PDL, cea mai proasta strategie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 03 Iunie 2013, ora 07:32
3274 citiri
PDL, cea mai proasta strategie (Opinii)

Ceea ce i se intampla acum partidului democrat liberal e foarte rau. Pierderea reformistilor este un semnal foarte prost pe care il transmite PDL, nu atat catre electoratul sau actual, cat a mai ramas el, ci mai ales catre electoratul pe care ar trebui sa-l recupereze.

Intelectualii, adusi in PDL, ce-i drept, mai mult de Traian Basescu, nu au fost niciodata cu adevarat digerati de partid. Dar au fost mereu un detasament de prestigiu, cu care partidul facea o diferenta specifica importanta pentru un anumit tip de alegatori.

Daca le luam procentele individuale, probabil ca niciunul dintre reformisti, cu exceptia Monicai Macovei, nu reprezinta o bomba electorala. Insa prin prestigiul lor, prin tinuta, prin abordari, prin educatie, ei au acces catre societatea civila si de aici catre un electorat retras scarbit din jocul politic.

Prin demisiile lui Daniel Funeriu si Teodor Baconschi si prin eventuala excludere a lui Cristian Preda si Toader Paleologu, urmate cel mai probabil de alte doua demisii, ma refer la Sever Voinescu si Monica Macovei, PDL incendiaza exact puntile, cat de fragile mai sunt ele, catre electoratul demobilizat. Pentru el, aceste plecari ar face probabil din PDL un partid total nefrecventabil.

Democrat liberalii furiosi pe reformisti se simt provocati de declaratiile acestora. Poate pe undeva au si dreptate. Dar atunci de ce intra cu capul direct in provocare, cu atat mai mult cu cat, pe fond, reformistii au dreptate?

Ce e neadevarat atunci cand Cristian Preda spune ca PDL nu face opozitie? Pentru ca intr-adevar nu face. Exemplul contestatiei la CCR la legea referendumului, despre care nici pana acum nu stim daca a fost sau nu depusa, este doar ultima mostra a pasivitatii PDL, cu mult prea preocupat de reglarile interne de conturi, decat de o actiune energica impotriva unei guvernari care face eroare dupa eroare.

Greseste Cristian Preda cand remarca faptul ca PDL nu are un guvern din umbra, desi inclusiv statutul i-ar cere sa aiba asa ceva? Cartea neagra a unui an de guvernare Ponta, anuntata ca un mare eveniment, a fost o fasaiala din care nimeni nu a inteles si nu a retinut mare lucru.

Poate ca Cristian Preda doreste un nou mandat in Parlamentul European. Nu vad nimic rau in asta. E firesc sa vrei sa-ti continui proiectele. Un nou mandat vrea si Traian Ungureanu, cu deosebirea ca TRU nu a avut proiecte si nici macar o prezenta consistenta in Parlamentul European. Ce argument obiectiv ar fi ca TRU sa primeasca un loc eligibil, iar Cristi Preda nu? Ca sa nu mai vorbim despre Monica Macovei, cel mai eficient europalamentar din actuala legislatura.

Daca PDL considera ca reformistii au o dubla agenda, ca fac jocurile altui partid, in devenire, nu are decat sa dovedeasca acest lucru lasandu-i fara argumente. Sa faca adica opozitie, sa imparta locurile pe liste pe criterii corecte, sa promoveze figurile cele mai puternice, sa aiba un discurs coerent si agresiv politic.

Dar cat timp argumentele reformistilor stau in picioare, excluderea lor suna a razbunare nu a disciplina de partid si va face rau in primul rand PDL.

Drept la replica Traian Ungureanu

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#PDL reformisti excluderi, #excluderi PDL, #demisii PDL , #demisii