Opinii: PD-L si invrajbirea poporului

Luni, 17 Mai 2010, ora 16:57
2801 citiri
Opinii: PD-L si invrajbirea poporului
Foto: PDL

PD-L s-a jucat atat cu emotiile romanilor incat nimeni nu mai are incredere nici macar in ziua de maine. Disolutia morala a autoritatii statului nu se va rezolva insa in 30 de zile asa cum spera Traian Basescu.

Dintr-un partid care defila cu Basescu in frunte, eliminand orice concurenta, o suma de oameni carora nimic parea sa le stea in cale, PD-L s-a transformat, in numai cateva saptamani, intr-o ceata razletita, fugind care incotro de responsabilitatea esecului unor reforme pe care nici nu le-au dorit si nici nu stiu sa le faca.

Statul portocaliu continua sa se lupte cu morile de vant si cu sabloanele electorale impuse de consultantii de campanie. Fara viziune, fara claritate si animat de un spirit de heirupism, guvernantii gasesc pretexte felurite: de la Ion Iliescu pana la Nastase, de la FSN pana la PNL, de la pensiile militarilor pana la orele suplimentare ale profesorilor.

Toti sunt de vina. Mai putin ei. Care au vrut "dar nu au fost lasati!" si-acum, pe ultima suta de metri, incearca sa vopseasca situatia. Adica nu s-a reusit stoparea crizei in aproape doi ani si or sa reuseasca in 30 de zile cat mai e pana la sosirea transei de la FMI?

Cincinalul in 4 saptamani jumatate!

Cam in atat timp vrea Traian Basescu sa rezolve toate problemele natiunii. Cele pe care chinuitul Guvern Boc habar nu a avut cum sa le rezolve in atata timp.

PD-L nu are vointa necesara pentru a aplica "la sange" toate instrumentele de control fiscal si de colectare a taxelor in economia subterana. Nu are nici vointa si nici nu are capacitate. Pentru ca multi dintre evazionisti sunt si sponsori ai campaniilor electorale. Nu numai pentru PD-L, sa fim cinstiti. Dar ei sunt la guvernare acum.

Daca intr-adevar sunt politicienii curati care se pretind, de ce nu fac ordine? Daca intr-adevar liberalii si PSD-ul au fost niste cosmaruri pentru Romania, daca Basescu a cerut votul populatiei pentru a schimba in bine soarta natiei, de ce nu au facut-o? Legi au avut la dispozitie, slava domnului! Dau vina, din nou, ca si FSN-ul (din care isi trag seva) pe "greaua mostenire"?

Mai mult, parca dorind sa iasa cat mai rusinos de pe scena guvernarii, Cabinetul Boc face exact ce e mai nepotrivit in situatii de criza: slabirea institutiilor statului. Masurile populiste de taiere a salariilor si de concedieri in aparatul administrativ tocmai asta inseamna.

De exemplu, Guvernul si-a adus brusc aminte de evaziunea fiscala de miliarde de euro din Romania: tigari, motorina, cereale si alcool. Si parca in ciuda face exact lucrul care va duce la inflorirea evaziunii: anchilozarea institutiilor statului.

Peste o luna incepe recoltarea graului. Cine o sa mai controleze toti samsarii de cereale care cumpara, fara taxe, mii de tone de grau "de la capul lanului" obtinand profituri uriase? Cumva politistii anemici, restructurati si cu salariile reduse? Si pentru ce sa o faca? Din patriotism? Sa fim seriosi. Patriotismul a disparut in Romania odata cu primul parlamentar care a cumparat o fabrica de zahar cu un dolar.

Garda Financiara, asa mult hulita cum este, trebuie sa faca controale si sambata si duminica. Sa vedem cat de drastici si eficienti or sa mai fie si fara sporurile de periculozitate si cu salariile reduse cu 25%. Credeti ca-i doare pe ei undeva ca nu stiu ce ministru nu-si ia 25% din salariu? De parca ei nu ar sti ca ministrul ala nu traieste din salariu, ci din afacerile la limita legii pe care le are si pe care ei, comisarii Garzii, nu au voie sa le controleze.

