Flutur acuza: USL consolideaza politica falimentului ca o stare de fapt in Romania

Duminica, 02 Iunie 2013, ora 20:42
1403 citiri
Flutur acuza: USL consolideaza politica falimentului ca o stare de fapt in Romania
Foto: Arhiva

Secretarul general al PDL Gheorghe Flutur critica abordarea USL in ceea ce priveste datoriile primariilor, pe care le obliga sa intre in insolventa, reducand astfel numarul acestora. Oficialul PDL considera ca USL sustine o politica a falimentului ca stare de fapt in Romania.

Flutur se intreaba daca aceasta este reorganizarea administrativa pe care o pregateste USL. Reprezentantul PDL a declarat ca, la un an de guvernare, USL extinde moda insolventei la primarii, localitatile urmand sa fie conduse de altcineva decat de primarul care a fost desemnat de alegatori sa gestioneze activitatea primariei, potrivit Realitatea TV, care citeaza Mediafax.

"Dupa ce a incurajat practic agentii economici sa intre in insolventa, acum extinde insolventa si la primarii. Daca au datorii mai mult de 120 de zile primariile vor intra in insolventa, urmand ca altcineva sa le administreze conturile, ceea ce anuleaza si rezultatul alegerilor locale din localitatile respective intrucat primarul ales nu mai gestioneaza activitatea Primariei, asa cum au decis alegatorii", a spus Flutur.

El considera ca o asemenea abordare este inadmisibila si ca USL actioneaza haotic asupra efectelor, in loc sa gaseasca solutii pentru a stinge arieratele si a evita acumularea unor datorii noi.

"Temerea mea este ca majoritatea USL din consiliile judetene va face sa fie dati preferential bani primariilor pentru stingerea datoriilor si ne punem intrebarea daca nu cumva, cei din USL, pregatesc reorganizarea administrativa prin reducerea numarului de primarii, trimitandu-le in insolventa", a mai spus liderul PDL.

El considera ca o solutie pentru a rezolva problema datoriilor si pentru dezvoltarea zonelor ar fi ca impozitele si redeventele sa se intoarca la comunitatile locale, incepand cu impozitele din agricultura, care sa ramana la bugetul local, iar pentru toate rezervele locale, o parte din redevente sa ramana, de asemenea, pe plan local, iar primariile vor evita sa acumuleze datorii prin cresterea veniturile la bugetul local.

El s-a intrebat care va fi situatia celor 61 de primarii din judetul Suceava care au fost inglodate in datorii de PSD prin proiectul judetean de utilitati.

"Ma intreb daca nu cumva trimiterea in insolventa a primariilor vine si dintr-o graba a guvernarii USL de a raporta oficialilor FMI ca au gasit o solutie la problema arieratelor. Masura luata este neprofesionista, determina si mai multe probleme primariilor si reprezinta o perdea de fum pe un subiect major din administratia publica", a mai spus Gheorghe Flutur.

El a subliniat ca, pe fond, datoriile localitatilor nu s-au stins, primariile fiind obligate sa faca credite la Trezorerie. "Prin ultimele masuri, USL consolideaza politica falimentului ca o stare de fapt in Romania", a conchis Gheorghe Flutur.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...