PDL si PSD, de acord: Mariri pentru bugetari si concedieri in aparatul de stat

Marti, 02 August 2011, ora 19:58
3364 citiri
PDL si PSD, de acord: Mariri pentru bugetari si concedieri in aparatul de stat
Foto: Arhiva

In urma evaluarii FMI, unde era specificat ca exista posibilitatea maririi salariilor, bugetarii au si fost anuntati, pe surse, de unii politicieni, ca s-ar putea sa isi recupereze o parte din bani. Cand? In scurt timp, mai exact in octombrie. Din pacate pentru ei, informatiile au fost infirmate.

Jeffrey Franks a precizat ca exista posibilitatea unor cresteri salariale, care se pot face doar in cazul unei noi serii de disponibilizari, din cauza ca sectorul public este in continuare supradimensionat.

Deputatul PDL Mihaela Stoica, membru in comisia pentru administratie publica, a declarat, pentru Ziare.com, ca nu crede ca Guvernul va recurge in 2011 la concedieri, iar salariile vor fi marite, cel mai probabil, dupa ianuarie 2012.

"Un lucru este cert, Romania nu isi permite sa pastreze schemele de personal supradimensionate de Guvernul Tariceanu. Platim acum pentru iresponsabilitatea PNL si PSD. Pe de alta parte, nu cred ca trebuie sa ne planificam valuri de concedieri si nici nu cred ca se intampla lucrul acesta. Concedierile vin exclusiv din dimensionarea corecta a aparatului de stat.

Premierul Emil Boc a explicat foarte clar ca plecarile vizeaza politica reducerii numarului de salariati in sectorul bugetar prin angajarea unei persoane la sapte posturi vacante. Asadar nu cred in valuri de concedieri, cred in dimensionarea corecta a aparatului de stat. Asta face acum Guvernul Boc si, dupa cum vedeti, organismele internationale apreciaza acest lucru", ne-a declarat democrat liberala.

Pe de alta parte, deputatul PSD Mircea Draghici, reprezentant al Opozitiei si membru in Comisia pentru buget, finante si banci, este convins ca vor continua concedierile, iar "greul va fi dus in continuare de marea masa a populatiei, de cei cu venituri reduse, de bugetari si pensionari".

"Ceea ce a spus Jeffrey Franks la intalnirea cu membrii Comisiei de Buget-Finante a fost foarte clar: puteam iesi din criza si fara ajutorul FMI, cu conditia absorbtiei fondurilor europene, iar taierea salariilor a fost strict dorinta si solutia actualului Guvern! Mesajul lui Traian Basescu a fost foarte clar: vom continua cu austeritatea; tot greul va fi dus in continuare de marea masa a populatiei, de cei cu venituri reduse, de bugetari si pensionari.

Romanii o vor duce prost in continuare, in vreme ce ei vor continua sa se imbogateasca. Orice crestere economica pe care actuala putere o anunta se regaseste doar in buzunarele clientelei portocalii. Cum poate cineva sa vorbeasca despre crestere economica si despre stabilizare cand romanii o duc din rau in mai rau?

Presedintele Basescu anunta o crestere a veniturilor la bugetul de stat si in acelasi timp nerealizarea investitiilor. Unde s-au dus atunci banii colectati suplimentar la buget? Doar in buzunarul lor! De aceea, concedierile vor continua!", a declarat deputatul PSD, pentru Ziare.com.

Unde mai este nevoie de concedieri?

Intrebati in ce domeniu ar mai fi nevoie de concedieri, in asa fel incat aparatul de stat sa fie unul performant, membrii Puterii si ai Opozitiei au cazut de comun acord ca este vorba de companiile de stat.

Mihaela Stoica crede ca "probabil ca vor aparea disponibilizari in urma restructurarii companiilor de stat".

"Probabil ca vor aparea disponibilizari in urma restructurarii companiilor de stat. Din cate stiu, in aceasta perioada s-a inceput selectarea consultantilor pentru alegerea managementului privat. Cu un management privat, nu vor mai exista nici suspiciuni privind clientii politici ai acestor companii si nici nu se va mai pune problema unui surplus de agnajati platiti numai pentru ca au calitatea de ruda", ne-a declarat democrat liberala.

Mircea Draghici sustine ca pe langa concedierile din intreprinderile de stat, mai este nevoie sa se faca concedieri si la Guvern.

"Intreprinderile de stat bugetofage sunt supradimensionate din punct de vedere al resurselor umane. Tind sa dau dreptate celor de la FMI, care s-au plans de numarul prea mare de intreprinderi de stat (peste 1000, dupa 1989) care genereaza pierderi de doua ori mai mari decat bugetul din sectorul de sanatate, pierderi care nu au fost incluse in statisticile privind bugetul datoriilor de stat si deficitul bugetar. Concedieri ar trebui sa se faca in primul rand dintre membrii Guvernului, care au dovedit contraperformanta", ne-a declarat deputatul social democrat.

Salariile vor creste odata cu economia

Deputatul PDL Mihaela Stoica crede ca atunci cand creste economia, cresc si salariile.

"Daca am invatat ceva de la guvernarea PNL si PSD din 2008, este ca patima populismului are efecte nocive. Anul 2012 va fi an electoral, dar in niciun caz nu va mai fi un an cu derapaje electoralo-economice. Guvernarea PNL, sustinuta de PSD, a facut atunci cheltuieli iresponsabile.

Cred ca majorarea salariilor nu poate avea loc inainte de 1 ianuarie 2012, daca va exista in continuare crestere economica, iar Romania isi va atinge tinta de deficit astfel cum ne-au sugerat si organismele internationale. Probabil ca aceste cresteri vor avea loc in transe.

Toti ne dorim ca, in 2012, taierile salariale sa poata fi recuperate. Nu se poate spune cum si cat pentru ca depindem si de evolutiile din plan international. Trebuie sa vedem cat isi permite Romania sa recupereze aceste taieri.

Eu cred ca semnalele sunt pozitive pana acum, dar cred ca orice politician responsabil trebuie sa se abtina acum sa ofere prognoze demagogice, sa amageasca oamenii cu majorari in cifre exacte. Stim cu totii ca ele nu pot fi oferite exact in acest moment. Deci, solutia este usor de inteles: creste economia, cresc si salariile. Trebuie pastrat un echilibru, iar Guvernul stie acest lucru si actioneaza cu moderatie si precautie", ne-a mai declarat deputatul democrat liberal.

Si deputatul Opozitiei, Mircea Draghici sustine ca exista solutii pentru cresterea salariilor, incluse in programul de dezvoltare al USL, cum ar fi eficientizarea cheltuielilor publice, proiecte cu efect multiplicator in economie si altele.

"Solutii exista si sunt cuprinse in programul de dezvoltare al USL. Din punctul meu de vedere ar trebui sa se puna accent:

- pe o strategie fiscala pe termen mediu, de minimum trei ani, coerenta si prietenoasa mediului economic;

- pe incurajarea firmelor private in plata la termen a arieratelor prin masuri stimulatorii;

- pe imbunatatirea colectarii fondurilor la bugetul de stat prin reducerea evaziunii fiscale;

- pe eficientizarea cheltuielilor publice prin depolitizare si eliminarea clientelei politice;

- pe absorbtia fondurilor UE prin regandirea procedurilor si simplificarea acestora, in special a celor legate de selectarea si implementarea investitiilor;

- pe directionarea unui program investitional spre infrastructura si proiecte cu efect multiplicator in economie", ne-a mai declarat deputatul social democrat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#salarii marite Mihaela Stoica Mircea Draghici, #concedieri 2011 salarii marite , #guvern PDL PSD