Cine poate scoate PDL din criza? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 09:11
6868 citiri
Cine poate scoate PDL din criza? - Sondaj Ziare.com
Foto: evz.ro

Partidul Democrat Liberal se confrunta in ultimele saptamani cu pierderi continue. De procente in sondaje, de incredere, de oameni in Parlament, de oameni in partid, de perspective. Si nu se stie cine, cand sau daca va scoate PDL din criza.

Sorin Frunzaverde a declansat plecarile masive din partid, la sfarsitul lunii martie, cand a trecut la PNL. Dezertarea unui prim-vicepresedinte care era totodata unul dintre pionierii Partidului Democrat Liberal a deschis robinetul, in ultima luna.

Actualul vicepresedinte liberal si-a dorit apartenenta la o structura de dreapta "moderna", pe care sa o construiasca alaturi de liderul PNL, Crin Antonescu.

Frunzaverde: Ma vad construind dreapta moderna alaturi de Crin Antonescu

In plus, fiind un membru vechi si respectat din randul democrat liberalilor, nu a starnit reactii vehemente ale fostilor sai colegi. Insa din acel moment grija celor ramasi in urma nu era plecarea lui Frunzaverde, ci mai degraba motivele pentru care acesta a ales sa renunte la PDL.

Vine vara, plecam cu totii!

Usor, usor au inceput sa plece din ce in ce mai multi. Apropiatii din Caras Severin ai fostului pedelist l-au urmat in tabara liberala, iar in restul tarii, parlamentari, primari sau alti membri PDL au plecat toti, ca la un semnal, inspre PNL sau PSD. Plecarea unui prim-vicepresedinte nu e un semn bun, mai ales ca e an electoral.

Ultima plecare importanta a fost cea a vicepresedintelui Senatului, Petru Filip, pe 23 aprilie, la inceputul unei saptamani marcate de alte plecari de senatori si deputati democrat liberali.

PDL pierde parlamentari pe banda rulanta - printre ei, vicele Senatului

Cei care au plecat au invocat motive dintre cele mai diverse. Spre exemplu, deputatul Catalin Croitoru crede ca PDL da senzatia ca nu mai este condus de nimeni. In plus, aflat inca de marti cu bagajele la usa, Croitoru se pregatea sa voteze motiunea de cenzura si de la tribuna Parlamentului si-a anuntat vineri intrarea in PSD.

Alt democrat liberal, senatorul Ioan Sbirciu, a fost nemultumit de modul in care s-au alocat banii pentru cultura si invatamant, facandu-si si el bagajele pentru un partid din Opozitie, dar pentru unul mai mic - Partidul Conservator - "ca sa nu ma intereseze ceva, ca vreau nu stiu ce".

De ce vrea sa plece din PDL senatorul Ioan Sbirciu si unde se indreapta

Presedintele organizatiei judetene a PDL din Giurgiu, Marin Anton, si-a anuntat si el plecarea din cauza lui Vasile Blaga, pe care il considera vinovat de toate aceste demisii, deoarece acesta ar dori sa se razbune pe Emil Boc. O acuzatie serioasa, din interior, despre o lupta la varf. Ce urmeaza?

Presedintele PDL Giurgiu: Blaga organizeaza plecarile din PDL, ca sa se razbune pe Boc

Deputatul PDL Stefan Seremi, care se gandeste, la randul sau, la o plecare in randurile Opozitiei, este de parere ca "nimic n-o sa fie ca inainte" in partid, precizand ca cel mai tare l-au deranjat atitudinea colegilor si faptul ca "minciuna se prezinta drept adevar".

Cine salveaza corabia?

Demisiile, dezertarile, plecarile, mutarile, trecerile si tranzitarile politice au continuat si in urmatoarele zile, asa cum au fost si in saptamanile anterioare. Numarul celor care au dat jos esarfa portocalie se numara cu abacul, iar in conditiile astea ramane de vazut cine va fi capitanul care va salva corabia.

Variante sunt multe, dar deocamdata nu se stie care ar putea fi aplicata. Premierul demis, Mihai Razvan Ungureanu, este vazut de multi drept un posibil viitor lider al partidului, dar exista o singura problema: MRU nu face parte din PDL, ba dimpotriva, are inca domiciliu liberal.

Ungureanu: Ma consider in continuare membru al PNL

"Ma consider in continuare membru al PNL", a afirmat fostul prim-ministru, pe 18 aprilie, dupa care a precizat ca este membru autosuspendat al Partidului Liberal si are statutul de premier independent. Dincolo de aceste declaratii psihologice, a fost imbratisat de mult timp de democrat liberali.

Guvernul Ungureanu a picat - Victor Ponta, premierul desemnat de Basescu

O alta problema este ca, vineri, Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu a picat, in urma motiunii de cenzura depusa de Opozitie, iar Victor Ponta a devenit premierul desemnat. Diferenta dintre majoritatea si minoritatea parlamentara, adica intre Putere si Opozitie, a tinut de cateva voturi.

