Omorul delfinilor din piscinele PDL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 19:48
8591 citiri
Omorul delfinilor din piscinele PDL (Opinii)
Foto: Arhiva

Vi-l mai amintiti pe Ioan Oltean cum profetea ca PDL va guverna "pentru totdeauna"? Se infiora la gandul asta, nu altceva! O spunea cand Elena Udrea era aleasa in fruntea PDL Bucuresti.

Atunci cand lui Baconschi i se scurgeau ochii si sufletul din cauza "farmecelor" acestui "veritabil Kill Bill" al politicii romanesti. Scena s-a petrecut nu demult, in noiembrie 2010, si este suficienta ca sa intelegem de ce s-a intamplat ce am vazut cu totii pe 14 iunie 2012.

A urmat apoi Congresul din mai 2011, cand a fost reales Emil Boc. Si atunci, desi toata lumea simtea ca nimic nu mai merge, ca totul este aiurea in partid si cu susul in jos, toti au tacut, au inghitit si au votat pana la urma din lasitate si prostie cu acelasi Boc uzat, fara viata, fara personalitate si total supus lui Traian Basescu.

Or, nu masurile de austeritate cred ca au lovit in PDL cel mai dur la alegeri, ci mai exact aceasta servitute exhibata fara nicio jena in public.

Faptul ca tot romanul a putut sa vada limpede ca nu isi poate pune nicio baza in PDL. Ca partidul a ajuns la cheremul total al lui Traian Basescu, din moment ce fenomene precum Udrea si Anastase dicteaza asupra intregii formatiuni. Nici nu stiu pe ce s-a putut baza retorica lor, din moment ce au putut sa nege realitatea cu o asemenea forta si vehementa. Asta nu a facut decat sa se prabuseasca si mai rau la alegeri.

Cand victoria lui Boc insa ii dadea gat fostului premier sa trambiteze ca aproape au castigat alegerile, realitatea a venit peste ei - nu castigasera de fapt mai nimic.

Iar perspectiva unor parlamentare in formula cu Boc in frunte risca pur si simplu sa-i lase in afara nu doar a politicii mari, ci si pe langa Parlament. A trebuit sa constientizeze Berceanu si apoi Blaga ca-i paste riscul falimentului total si al disparitiei, in cazul in care nu schimba ceva radical, ca sa se puna in miscare Colegiul Director, unde sa se forteze demisia intregii conduceri a partidului.

Paradoxal, dar atat de specific politicii romanesti fara onoare sau valori, principalii responsabili s-au tinut cu dintii de functii si scaune.

A trebuit sa curga sange, sa isi dea topoare in cap, sa isi arunce vorbe de ocara si cuvinte de toata jena, ca intreg Biroul Permanent National, in frunte cu Boc, sa isi depuna demisiile. Pe diverse surse, au aparut in presa replici halucinante.

Udrea i-a acuzat pe marii barbati pedelisti ca si-au trimis rudele sa le angajeze pe unde pot. Un altul a paruit-o pe fosta Miss Alma Roberta ca danseaza pop in Camera, in timp ce numara voturile din doi in trei. Ce sa mai, un macel general: ziua marilor defulari a sosit - fiecare si-a usurat sufletul cum a stiut mai bine.

Si, totusi, intrebarile importante abia de aici incep. Ok, daca Boc ramanea la conducerea PDL, partidul risca sa nu ia nimic in toamna si sa ramana in afara Parlamentului. Asa, inca isi mai pastreaza o sansa, mica, mica, sa ia macar 10 - 20 de locuri in Parlament.

Probabil cea mai mare sansa o are Blaga, singurul care poate si organiza partidul, dar il poate si scoate in acelasi timp de sub zodia mortala a lui Traian Basescu. Va fi un drum lung, cu rezultate modeste in viitorul apropiat. In mod sigur majoritatea lipitorilor sosite in ultimii trei ani la mierea Puterii vor disparea in urmatorul an. Se va fi facut oarecum dreptate.

Indiferent insa cine va urma la conducerea PDL, fie Blaga, Berceanu, ori "brandul" Baconschi, cine va veni va trebui sa aiba in primul rand rabdare. Pentru ca dupa cat de jos au aterizat, noului lider PDL ii va trebui in primul rand rabdare. Multa rabdare. Si timp pentru reconstruirea totala a unui partid dincolo de imaginile trecutului.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#demisii PDL conducere, #dezastru alegeri locale 2012, #esec PDL alegeri locale, #Udrea Blaga cearta , #demisii