PDL - Udrea vs PDL - Blaga (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 02 Februarie 2014, ora 12:42
6385 citiri
PDL - Udrea vs PDL - Blaga (Opinii)

Atunci cand a aparut ca proiect, scopul declarat al Partidului Miscarea Populara era sa atraga oameni noi, care nu au mai facut politica. Era, teoretic, un partid care sa ofere o sansa electoratului dezamagit, nereprezentat, care nu se mai regaseste in nicio formatiune politica si care simte nevoia de ceva cu totul nou.

Oameni noi nu s-au afirmat insa de pe platforma noii formatiuni. Nu a generat noi figuri publice puternice. In schimb, de la inceput, acest proiect nou a fost condus de politicieni veniti din PDL: Eugen Tomac, Adrian Papahagi si Teodor Baconschi. Acestia insa nu erau figuri puternic si de mult timp asociate cu PDL.

Iata insa ca dupa inscrierea oficiala a PMP, ceea ce unii socoteau ca a fost chiar scopul crearii partidului s-a intamplat. Elena Udrea s-a mutat impreuna cu un grup consistent de parlamentari democrat liberali in noua formatiune.

Printre achizitiile partidului cel nou si reformist se numara Cici de la Sistem, adica Ciprian Rogojanu, dar si Florin Popescu, fostul baron de Dambovita. Pentru perioada mandatului sau de presedinte de CJ, DNA a deschis 12 dosare, aflate in faza actelor preliminare, privind proceduri de achizitie publica si incheierea unor contracte de lucrari la nivelul CJ Dambovita. Se pare ca exista si cativa primari importanti ai PDL gata sa faca pasul, dar sunt impiedicati de lege sa schimbe partidul fara sa piarda mandatul.

PMP se intareste asadar din prima zi de viata cu un grup masiv de traseisti. Elena Udrea, spre exemplu, este la cel de-al treilea partid, dupa PNL si PDL. In plus, nu stiu daca prezenta Elenei Udrea, unul dintre cei mai controversati si, potrivit sondajelor CSOP, cei mai impopulari politicieni romani (peste 90% notorietate, doar in jur de 20% incredere) este un castig pentru noul partid.

Practic, se repeta cu precizie fenomenul UNPR: un partid bazat pe racolari devine peste noapte parlamentar, fara sa fi trecut prin testul alegerilor si fara a avea un mandat explicit de la alegatori.

Intrebarea este ce electorat tinteste acest partid. Mi-e greu sa cred ca politicienii vechi pe care ii ofera in prim plan PMP vor atrage electoratul nehotarat. Daca d-na Udrea si restul traseistilor veniti cu domnia sa ar fi dorit acest electorat, ar fi stat o vreme departe de PMP, poate ca avea mai multe sanse sa para o formatiune cu adevarat noua si rerformista.

De ce nu a facut-o? Cel mai probabil pentru ca PMP tinteste electoratul PDL si urmareste destructurarea rapida a PDL. De altfel, observam ca atacurile PMP tintesc mai mult PDL decat USL. Tinta noului partid nu pare a fi, in acest conditii, cresterea prin captarea celor care pana acum nu se simteau reprezentati, ci distrugerea PDL prin mutarea acestuia om cu om si alegator cu alegator in curtea PMP.

Practic, in acest scenariu, nu avem niciun partid nou pe scena poltica. Avem doua PDL care se razboiesc, aripa Blaga si aripa Udrea. Atat si nimic mai mult. Nimic nou, nimic proaspat, nimic reformist sau principial.

Cele doua formatiuni se vor macina reciproc spre deruta electoratului si marea fericire a USL, in forma actuala sau chiar rupt. Nici nu ma mira satisfactia cu care Victor Ponta saluta "eliberarea PDL" de sub dominatia Basescu&Udrea. Cred ca si Crin Antonescu a deschis o sampanie.

Cel doua aripi ale PDL vor fi atat de preocupate sa se paruiasca, incat Puterea poate sta linistita.

#Miscarea Populara Udrea, #strategie Miscarea Populara, #Udrea Blaga razboi PDL , #Elena Udrea