Care alternativa la PD-L?

Marti, 22 Iunie 2010, ora 16:31
2260 citiri
Care alternativa la PD-L?

Sa plece PD-L? Multi isi doresc asta. Si sunt incurajati si de semnele ca Guvernul Boc poate sa pice in perioada urmatoare. In ambele situatii ar fi cel mai bun lucru in momentul asta?

Adevarul e ca ne place sau nu, PD-L ar trebui sa mai ramana inca ceva timp. Bun - rau, cum o fi. Pentru ca alternativele la partidul lui Basescu nu exista acum. Sau exista, dar nu sunt deloc viabile. Atat instalarea unui nou guvern al Opozitiei alcatuit prin tradare, cat si alegerile anticipate ar fi de-a dreptul dureroase pentru tara intr-un moment ca asta.

Un nou Guvern?

Nu e imposibil sa pice Guvernul. Cum nu e imposibil sa se formeze altul, din actuala Opozitie. La fel cum s-a format si acesta, prin tradare. Ar fi asta un lucru bun anul acesta? Sa ne gandim.

In primul rand, e greu de facut insasi noua coalitie. Ar fi nevoie de un nou val de tradari din partea UDMR si UNPR. Sa zicem totusi ca se inteleg. Ce ar urma pentru tara? Cateva luni de negocieri, de impartiri ale cascavalului si de haos pana sunt numiti secretarii de stat, directorii si altii membri ai Guvernului. Asta pe langa schimbarile din administratie.

Sa ne gandim numai ca, in primul rand, vor trebui impacate filosofiile de guvernare ale unui partid de dreapta, PNL, si ale unuia de stanga, PSD. Ca sa luam un exemplu, unii vor cota unica, altii nu. Invariabil, vor fi compromisuri. Pe langa asta, vor trebui impacate si orgoliile atator si atator lideri aflati in foame dupa perioada de Opozitie. Usor de spus, greu de facut.

Chiar trecand peste toate astea, ce ar putea aduce atat de spectaculos un guvern al Opozitiei? Ce gloante de argint au ei pentru a rapune criza? Sa nu ne inchipuim ca ei nu ar fi fost obligati sa ia acelasi tip de masuri dureroase precum actualul guvern. Ar fi fost. De unde altundeva scoteau ei banii necesari la buget? Sau isi inchipuie cineva ca partidele astea au super specialisti si super manageri? Daca ar fi fost cazul, s-ar fi vazut la guvernarile recente.

Care anticipate?

Sa luam si varianta alegerilor anticipate. Greu de realizat. Si extrem de dureroase. Chiar dezastruoase. Nu prin costurile lor, care totusi s-ar simti intr-un an de criza. Ci prin faptul ca asta ar insemna luni de blocaj pentru Parlament si pentru Guvern. Cine ar mai trage tare sa-si faca treaba cand stie ca se joaca fotoliul sau? Cam nimeni. Criza? Nevoie de responsabilitate? Pe cine ar interesa?

Ar fi de luat in seama si populismul, de nelipsit intr-un an in care au loc alegeri. Cum e si asa cu cutitul la os, nici PD-L nu s-ar da la o parte de la asa ceva. Pe scurt, alegerile inainte de termen n-ar aduce nimic bun.

Oricum, e greu de crezut ca PNL si PSD vor sa intre la guvernare in momentul asta greu. Pentru ca s-ar prabusi si ei in sondaje la fel ca PD-L. Cum e greu de crezut ca majoritatea liberalilor si pesedistilor ar fi dispusi sa-si riste de acum fotoliile in alegeri anticipate. Cel putin la PNL, cei mai multi au intrat in Parlament de pe locurile doi sau trei. Si nici la pesedisti nu sunt putini.

Concluzia poate fi una singura. In clipa asta, o schimbare de putere ar aduce Romaniei numai belele. Pe langa cele pe care deja le are.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#alternativa Guvern PDL, #guvern Opozitie, #remaniere guvern Boc, #schimbare guvernare , #guvern PDL PSD