Petre Iancu: Nu ma mira ca Elena Udrea a ridicat drapelul - Tv Ziare.com si Deutsche Welle

Autor: Ana Ilie
Marti, 19 Februarie 2013, ora 14:59
2850 citiri
Petre Iancu: Nu ma mira ca Elena Udrea a ridicat drapelul - Tv Ziare.com si Deutsche Welle

Nu este surprinzatoare candidatura Elenei Udrea la sefia PDL, un partid care are mare nevoie de primenire, in pofida riscului de scindare, crede Petre Iancu, jurnalist Deutsche Welle.

Intr-o emisiune realizata de TV Ziare.com in parteneriat cu Deutsche Welle, Petre Iancu a afirmat ca nu stie daca PDL se va scinda, insa traditia romaneasca este ca partidele de dreapta care au pierdut alegeri importante sa se auto-distruga.

Vezi aici inregistrarea emisiunii cu Petre Iancu

"Nu stiu daca PDL se va scinda, in Romania traditia locala este ca partidele de dreapta care pierd alegerile se pulverizeaza. Ele pierd multi deputati care fug la alte partide dar, mai ales, la dreapta spectrului politic (...) pulverizarea PNTCD nu a putut fi franata, pana azi nu avem un PNTCD care sa se poata masura cu ce a fost acest minunat partid al lui Iuliu Maniu", apreciaza Petre Iancu.

In opinia sa, "este foarte posibil sa se soldeze cu o scindare a partidului, depinde de maturitatea politica a actorilor, de intelegera de catre Vasile Blaga a ceea ce trebuie sa se intample acum in partid".

In ceea ce o priveste pe Elena Udrea, "i s-a lipit de frunte o eticheta de coruptie pe care nimeni nu i-a putut-o dovedi, pentru ca justitia care a obtinut chiar si condamnari din toate partidele politice romanesti, in cazul ei nu a obtinut nimic, putem merge pe prezumtia de vinovatie a acestie femei care a fost masiv calomniata. In ciuda acestei calomnii sistematice, si a problemelor dreptei reformiste, ea a reusit sa obtina un scor neasteptat de bun la Roman, in Moldova, este o persoanlitate remarcabila, trebuie sa i se recunoasca performanta si realizarile iesite din comun, nu ma mira ca a ridicat drapelul si incearca sa obtina conducerea PDL".

Desigur, "e momentul ca un al treilea candidat sa apara, sa-si asume dorinta de a concura impotriva lui Blaga, Udrea. Asta e intrebarea, ce va face gruparea intelectualilor".

De altfel, crede jurnalistul, "nu cred ca problema e Traian Basescu, ci faptul ca Vasile Blaga nu intelge ca un partid care a pierdut grav alegeri trebuie sa se primeneasca. E un imperativ politic pentru orice stat ca liderul unui partid care a pierdut grav in alegeri sa arunce propsopul. In orice alt partid care ar fi suferit un asemnea esec ar fi plecat de mult".

"Blaga insista pe unitate. Nu aceasta e necesara, e nevoie de ce obtii dupa ce s-a discutat liber si s-au adoptat concluzii in mod liber, rezonabil", a sustinut Petre Iancu, adaugand ca "e foarte important ca viitoarea conducere a dreptei sa se impuna prin alegeri interne de partid, abia atunci se va putea merge cu incerdere in urmatoarele alegeri".

Petre Iancu crede ca PDL are o sansa "daca se curata, daca se prezinta credibil electoratului, cu un set de politicieni care nu sunt corupti, puscariabili, penali, care stiu vorbi romaneste, care au cariera pe care sa se poata bizui, care au performante reale la activ si nu sunt niste ambalaje goale".

"Basescu a luat o pozitie evidenta in favoarea lui Udrea. De ce? Este o chestie secundara care nu trebuie sa ne priveasca neaparat. In aceasta privinta, Traian Basescu, care a gresit in alte chestiuni, are dreptul sa nu fie de partea lui Blaga, care trebuia sa demisioneze imediat dupa alegeri".

"Ddemocratia romaneasca nu poate supravietui daca nu are un pol de stanga si unul de dreapta. E nevoie de un pol de dreapta puternic, el acum este pulverizat. Daca PDL dispare, reconstructia acestui pol de dreapta va fi extrem de dificila", a continuat jurnalistul, vorbind si despre situatia din PNL, alt partid de dreapta, unde "exista niste lupte puternice, atata vreme cat a fost preluat de niste forte antieuropene (...) este un partid ce a fost voiculizat si becalizat, starea deplorabila, jalnica in care a ajuns sub Antonescu".

In aceste conditii, "vad posibila o viit alaturare PNL aripa Tariceanu si PDL- aripa Macovei". "Daca Crin reuseste sa sugrume opozitia interna din partid, se va sparge si o parte din el va migra catre alt partid de dreapta in care sunt convins ca va fi si Macovei", a aratat Petre Iancu.

Petre Iancu a incheiat cu o radiografie a electoratului roman, afirmand ca "romanii s-au saturat de politicieni demagogi. Romanii au nevoie de o clasa politica care sa nu apeleze la populisme ieftine. A spune: 'Hai sa renuntam la Basescu' nu cred ca este ceea ce asteapta electoratul roman, al dreptei reformiste romanesti".

"Toate popoarele se pot insela, electoratele se pot insela, in definitiv in Romania trebuie sa existe alternativa. Sa nu dam toata vina pe popor. Daca asta e alternativa care se ofera, ce sa faca? Nu putem sa ne alegem alt popor, putem sa ii edificam, sa le explicam".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Petre Iancu scindare PDL, #competitie Blaga Udrea PDL, #dreapta romaneasca , #Elena Udrea