PD-L se incapataneaza sa mimeze scoaterea tarii din criza doar cu ajutorul contabililor. Pentru ca si Tanasescu si Vladescu si Isarescu asta sunt. Niste contabili. Exceptionali, dar tot contabili sunt. Adica oameni care stiu sa imparta, la sange, banii care li se repartizeaza. Or, pentru iesirea din criza trebuie oameni cu viziune, lideri economici, care sa stie cum sa mai aduca bani la buget, nu care sa stie sa taie. Asta poate face orice student de la ASE.

Romaniei ii trebuie oameni cu viziune. Oameni care sa negocieze cu Uniunea Europeana. De exemplu, alte niveluri ale taxelor si accizelor pentru tutun si alcool (de unde statul oricum nu prea mai incaseaza nimic din cauza pietei negre care a atins deja aproape 50%) astfel incat sa mai incaseze cate ceva. Sau care sa aiba curajul sa schimbe legile taxelor auto, de unde statul iarasi nu mai ia nimic, cei mai multi inmatriculandu-si masinile in alte tari.

Tot acesti noi lideri de forta si cu experienta reala (si nu mimata pe la cursurile de la Harvard platite de partid) ar trebui, poate, sa renegocieze si nivelurile de co-finantare pentru fondurile europene pe care nici acum nu le accesam. Tot ei ar trebui sa fie cei care sa umble cu mapele de proiecte sub brat prin lume ca sa "vaneze" investitori. E munca multa, dar asa se construieste o economie.

Criza morala

In afara de criza economica a Romaniei, mai grava este criza morala in care PD-L a reusit sa impinga natiunea. Preluand in mod necontrolat si iresponsabil sabloanele electorale ale consilierilor de campanie, PD-L a antagonizat societatea romana, i-a impartit in buni si rai, in cinstiti si nesimtiti. I-a asmutit unii impotriva celorlalti. I-a amestecat in aceeasi oala pe toti cei platiti de la buget: profesori, medici, functionari publici, militari, politisti, judecatori, procurori. Dar nu au suflat o vorba despre "ai lor", despre miile de functionari politici, numiti doar pe criteriul contributiei din campanie.

I-au asmutit unul impotriva celuilalt pe bugetari si pe cei "de la privat". Pe parinti impotriva profesorilor care nu lucreaza decat 18 ore pe saptamana in loc de 40. Pe pacienti impotriva medicilor. Armata e si ea etichetata ca fiind nesimtita. Politistii sunt spagari. Justitia e aservita mafiotilor. Iar presa, daca indrazneste sa critice, in mod cert este fie "tonomata", fie pe statul de plata al "mogulilor".

Pensionarii "normali" se uita chioras la cei "pe caz de boala", invatatorii la profesorii universitari, iar traseistele de pe centura ii invidiaza pe traseistii politici.

Parlamentul e o gasca de chiulangii tradatori de tara, Opozitia vrea sa puna mana pe ciolan, iar sindicatele fac afaceri cu patronii.

Fracturand consensul national, Traian Basescu a obtinut un efect invers. De fapt, populatia nu mai are deloc incredere ca actualul Guvern va mai reusi sa faca ceva pentru tara. In goana dupa castigarea urmatoarelor alegeri, PD-L a indus in mentalul colectiv al oamenilor lipsa de incredere in instrumentele statului, a descurajat orice tip de initiativa contrara parerilor lor, s-a jucat cu emotiile populatiei, incat nimeni nu mai are incredere nici macar in ziua de maine. Practic, PD-L a definit un nou tip de leadership. Autoritarismul democratic cu accente de lasitate: ce-i bun e-al meu, ce-i rau e al vostru.

Si criza asta morala nu se rezolva in 30 de zile. Trebuie sa treaca mai mult timp pana cand autoritatea statului in teritoriu sa fie restabilita dupa inconstienta invrajbire a populatiei pe care a facut-o PD-L.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#masuri reduceri bugetari, #reducere salarii bugetari, #Traian Basescu masuri criza, #Guvern PDL criza , #guvern PDL PSD