Opinii: PD-L - un inutil cor de bocitoare

Marti, 29 Iunie 2010, ora 07:46
2550 citiri
Opinii: PD-L - un inutil cor de bocitoare

PD-L nu mai este demult un partid politic. Ci doar o adunare de gasti. Unora le pare rau ca s-au afisat asa de mult cu Emil Boc si cu mesajul lui incoerent si nesustenabil. Altora le pare rau ca l-au ascultat pe Basescu si s-au increzut in promisiunile lui de "prea-marire".

Multi dintre ei cauta acuma gauri pe unde sa fuga din nava asta care se scufunda brusc. O nava pe care Emil Boc chiar visa ca o va conduce, dar care este telecomandata doar de Traian Basescu.

Un partid care nu mai poate gandi cu propria minte si care nu este suveran pe propriile decizii nu mai este un partid politic. Unitatea de monolit pe care o declama Emil Boc, sacadat, in fata oglinzii din Sala Transilvania din Palatul Victoria, este doar un mit, atata timp cat PD-L nu are un lider in jurul caruia sa se polarizeze.

Un partid care nu are un lider propriu si care se lasa condus de o entitate externa (totusi!) materializata in persoana presedintelui Republicii (care-ar trebui sa fie apolitic, cel putin constitutional!) nu mai este un partid politic.

Un partid care habar nu are care ii mai este doctrina si care sunt actiunile politice pentru ziua de maine si asteapta mereu si mereu solutiile in plic de la Cotroceni cu greu mai poate fi denumit drept partid politic. Culmea injosirii pentru un partid politic aflat la putere: sa someze Opozitia sa vina cu idei si solutii pentru iesirea din criza.

Un partid care nu mai comunica cu nimeni, nici cu propriii membri, nici cu sindicatele, nici cu societatea civila si, culmea, nici cu Guvernul este o formatiune politica izolata care nu poate avea pretentia ca mai este utila vietii politice.

Cand pedelistii vorbesc!

"Guvernul nu comunica grupurilor parlamentare ceea ce si-a propus sa faca si de multe ori, noi, parlamentarii Partidului Democrat Liberal, aflam din presa despre masurile Guvernului", recunostea, amar, Sulfina Barbu zilele trecute.

Sulfina Barbu: Parlamentarii afla din presa despre masurile luate de Guvern

Oricat de antipatica ar putea parea unora doamna Barbu, trebuie sa recunoastem in scurta dar acida fraza a domniei sale intreaga disperare a membrilor PD-L: partidul practic nu mai exista. Exista doar niste papusi, trase de sforicele de la Cotroceni.

Iar dezorganizarea PD-L se rasfrange, in mod direct, asupra actului guvernarii si, implicit, asupra vietii sociale si economice a tarii. Ofensiva presedintelui de a-si readuce sub control PD-L-ul trebuie sa traga un semnal de alarma si pentru partidele din Opozitie care-ar fi tentate sa mai incerce, inca o data (a cata oara?), coabitarea cu presedintele-jucator.

Cui ii mai este util PD-L?

Si totusi, pe cine mai reprezinta PD-L? Electoratul propriu? Un partid care nu cauta idei si solutii salvatoare, ci gaseste mereu si mereu alte scuze la propria neputinta, precum invocarea "grelei mosteniri", nu mai este un partid, ci un cor de bocitoare.

O suma de oameni politici care raspund la critici cu fraze de genul: "cu ailalti era mai bine?" nu mai reprezinta gandire politica, ci bisnita de coltul strazii.

Nu cred ca electoratul care a votat PD-L (adica cei 31%) este prea multumit de ceea ce se intampla cu partidul lor. Si nu ma refer strict la actul de guvernare, ci la modul in care se conduce viata interna a partidului: organizatiile din teritoriu sunt fragmentate si supuse intereselor particulare ale liderilor de filiale, vocea liderilor de anvergura nu se mai aude fiind acoperita de tipetele stridente ale unor personaje comice inzestrate cu cosite blonde, buze gratinate sau conturi grase in banca.

In plus, falia dintre camarila care-l inconjoara pe Emil Boc si liderii din judete pare sa se largeasca, iar parlamentarii PD-L au ajuns doar niste automate votante care copiaza, la indigo, masinaria de vot inventata de PSD in 2000-2004. Ce-i mai tine impreuna pe toti acesti "tovarasi de drum"? Interesul de a fi la putere cat timp se mai poate. Cat mai merge si asta?

