Ce se intampla cu PDL? Analistii: Basescu si MRU, printre "vinovati"

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 07:48
7388 citiri
Ce se intampla cu PDL? Analistii: Basescu si MRU, printre "vinovati"
Fotomontaj: Ziare.com

Situatia grea prin care trece Partidul Democrat Liberal, confruntat cu o serie de plecari din partid, ridica tot mai multe semne de intrebare privind viitorul acestei formatiuni, dar si cauzele pentru care a ajuns in aceasta situatie.

Analistii sunt de acord ca PDL o duce prost si considera ca s-a ajuns aici din cauza situatiei in sondaje, cat si a unor practici folosite.

Sociologul Mircea Kivu explica numarul mare de transfugi din PDL prin faptul ca, pe de o parte traseismul politic a fost legitimat odata cu formarea UNPR, iar pe de alta parte prin scaderea dramatica in sondaje a PDL si a lui Traian Basescu.

La randul sau, analistul politic Cozmin Gusa crede ca PDL este un brand politic care nu mai prezinta incredere, ca plecarile vor continua pana la toamna, cand PDL va avea un nou presedinte si cel mult 9% in sondaje, dar si ca dezertarile din randurile democrat-liberalilor sunt cauzate de faptul ca premierul Mihai Razvan Ungureanu nu face parte din PDL.

Basescu, de trei ori mai putina incredere decat Constantinescu, la finalul guvernarii CDR

"Probabil ca s-au adunat mai multe. Intai si intai, a contribuit si precedentul miscarilor in sens invers. Noi, practic, acum avem de a face cu o majoritate la putere, care s-a creat prin mutari de parlamentari de la un partid la altul. Genul acela de actiuni a dat oarecare legitimitate transferurilor. Acum, practic, sunt in sens invers.

Pe de alta parte, PDL este la un scor foarte mic. In general, lumea compara situatia de acum cu cea de la finalul guvernarii CDR. Numai ca atunci, in cele mai rele momente, Emil Constantinescu avea un nivel de incredere de 30%, nu 10% cum are Traian Basescu in prezent.

Mi se pare firesc ca fenomenul care s-a petrecut atunci de data aceasta sa aiba amploare mult mai mare", a declarat Mircea Kivu pentru Ziare.com.

E corect ca USL primeste dezertorii de la Putere? - Sondaj Ziare.com

Intrebat daca i se pare corect entuziasmul cu care USL ii primeste pe parlamentarii fugari, sociologul a replicat: "Sigur ca nu e corect, dar nu a fost corect nici din partea PDL ca i-a acceptat pe ceilalti sau ca a facut o alianta cu un partid creat exclusiv din transfugi".

USL, coplesita de "migratori": Am si pierdut sirul!

Mircea Kivu nu exclude ideea ca actuala forma a votului uninominal sa aiba o parte de vina pentru amploarea pe care a luat-o traseismul politic, existand o anumita ruptura intre parlamentari si conducerile partidelor.

Disparitia doctrinelor si a identitatii politice au favorizat traseismul politic

Totodata, Kivu subliniaza faptul ca nu se mai poate vorbi in prezent despre doctrine si identitate politica, un motiv in plus pentru ca politicienii sa treca de la stanga la dreapta sau invers.

"E foarte greu de vorbit la partidele principale, respectiv la PDL si USL, despre identitate politica. Unul este un partid care ani de zile a fost socialist si peste noapte a devenit, brusc, popular, iar dincolo este o alianta contra naturii. Deci despre identitate politica nu avem cum sa vorbim", a punctat acesta.

In acelasi timp, este usor de prevazut un efect imediat al acestui spectacol politic: cresterea absenteismului la alegeri. "La locale eu trag nadejde ca, cel putin in Bucuresti, lumea se va indrepta spre un candidat independent", a mai punctat Mircea Kivu.

Din punctul sau de vedere, organizational vorbind, PDL este in acest moment "intr-o stare de panica, dezorganizat", lucru confirmat si de declaratiile liderilor Emil Boc sau Elena Udrea, care anunta victoria partidului in alegeri. "Se manifesta ca niste lideri depasiti de evenimente", apreciaza sociologul.

Ungureanu, terfelit sau victimizat?

Mircea Kivu recunoaste ca, pe zi ce trece, devine tot mai probabil ca motiunea de cenzura a USL, care se va vota vineri, sa treaca si Guvernul Ungureanu sa pice inainte de a implini 100 de zile de la instalare.

"Asa de fluida e povestea incat nu imi dau seama, dar daca ma intreba acum trei zile cineva, as fi spus ca motiunea e fara sanse, acum se pare ca sunt ceva sanse. Intrebarea e ce se intampla dupa.

Mihai Razvan Ungureanu de la inceput s-a detasat de PDL si oricum isi limiteaza pierderile departandu-se din ce in ce mai mult de acest partid. Probabil ca de asta a si anuntat ca are de gand sa isi faca propriul partid", a comentat sociologul.

Cat priveste tacerea neobisnuita a presedintelui Traian Basescu in aceste zile in care fostul sau partid pare in degringolada, sociologul crede ca seful statului a decis sa nu se mai implice prea mult, "sa nu mai fie liderul PDL".

"Cred ca domnia sa asteapta formarea unei noi formatiuni, eventual cea a domnului Ungureanu", a conchis Mircea Kivu.

PDL - brand politic care nu mai prezinta incredere, USL - pericol de competitie intre PSD si PNL

Analistul politic Cozmin Gusa este de parere ca PDL nu mai este un brand politic care sa prezinte incredere, acesta fiind principalul motiv al plecarilor masive din ultima perioada.

