PD-L analizeaza in Biroul Permanent legea privind statutul functionarilor publici

Joi, 07 Mai 2009, ora 14:44
1256 citiri
PD-L analizeaza in Biroul Permanent legea privind statutul functionarilor publici

Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat joi, la Suceava, ca luni, in cadrul Biroului Permanent National al PDL, vor avea loc discutii pe tema legii de modificare a statutului functionarului public declarata neconstitutionala.

Flutur a precizat ca, desi modificarile la legea privind statutul functionarilor publici au fost declarate neconstitutionale, ordonanta guvernului prin care au fost desfiintate functiile de director executiv si director executiv adjunct din cadrul institutiilor deconcentrate ramane in vigoare.

"Noi respectam decizia Curtii Constitutionale, dar ordonanta isi urmeaza cursul ei firesc in ce priveste institutiile deconcentrate. Nu am discutat alte amanunte, sa vedem care va fi strategia in continuare, dar Curtea s-a pronuntat ca s-a schimbat ceva pe fond de la o camera la alta si nu ai voie, nu e constitutional sa modifici o lege pe fond", a spus Flutur.

Flutur: Este o problema la care va trebui gasita corectura

Gheorghe Flutur a spus ca legea privind statutul functionarilor publici va fi una din temele de discutie din cadrul sedintei de luni a Biroului Permanent National al PDL si ca trebuie gasita o solutie.

"Este o problema la care va trebui gasita corectura. Vom discuta luni, la Biroul Politic", a precizat Flutur.

CCR a declarat miercuri, cu unanimitate de voturi, ca fiind neconstitutionala modificarea statului functionarului public, motivand ca se incalca principiul bicameralismului Parlamentului.

"Astfel, intre forma adoptata de Camera Deputatilor (in calitate de Camera decizionala) si cea adoptata de Senat exista deosebiri majore, modificarile si completarile adoptate de Camera Deputatilor dand proiectului de lege o configuratie deosebita, semnificativ diferita fata de cea adoptata de Senat, ca prima Camera sesizata.

Pe de alta parte, prin modul sau de redactare, deficitar si imprecis in privinta anumitor dispozitii (cum sunt cele ale art.III), legea nu corespunde exigentelor de tehnica legislativa, prin aceea ca nu satisface cerintele de accesibilitate si de previzibilitate specifice normelor juridice", potrivit Curtii Constitutionale (CCR).

Prin modificarea Statutului functionarilor publici de catre Parlament a fost introdusa functia politica de director coordonator la nivelul serviciilor deconcentrate. Reprezentantii opozitiei au acuzat politizarea serviciilor deconcentrate.

Proiectul de lege, initiat de senatorii Petru Calian (PDL) si Mircea Dusa (PSD), a fost adoptat de plenul Senatului in martie. Camera Deputatilor a adoptat actul normativ tot in martie, insa deputatii liberali si cei au UDMR nu au participat la vot, protestand fata de "nerespectarea Regulamentului Camerei".

Quarterly Report - Editia 4

Ciucă nu știe nimic despre majorarea salariului minim, anunțată de Ciolacu: ”E vorba de respectul pe care îl avem unii faţă de ceilalţi”
Ciucă nu știe nimic despre majorarea salariului minim, anunțată de Ciolacu: ”E vorba de respectul pe care îl avem unii faţă de ceilalţi”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat joi, 23 mai, în legătură cu anunţul premierului Marcel Ciolacu privind creșterea salariului minim, că, de obicei, astfel de decizii importante...
Ciolacu, despre audierea lui Coldea la DNA: ”Lucrurile sunt într-o normalitate”
Ciolacu, despre audierea lui Coldea la DNA: ”Lucrurile sunt într-o normalitate”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 23 mai, întrebat despre situaţia fostului şef din Serviciul Român de Informaţii Florian Coldea, chemat la DNA, că ”lucrurile sunt într-o...
#PDL analiza lege, #statut functionari publici, #birou permanent luni , #Gheorghe Flutur