In aceste conditii din partid, presedintele Emil Boc a inceput sa-si arate slabiciunea, afirmand ca isi va da demisia din fruntea partidului daca PDL nu va castiga alegerile parlamentare.

Boc: Voi demisiona de la presedintia PDL daca nu castigam alegerile

"Dupa un ciclu electoral vine un moment de bilant. Nu va imaginati ca, daca partidul nu mai ramane la guvernare in urma scrutinului din noiembrie, as mai sta o secunda presedinte", a marturisit fostul prim-ministru.

Presedintele Senatului, Vasile Blaga, i-a calificat drept "tradatori" pe cei care au plecat in ultimele saptamani din PDL, recunoscand ca ii pare rau pentru fiecare om care pleaca.

Blaga: Imi pare foarte rau de fiecare om care pleaca, dar ii consider tradatori

"Spre deseobire de altii, eu nu sunt atat de surprins de anumite plecari din PDL. Colegii nostri mai tineri, in speranta ca vor gasi un loc mai caldut pentru a fi realesi, pleaca spre alte zone. Din nefericire au plecat si oameni cu experienta. Imi pare foarte rau de fiecare om care pleaca, dar ii consider tradatori", a subliniat Blaga, care insa nu are functie de conducere in partid.

Blaga l-ar vrea pe Ungureanu, dar nu la conducere

Acesta este de parere ca PDL poate colabora cu o eventuala formatiune politica coagulata in jurul premierului demis Mihai Razvan Ungureanu, dar "ca vioara principala".

Blaga, despre constructia politica a lui MRU: Putem colabora, ca vioara principala

"Eu as vrea sa fiu foarte clar: am mentionat cat de mult il pretuiesc pe Mihai Razvan Ungureanu, suntem si prieteni, dar Razvan Mihai Ungureanu nu este omul providential pentru PDL. Pentru PDL providentiali sunt militantii lui. Ne punem mari sperante in Mihai Razvan Ungureanu, ca va guverna bine si rezultatele se vor vedea, insa vom face analizele dupa alegerile locale, si daca vom ajunge la concluzia ca vom participa la o astfel de constructie politica, ca partid... PDL nu este o floare sa o pui la butoniera, are barbatii, forta lui, dar putem construi cu Ungureanu daca va performa", a afirmat Blaga, joi seara.

La randul sau, presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, a vrut sa sublinieze ca electoratul USL trebuie sa accepte ca va vota si fosti membri PDL, "tradatori", vrand sa atentioneze simpatizantii Opozitiei.

"Mai greu este electoratul USL care va vota PDL. Votand USL, va vota PDL si nu neaparat cei mai buni din PDL, ci cei care aleg sa sara in barca Puterii atunci cand li se pare lor ca barca Puterii este una sau alta", a explicat Udrea.

Nu in ultimul rand, poate cel mai surprinzator democrat liberal din ultima vreme, Silviu Prigoana, candidatul PDL la Primaria Capitalei, a sustinut ca "procentul de plecari din PDL este nesemnificativ" si ca nu poate fi vorba despre "o hemoragie".

Prigoana, despre plecarile din PDL: Nesemnificative, nu e nicio hemoragie

In fine, presedintele Traian Basescu pare ca nu mai are timp pentru a arbitra galceava portocalie. Prins intre "discutii neplacute" cu reprezentatii FMI si zacamintele naturale ale caror exploatari le cere insistent, seful statului si-a luat mana de pe partidul din partea caruia a castigat alegerile prezidentiale din 2009.

Analistul politic Cozmin Gusa crede ca PDL este un brand politic care nu mai prezinta incredere, ca plecarile vor continua pana la toamna, cand PDL va avea un nou presedinte si cel mult 9% in sondaje.

Ce se intampla cu PDL? Analistii: Basescu si MRU, printre "vinovati"

"Exodul din PDL va continua si dupa alegerile locale, cand foarte multi alesi locali, in lipsa unui management de partid, care nu exista in acest moment, Emil Boc fiind inexistent, in lipsa unei strategii a batranilor, a greilor din PDL condusi de Vasile Blaga, isi vor cauta un drum propriu, fie in stanga sau in dreapta USL, fie in posibila noua miscare creata de Mihai Razvan Ungureanu.

Vad in perspectiva toamnei un PDL mic, condus de greii PDL, iar scorul la parlamentare va fi intre 7 si 9%. Posibilii presedinti vor fi Adriean Videanu si Vasile Blaga, cu Adriean Videanu avand prima sansa", este parerea fostului deputat.

In aceste conditii, Ziare.com va indeamna la vot: cine ar putea scoate PDL din criza, in perspectiva alegerilor locale din iunie, dar mai ales a celor parlamentare din noiembrie, intr-o perioada in care pare sa nu mai existe o figura autoritara in randul democrat liberalilor?

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#demisii PDL, #plecari PDL, #plecari PDL USL, #Mihai Razvan Ungureanu PDL, #salvare PDL, #criza PDL , #demisii
Comentarii