Reforma totala in 35 de puncte. Cine se baga? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 09:01
3683 citiri
Reforma totala in 35 de puncte. Cine se baga? (Opinii)

Tripleta reformatoare a PD-L nu se da batuta, chiar daca nu are nicio sansa de castig. Si cred ca pana la urma Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu au dreptate. Macar sa se aleaga apele. Democrat liberalii au de-acum pe masa concretizarea intr-un proiect de motiune a optiunii reformiste. Documentul are 35 de puncte si atinge cele mai nevralgice puncte ale societatii romanesti. E suficient sa-l semneze.

Platfoma reformistilor vizeaza 13 dintre cele mai problematice domenii, de la economie, la sanatate, educatie si protectie sociala, pana la justitie si clarificarea doctrinara a PD-L. Unele nu sunt chestiuni noi, dar simpla lor reluare arata ca nu sunt rezolvate, altele sunt propuneri in premiera extrem de incomode, ca un deget pus exact in mijlocul ranii infectate.

In sanatate, spre exemplu, reformistii nu incearca sa reinventeze apa calda, ci propun exact acea reforma despre care se vorbeste de ani de zile, dar pe care nimeni nu a indraznit sa o puna in practica - introducerea pachetului minim de servicii: "Statul e obligat sa abandoneze iluzia ca asigura total si trebuie sa se limiteze la asigurarea unui pachet minimal de servicii medicale, restul fiind sustinut prin competitia intre asiguratorii privati".

De ce nu a fost introdus pachetul minim? Pentru ca este nepopular sa le zici oamenilor ca in mod oficial nu mai beneficiaza de anumite servicii, de care, in fapt, oricum nu beneficiau decat pe hartie, dar si pentru ca haosul este cat se poate de profitabil pentru clientela.

Si in economie, reformistii stiu ca roata a fost descoperita de mult si nu vor decat sa o faca sa se invarta. Propun asadar, printre altele, reducerea poverii fiscale pe munca si elaborarea bugetului cu minimum sase luni inainte de intrarea in vigoare. Adica aspecte de bun simt, niciodata respectate in tara cu cel mai ridicat cost al fortei de munca din Europa si in care intram de regula in noul an cu bugetul nedoptat, daca nu cumva chiar neelaborat.

Unele puncte propun PD-L nu doar o reforma in anumite domenii, ci chiar o reforma doctrinara. Asadar, refomistii doresc un stat cu adevarat minimal in economie, dar si o protectie sociala bine tintita, adresata strict celor care au nevoie si cat timp au nevoie. Ar fi nevoie ca PD-L sa-si asume cu adevarat identitatea de dreapta pentru a decide si aplica asa ceva.

Cand ajungem insa la integritate, politizare si justitie, platforma devine de-a dreptul incendiara. Reformistii propun nici mai mult nici mai putin decat plafonarea prin Constitutie a numirilor politice la nivelul secretarilor de stat.

Propun "eliminarea oricarei posibilitati de ingerinta a Parlamentului sau a altor institutii publice in actul de justitie referitor la un dosar care vizeaza un parlamentar sau un ministru". Chiar mai mult "este necesara eliminarea prezumtiei constitutionale de dobandire licita a averii, inexistenta in alte state democratice", dar si "indepartarea din magistratura a judecatorilor si procurorilor care nu vor sau nu pot sa justifice provenienta bunurilor pe care le detin sau le folosesc, in cursul unui proces de verificare permanenta".

Citind platforma Macovei-Preda-Voinescu am avut revelatia primului program politic romanesc din care nu sar aschii, nu tasnesc jeturi de demagogie si populism, care are viziune si din care razbate o reala vointa reformatoare. Este exact motivul pentru care sunt gata sa pun pariu ca platforma nu va strange nici pe departe cele 35 de semnaturi necesare pentru a deveni motiune. Deocamdata s-a alaturat demersului doar Ionut Popescu. Se mai baga cineva la reforma totala?

Citeste si:
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana...
Mesajul dur al liderului celei mai performante organizații PNL înainte de congres. Dan Motreanu: ”Ce înseamnă echipa câştigătoare? Pe cine au învins? Este un congres ratat”
Mesajul dur al liderului celei mai performante organizații PNL înainte de congres. Dan Motreanu: ”Ce înseamnă echipa câştigătoare? Pe cine au învins? Este un congres ratat”
Preşedintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, a anunţat vineri că nu va candida pentru nicio funcţie la Congresul PNL, menţionând că este un "congres ratat" şi că nu este normal ca în...
Sursa: Ziare.com