Opinii: Rupturile din PD-L

Joi, 20 Mai 2010, ora 09:14
6920 citiri
Opinii: Rupturile din PD-L

Partidul-monolit PD-L e o amintire. Principala formatiune de guvernare are acum mai multe tabere decat PNTCD in perioada de dupa moartea lui Corneliu Coposu. Si, la fel ca cel mai puternic partid al guvernarii CDR, bisericutele partidului nu se sfiesc sa-si arate deschis nemultumirea fata de propriul guvern.

Criza economica, ezitarile guvernului si masurile nepopulare ce ameninta sa loveasca grav partidul s-au suprapus peste vechile rivalitati dintre diverse grupuri. PD-L e la ora asta in cea mai grea cumpana din ultimii ani. Iar multi oameni din interior cer capul sefului de partid.

Capul lui Boc vrem!

Cand un om precum consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu declara ca primul ministru Emil Boc trebuie sa demisioneze daca esueaza programul anticriza, e evident ca multi si-au pierdut rabdarea. Si ca starea proasta a economiei cere victime. Termenul de gratie? Decembrie 2010, conform aceluiasi Lazaroiu. Poate mai devreme. Iar "aripa noua" din PD-L se dovedeste cea mai virulenta. Cea a intelectualilor apropiati de Basescu.

Spre exemplu, Cristian Preda a fost chiar si mai dur. A spus ca asteapta sfarsitul epocii Boc. Fara conditii si fara sa conteze daca programul anticriza va merge sau nu. Sever Voinescu spunea si el textual ca "PD-L guverneaza slab", iar Monica Macovei s-a declarat dezamagita de noua lege ANI. Din tabara fostului PLD, Valeriu Stoica si Theodor Stolojan au ridicat si ei vocea la adresa modului in care guverneaza partidul, chiar daca au facut-o mult mai moderat.

Am avut chiar si de-a face cu inmultirea momentelor de contestare a unor masuri guvernamentale. Spre exemplu, organizatia de femei a PD-L a contestat vehement decizia guvernului de a reduce indemnizatia pentru mame.

Situatia e atat de tensionata incat vicepresedintele Cezar Preda a anuntat ca structurile partidului au luat situatia in propriile maini si i-au obligat pe proprii ministri sa prezinte planuri de reducere a cheltuielilor din structurile pe care le conduc. Initiativa e laudabila, dar in acelasi timp arata ca partidul nu mai e condus doar de la Palatul Victoria.

Esalonul doi simte raceala crizei si isi ia mult mai in serios rolul. Pentru ca altfel ar putea sa cada toti laolalta cu ministrii nepopulari. Foarte interesant e faptul ca alaturi de Emil Boc, vechea garda din PD-L e si ea trasa la raspundere. In frunte cu celebra tripleta Blaga-Videanu-Berceanu. Ceea ce nu reusesc insa toti acesti contestatari e sa se uneasca. Lazaroiu ii considera "plangaciosi" pe unii dintre ei si le-a cerut sa vorbeasca mai putin despre ministri.

Ce va urma pentru PD-L?

La ora asta, e clar ca pe Emil Boc doar Traian Basescu il mai tine in functie. Poate nici macar el, ci situatia economica ce nu permite o schimbare de guvern in acest moment.

Cert e ca multi ii vor capul si i-l vor cat mai curand. Cutitele sunt aproape trase in PD-L. Le mai opresc doar amanarea alegerilor interne si constientizara faptului ca o ruptura interna in acest moment greu ar fi dezastruoasa. Pentru partid si pentru tara.

Oricum, conflictele mocnite din PD-L vor mai dura. Cel mai probabil, se vor domoli atunci cand va trece criza. Dar vor trebui transate o data si o data.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#PDL scandal intern, #lideri PDL incredere guvern, #Boc presedinte PDL , #Emil Boc