"Brandul politic PDL este un brand care nu mai prezinta incredere pentru cei care vor sa candideze sub acest drapel politic. Oamenii care doresc sa-si gaseasca un loc caldut in politica, in perspectiva lui 2013, prefera in acest moment varianta facila a USL", a declarat Gusa pentru Ziare.com.

Acesta crede ca sosirile numeroase in randurile USL ar putea provoca destabilizarea structurii interne, pe fondul divergentelor inca de la infiintarea Uniunii, care este "disperata ca nu are sanse foarte vizibile sa obtina peste 50%", la alegerile parlamentare.

"Principalul pericol care ii paste este destabilizarea propriei structuri interne de partid, care nu poate sa fie bucuroasa cu asimilarea noilor veniti de la PDL.

In USL exista divergente chiar de la infiintare, asa cum era si evident, pentru ca este greu sa-i vezi pe anumiti oameni din PNL alaturi de Ion Iliescu din PSD sau Adrian Nastase", a mentionat analistul, completand ca, in toamna, s-ar putea ajunge explicit la o competitie intre PSD si PNL si la stricarea aliantei electorale.

Exodul PDL va continua pana la toamna, Boc va fi inlocuit, partidul va obtine cel mult 9%

Cozmin Gusa crede ca plecarile din PDL nu se vor opri curand, ca nu exista niciun viitor politic de anvergura pentru partid, care va obtine intre 7 si 9%, la alegerile parlamentare, si ca noul presedinte democrat liberal se va alege intre Adriean Videanu si Vasile Blaga.

"Exodul din PDL va continua si dupa alegerile locale, cand foarte multi alesi locali, in lipsa unui management de partid, care nu exista in acest moment, Emil Boc fiind inexistent, in lipsa unei strategii a batranilor, a greilor din PDL condusi de Vasile Blaga, isi vor cauta un drum propriu, fie in stanga sau in dreapta USL, fie in posibila noua miscare creata de Mihai Razvan Ungureanu.

Vad in perspectiva toamnei un PDL mic, condus de greii PDL, iar scorul la parlamentare va fi intre 7 si 9%. Posibilii presedinti vor fi Adriean Videanu si Vasile Blaga, cu Adriean Videanu avand prima sansa.

Este o certitudine politica de care nu trebuie sa va indoiti, ca Emil Boc va fi schimbat, mai ales ca a refuzat, desi avea sanse sa castige, candidatura la Primaria Cluj. Este o dovada de maxima slabiciune si poate chiar lasitate din partea lui Boc", este parerea fostului deputat.

Mihai Razvan Ungureanu, catalizatorul plecarilor din PDL

Analistul politic crede ca premierul Mihai Razvan Ungureanu a declansat migratia din PDL, pentru ca nu are legaturi cu acest partid, asa cum avea fostul premier Emil Boc.

"Intr-un fel, putem vorbi despre un rol al lui Mihai Razvan Ungureanu in aceste plecari din PDL, pentru ca PDL, nemaiavand garantia ca are intr-adevar un prim-ministru, nu mai exista acel interes al acelor baroni locali care pleaca din PDL si care ar fi putut avea o legatura directa cu prim-ministrul, apropo de contractele sau avantajele materiale ale acestor posibile legaturi directe.

Prezenta lui Mihai Razvan Ungureanu ca prim-ministru a fost un declansator al migratiei din PDL, in general al acelor oameni care isi vedeau cariera administrativa numai prin prisma contractelor preferintiale.

Un prim-ministru ca Emil Boc era seful lor de partid care putea sa le livreze aceste contracte atunci cand vroiau. Mihai Razvan Ungureanu nu face parte din aceasta categorie si de aici descurajarea unora in a mai continua drumul alaturi de PDL", a spus Gusa.

Trecere motiunii, dezastru pentru viitorul USL

Fostul deputat a marturisit ca o eventuala guvernare a USL, chiar si provizorie, in urma motiunii de cenzura impotriva Guvernului Ungureanu, ar fi o sinucidere politica a Uniunii.

"O prezenta la guvernare din luna iunie, a USL, fie si sustinand un guvern provizoriu, ar insemna o sinucidere politica inainte de termen. Motiunea de cenzura este un gest strictamente politicianist, generat de spaima cresterii in sondaje a lui MRU, spaima resimtita de catre (...) Crin Antonescu si Victor Ponta. Obiectele prezentate in textul motiunii sunt lipsite de sens, sunt scrise ca sa fie scrise si in general sunt foarte neserioase.

Pentru un om de calibrul lui Mihai Razvan Ungureanu, o asemenea motiune, spre a o demonta, reprezinta un lucru foarte simplu.

Opozitia isi doreste un anumit succes la motiune, care o sa insemne o infrangere la limita, pentru ca o victorie la motiune inseamna de fapt sinuciderea proiectului artificial USL inainte de termen si emergenta unor alte proiecte politice pentru aceasta toamna.

In cazul preluarii guvernarii de catre USL, in luna iunie, vom vorbi despre un scor politic al USL, in octombrie, care va incepe cu cifra 3, nu cu cifra 4, ca astazi, adica 30 si ceva la suta. Este un lucru pe care sunt gata sa pariez si sa semnez", a conchis Cozmin Gusa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#demisii PDL, #parlamentari PDL trecere USL, #Mircea Kivu traseism politic, #Kivu miscare Ungureanu, #Cozmin Gusa plecari PDL, #Gusa motiune cenzura MRU , #demisii