Autonimicirea PDL (Opinii)

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 23:59
7497 citiri
Autonimicirea PDL (Opinii)
Foto: Ziare.com

PDL continua sa se destrame rapid, ca o panza putrezita care cedeaza in toate punctele de minima presiune. Cum batalia cu USL este deja pierduta la scor, a inceput razboiul in interiorul partidului si a ceea ce candva reprezenta ARD. Se cauta vinovatii pentru esec.

Reformistii ii acuza pe grei si cer ceea ce Teodor Paleologu a numit "congres pe bune". Daca pana acum insa congresele nu au fost pe bune, de ce lucrul acesta nu a fost denuntat la timp, adica atunci cand nemultumitii de acum capatau si ei functii la conducerea PDL. Nici functiile lor nu au fost "pe bune"?

Baronii isi descarca furiile pe reformisti care le-au stat intotdeauna in gat si de care nu au putut sa scape la vreme pentru a face politica asa cum stiu ei mai bine.

Atacul lui Cezar Preda la Sever Voinescu este cat se poate de edificator: "Singurul lucru pe care-l poate cere Sever Voinescu este sa fie dat afara repede din partid! Pentru ce ne trebuie sase luni pentru a-i da afara din partid pe toti tradatorii care au facut campanie impotriva partidului si in favoarea adversarilor politici? Acesta este raspunsul corect la intrebarile tradatorilor sau neimplicatilor in aceasta batalie grea din 9 decembrie".

Conventie asteapta si Elena Udrea pentru a se instala in fruntea PDL, pe care sa-l duca spre marete impliniri in buna armonie cu actuala Putere, careia nu-i gaseste, am observat, decat aliati. Mihai Razvan Ungureanu are si el o durere - candidatura la presedintie si pledeaza insistent pentru stabilirea candidatului ARD la prezidentiale, ca sa aiba si el o titulatura mai serioasa decat cele de fost premier tradat de propria majoritate si de senator la mana a doua, adica in urma redistribuirii.

E un vacarm din care nimeni nu mai intelege nimic si din care nu e nimic de inteles. Degringolada aceasta este o metastaza a cancerului de care sufera demult PDL. Ca orice partid ramas fara lider, expandat peste masura si lipsit de orice jaloane doctrinare, PDL nu este ca o haita dezorganizata si haotica in care fiecare urla pe limba lui si fiecare vrea un loc in fata. Vorba lui Cristian Preda - "Dumnezeu cu mila!"

Si fara o mare mila a divinitatii, PDL va avea exact soarta PNTCD. Se va dezintegra pana la limita nucleului cel mai dur. Unii dintre liderii lui, ca un facut aproape absenti din actuala paruiala, asta si asteapta, sa preia un partid mic, ca PD-ul anilor '90 cu care sa-si faca treburile si sa-si joace interesele. Nu vad niciun semn al unei analize serioase, al unor asumari dureroase si responsabile, care sa constituie fundament pentru o reinventare a acestui partid.

Pentru ele e nevoie de luciditate, spirit de echipa, si, repet, un lider autentic, care sa coaguleze si sa dea directie. PDL nu are nimic din toate acestea.

Pana la urma nu are decat soarta pe care o merita, pe care si-a croit-o in ani de autism, suficienta si betie a puterii, ani in care a preferat sa stea pasiv in umbra unui lider puternic si autoritar care a dus bataliile in locul si partidului.

Acum ca umbra candva mare s-a restrans, PDL pare lovit drept in crestetul capului de dogoarea unui desert politic pe care nu mai are resurse sa-l traverseze cu membrele sale atrofiate de trai prea linistit.

Nenorocirea este ca asa cum arata acum PDL, asa arata si Opozitia parlamantara din Romania. Intr-un sistem democratic sanatos, Puterea, cu cat este mai strivitoare, cu atat are nevoie mai mare de o Opozitie viguroasa si vocala. La noi, Puterea joaca singura pe tot terenul.

Decizile recent anuntate de Guvernul Ponta, incepand cu secretizarea proiectuluui de buget, reintroducerea impozitului forfetar si reexpandarea aparatului bugetar, balbaiala majorarii taxelor si magaria de la ICR ar fi trebuit sa fie mana cereasca pentru Opozitie, care sa se lege cu lanturile de usile Palatului Victoria si sa nu se opreasca din strigat si protestat.

In afara de luarea de pozitie a lui Emil Boc, in calitate de primar la Clujului, insa, nu de reprezentant al Opozitiei, n-am auzit mai nimic de la PDL, prea preocupat sa se autonimiceasca.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#lideri politici PDL, #PDL Opozitie, #Emil Boc opozitie , #demisii