta", i-a reposat, de partea cealalta, Vasile Blaga, puternic sustinut de Radu Berceanu, lui Emil Boc.

Cezar Preda a fost chiar mai dur, intr-un interviu acordat ziarului Ring al lui Robert Negoita (spiritele inalte se intalnesc intotdeauna): "Daca vrea sa faca un partid de dreapta autentic (M. Macovei n.r), sa-i ia de mana pe cei trei-patru colegi, si sa faca acel partid. Sa faca partidul asta cu domnul Sever Voinescu, cu domnul Baconschi, cu domnul Cristian Preda. Domne, cine i-a impiedicat? (...) Sa faca un partid nou, cu ce orienatare vor, ca va fi ordoliberal, ca e pur de dreapta, ca il are pe domnul Valeriu Stoica ideolog, sa-l faca, domnule, cine ii opreste? Si cu domnul Lazaroiu, sa o ia si pe Alba ca Zapada si sa faca un partid modern, domnule, extraordinar, care va fi votat de toata suflarea din Romania care munceste, nu de Romania care nu are bani. Sa faca partidul asta si va dati seama ca ar castiga alegerile cu 51 la suta?"

Emil Boc nu a lasat nicio indoiala in privinta taberei din care face parte: "Cei care mai ataca partidul pentru a-si face imagine personala fie revin la sentimente mai bune, fie vor fi dati afara. Fie pleaca, fie raman alaturi de partid, dar in interesul partidului".

Dar dupa ce vor pleca folosofii, ma intreb ce mare strategie vor elabora oamenii cu experienta pentru Romania care nu are bani. Ma intreb si ma cutremur, caci in afara de renuntarea la austeritate, de noi pomeni pe bani publici si de invazia pungilor cu faina si malai, nu vad ce strategie ar putea inventa experimentatii. Caci nu vad ce mesaj credibil ar putea plasa vechea garda a PDL in centrul acestei strategii.

Competenta cu 1% fonduri europene absorbite de Ministerul Transporturilor? Eficienta cu un minister de Interne corupt pana in maduva oaselor si complet nereformat? Anticoruptie cu o lista intreaga de penali instalati in chiar conducerea PDL? Competenta cand Romania balteste si isi revizuieste mereu in jos prognozele de crestere economica, cand legile esentiale zac nevotate din lipsa de cvorum, iar refomele sunt doar jumatati de masura? Democratie cu ofiteri SRI varati in anchetele penale?

Filosofii despre care experimentatii vorbesc cu atata dispret are macar un atu esential: onestitatea. Niciunul dintre ei nu a fost implicat in scandaluri de coruptie, nu musteste de o bogatie inexplicabila, nu are relatii cu personaje dubioase si nici nu se afla in vreun conflict de interese. Nciunul nu a avut vreun Don Costel sau vreun Mantog sub aripa, niciunul nu a facut afaceri cu borduri. Si tocmai de aceea oamenii acestia sunt cu mult mai credibili.

Ca dovada, Monica Macovei nu a fost niciodata tractata de partid, ci a tractat cu imaginea ei partidul in momente electorale cheie, fiind in varful listei la europarlamentare sau fiind plimbata pe la mitiguri si talkshow-uri electorale pentru a infrumuseta si credibiliza vitrina PDL. Problema este ca Monica Macovei chiar credea in ce spunea si incearca acum sa puna in practica principiile din campanie: onestitate, integritate,competenta. N-a inteles si se incapataneaza sa nu inteleaga ca acestea sunt doar vorbe. Politica reala se face altfel. Cu strategii puternice, desigur, asta am vrut sa spun.

Intrarea in PDL a acestor folosofi a fost un mare atu al partidului care, prin ei, a creat atunci iluzia declansarii unei reforme politice. Nimic mai fals. PDL n-a facut decat o operatiune de imagine, sperand ca-i va putea tine pe intrusi prizonieri si izolati, ceea ce a si reusit, dar si tacuti, ceea ce nu a mers decat cu Traian Ungureanu, inregimentat total, fara regrete si scrupule. In aceste conditii, plecarea filosofilor mi s-ar parea pana la urma o evolutie onesta. Macar se rupe si ultima iluzie si trecem la strategii serioase, identice pentru toti ce a supt la tata marii mume a politicii romanesti - FSN.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Preda Macovei Blaga, #Preda Macovei Boc PDL , #Cristian Preda