Opinii: Sange de la PD-L

Duminica, 25 Iulie 2010, ora 08:34
3816 citiri
Opinii: Sange de la PD-L
Foto: jandarmi.net

"Trebuie sa fie ferm si sa taie in sange si sa dea afara in jurul lui" - Monica Macovei, despre Emil Boc. In traducere, premierul e acuzat ca a pastrat clientela politica, ca nu a facut la timp restructurarea aparatului de stat si mai ales ca nu a scapat de "greii" cu probleme din jurul sau. Perfect indreptatit.

Monica Macovei stie ca PD-L are nevoie ca de aer sa faca taieri. Sa se vada sange. Intrebarile care se pun in cazul asta sunt doua. Are Boc atat de mult curaj? Are Boc liber de la Basescu? Pentru ca un asemenea efort nu e usor de facut fara sa ti-i pui in cap tocmai pe ai tai. Cei pe care trebuie sa-i lovesti.

Toti oamenii statului

Daca s-ar face vreodata un concurs pentru cele mai umflate aparate de stat, Romania ar fi foarte probabil in plutonul fruntas. E adevarat, s-au facut concedieri. Mai putine in 2009, explicabil prin faptul ca era an electoral si nici PSD, nici PD-L nu voiau sa-si compromita sansele. Desi trebuiau facute. Statul ar fi economisit astfel sume uriase. Apoi, trebuiau facute restructurari masive incepand cu ianuarie 2010. Foarte posibil, asta ar fi redus din presiunea pe bugetul de stat.

In fine, ele inca mai trebuie facute si la ora asta. Dar facute cu cap. Nu la gramada, ci din randurile acelei parti inutile a birocratiei. Denumita politic drept "clientela" si popular drept "trantorii cu pile".

Din pacate, categoria asta e un fel de specie protejata. Din cauza ca e mai mereu ferita. Asta pentru ca de obicei sunt tocmai oamenii celor care ar trebui sa-i concedieze. Tocmai de aia, trebuie pusa presiune politica. Si luate decizii.

Intr-adevar, restructurarile propuse de Boc s-au facut. Doar ca nu la timp. Unii dintre ministri au intarziat inacceptabil de mult. Iar premierul a inchis ochii. Nu restructurarea personalului de la centru e insa problema cea mare. In teritoriu sunt mult prea multi oameni inutili. Ce-i drept, in unele parti e chiar deficit de personal. In altele, prea multi purtatori de dosare. Pe banii nostri.

Si de atata timp, lucrurile astea persista. Evident, nu PD-L a creat hatisul asta. Nu in primul rand, pentru ca de abia din decembrie 2008 avem un premier democrat-liberal. PSD-ul lui Nastase si mai apoi PNL-ul lui Tariceanu au strans armata bugetara si bugetivora. Dar PD-L nu a facut suficiente sa scape de ea. Asta desi, ca sa fim sinceri, a facut cele mai multe. Nu deajuns. Nu deajuns de adanc, nu deajuns de masiv, nu deajuns de bine tintit.

Sa se taie!

Cand esti in groapa, ai nevoie de salturi mari ca sa iesi. Chiar daca trebuie sa te ranesti. Taras-grapis nu vei ajunge nicaieri. Si exact de maniera asta actioneaza Boc. Cand de fapt ar trebui sa taie. Sa concedieze fara mila. Nu pe cei realmente utili, ci clientela.

Din pacate, iti trebuie mai mult decat o buna planificare atunci cand faci asta. Iti trebuie curaj sa le tai craca de sub picioare celor care te sustin in teritoriu. Cu alte cuvinte, Boc e prins intre ciocan si nicovala. In primul rand, trebuie sa elimine suficient de multa clientela si suficient de spectaculos ca populatia sa aprecieze asta in sondaje. Lucrul asta e riscant, pentru ca al doilea lucru de tinut minte aici e ca daca elimini clientela, elimini si acei oameni care te sustin politic neconditionat.

Si cand te-ai prabusit in sondaje asa cum a facut-o PD-L, te gandesti ca riscul sa cobori si mai mult e urias. Doar ca e mai mic decat sa nu faci nimic. Sau s-o faci cu jumatate de masura.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#clientela politica, #reforma aparat de stat, #reforme PDL , #guvern PDL PSD