Clarificari sub presiunea crizei

Autor:
Marti, 25 Mai 2010, ora 23:59
6438 citiri
Clarificari sub presiunea crizei
Fotomontaj Ziare.com

In toata aceasta nebunie in care Romania intrat de aproape saptamani, poate exista si o parte buna, in masura in care orice criza de proportii este o buna ocazie pentru reasezari si clarificari.

Samburele unei astfel de evolutii a aparut la nivel politic, insa nu exista, desigur, nicio garantie, ca el va evolua mai departe. Dimpotriva.

Sub presiunea crizei economice si dupa intrarea in faliment a stilului consacrat de a face politica, apare o oarecare clarificare doctinara, indelung asteptata dupa cei 20 de ani in care stanga si dreapta au actionat la fel.

Astfel, vedem cu PD-L, incepe sa dea semne, macar declarative, ca ar actiona ca un partid de dreapta. A respins majorarea fiscalitatii si renuntarea la cota unica, cu pretul unor masuri cu mult mai impopulare. Tot PD-L se gandeste acum sa inaspreasca drastic conditiile de acordare a venitului minim garantat, una dintre cele mai scandaloase forme de pomana de la buget.

La randul sau, opozitia se aseaza in tabere diferite pe citerii principiale. PNL se jura ca nu se va alia cu o forta care sa conteste cota unica, in vreme ce PSD a facut din impozitul progresiv varful de lance al programului sau anticriza, desi in toamna parea resemnat cu cota unica.

"In Romania, trebuie sa avem un nivel de fiscalitate scazut, asa cum e acum in cel mai rau caz, pentru ca Romania trebuie sa isi revina economic, iar economic, noi nu ne revenim cu aceste vechi povesti socialiste", spune Crin Antonescu.

Asa e, dar privind retrospectiv, ma intreb ce s-ar fi intamplat acum daca la putere se afla coalitia PSD+PNL preconizata in toamna anului trecut. E si aceasta o tema de meditatie pentru cele doua partide ce-si jurau dragoste eterna in campanie, iar acum se descopera despartite de chestiuni ireconciliabile.

Pana acum, in astfel de situatii, primele sacrificate erau principiile: cel mai tare dicta, iar cel mai slab accepta, pentru a ramane agatat de putere. Este si acesta un motiv pentru care am ajuns unde am ajuns. Niciun partid nu a avut putera sa tina o line doctinara ferma sub asaltul intereselor economice si electorale.

Politicile economice cele mai de dreapta, cu exceptia celor puse in opera de guvernul Isarescu, care nu poate fi insa amestecat cu restul, le-a aplicat guvernul de stanga al lui Adrian Nastase, sub presiunea aderarii la UE.

In rest, PSD a aplicat un socialism invechit, foarte aproape de comunism, in care mase mari trebuiau tinute captive financiar si fara nicio sansa de a evolua dincolo de ceea ce oferea partidul stat si tata. La randul lor, PNL si PD-L s-au comportat intolerabil de stangist, cu programe populiste si promovand statul maximal.

Dincolo de orice altceva, in aceasta lipsa de principii trebuie cautata sursa tuturor relelor. Din cauza ei n-am avut vointa politica necesara reformelor, din cauza ei am derapat in tot felul de aberatii bugetofage, din cauza ei clasa politica s-a decredibilizat pana la un nivel care ameninta cu declansarea unei crize a democratiei.

Aceasta criza este si una politica, chiar daca nu am ramas fara guvern, si ar putea fi punctul unei intoarceri spre normalitate, in care actiunile clasei politice sa fie macar predictibile, astfel incat electoratul sa stie exact la ce se poate astepta daca voteaza intr-un fel.

Din pacate, calitatea clasei poltice de la Bucuresti nu ne indreptateste sa fim prea optimisti ca samburele pe care l-am zarit va ajunge sa si rodeasca. Boala populismului, a demagogiei fara margini, traseismul politic fara scrupule de la stanga la dreapta si inapoi, toate au tarat, ma tem, iremediabil viata politica de la Bucuresti.

Nu vad in acest moment politician care sa refuze tentatia facila a populismului pentru a apara un pricipiu. Si totusi aceasta ar fi singura sansa de redresare a Romaniei.

Constantin Racaru

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#criza economica, #clasa politica Romania, #PDL masuri criza economica , #Emil Boc