Un partid care staruie in fixatia "taierilor", dar habar nu are cum sa creasca avutia tarii prin investitii si atrageri de fonduri europene nu mai este demult un partid, ci o gasca preocupata de contractele cu statul.

O "adunatura" politica conjuncturala! Asta a mai ramas din partidul care, odinioara, defila sub faldurile capitanului Basescu: primari dezertori, deputati penali, "bombonici" refulate, profesori inchipuiti, prefecti demisi. Dar si oameni sinceri care isi inchipuiau, in naivitatea lor, ca lumina vine de la Cotroceni.

Presedintele ne-criticabil (in conformitate cu noua Strategie de Securitate)

Se pare ca doar lui Traian Basescu ii mai e este folositor PD-L: pentru a-si justifica demersurile politice si pentru a-si gasi debusee de comunicare. Practic, doar in interiorul intrunirilor de taina ale PD-L mai are presedintele Republicii vreo audienta care aplauda obligat. si atunci doar cu plictiseala si cu gandul la afacerile de-acasa. De fapt, pe ne-numitul presedinte al PD-L toata lumea il aude, dar nimeni nu-l mai asculta. E greu pentru PD-L.

Si nici macar Emil Boc nu mai intelege ce vrea presedintele Republicii. Caci acesta se imbata ziua cu apa rece, iar noaptea cu gandul sustinerii-beton din teritoriu. Nimic mai fals. Cohortele de functionari, directori si sefi de agentii care-au trecut cu arme si bagaje la PD-L nu reprezinta decat niste sustinatori conjuncturali, presati sau atrasi sa colaboreze cu PD-L.

La primul semn de slabiciune acestia vor fugi cat mai repede, dar nu numai atat: atrasi de mirosul sangelui, vor sfasia pana la os cadavrul politic al unui partid care-si pregateste, inconstient, propriul deces politic, asa cum l-a determinat si pe cel al PNTCD de acum 6 ani. Crunta razbunare a istoriei.

Si, ca tot veni vorba de organizatiile PD-L din teritoriu: la Snagov, Traian Basescu le-a cerut liderilor politici locali sa "tina in mana teritoriul". Cum ar putea sa o faca acestia? E foarte greu sa explici inconsecventa actului guvernarii si anularea tuturor promisiunilor electorale.

O fi "nea Gica" mai greu de minte si-l poti pacali de vreo doua ori cu Tariceanu care-a devalizat bugetul, dar pana cand? Culmea e ca "nea Gica" traia mai bine pe vremea lui Tariceanu! Si asta se intampla prin 2007-2008. Or de atunci au trecut vreo 2 ani de cand Emil Boc tot incearca sa ne convinga ca el este premier. Oare portarul de la partid il crede?

Dansul mortii la PD-L

PD-L nu mai are ce sa mai propuna poporului: lipsit de strategie, de vointa politica, de viziune, de moralitate, o adunatura de orgolii si interese financiare, el a devenit inutil pentru electorat.

PD-L nu mai are solutii, nu poate trece dincolo de pragul de gandire suficient, e amortit intr-o asteptare continua. Pus in fata unei crize de sistem, PD-L dovedeste ca nu este nimic altceva decat un produs al sistemului. Nu poate sa gandeasca dincolo de barierele impuse de propriii "moguli".

"Strans unit in jurul comandantului suprem". Cam asta este expresia care i se potriveste cel mai bine fantomei care-a devenit PD-L.

Si, totusi, PD-L are suficienti oameni destepti si cu idei. Doar eu cunosc vreo cativa fosti prefecti care i-ar lua "maul" lui Boc in doar doua zile: idei, actiune si perseverenta. In schimb, toti oamenii astia, toate ideile astea, puse in practica, l-ar ocoli pe Traian Basescu. Si i-ar oferi doar rolul pe care intr-adevar il are: presedintele Republicii. Atat. Evident ca sunt ne-eligibili, nu-i asa draga electoratule?

Ehei, unde sunt vremurile cand spuneau ca ei sunt exceptionali si ca o sa rezolve criza dintr-o suflare? Acuma au ajuns pana si pedelistii din vechea garda sa fie satui de orgoliile ieftine ale lui Traian Basescu: Sa traiti? Bine?

Uite-eu asta n-am inteles-o: era un indemn sau un ordin sa raportam la urmatoarea "plenara" ca romanii au depasit planul la trait bine?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#PDL partid inutil, #distrugere PDL, #doctrina PDL, #utilitate PDL , #Emil Boc