Sansa uriasa a PDL - salvare sau condamnare definitiva? Opinii

Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 00:20
7051 citiri
Sansa uriasa a PDL - salvare sau condamnare definitiva? Opinii
Foto: Arhiva (Antena3)

PDL a incasat de la DNA cateva lovituri in puncte vitale. Procurorii anticoruptie au scos la iveala o teribila increngatura la Cluj, cu tentacule pana in Palatul Victoria, ancheteaza ceva asemanator si la Brasov, iar la Ministerul Muncii a fost devoalata o caracatita ce l-ar putea face sa simta o noua broasca sufocanta in gat si pe Ioan Oltean.

Secretarul general al Guvernului, protejata cuplului Udrea-Cocos, Daniela Andreescu, este protagonista unui imens conflict de interese. Iar potrivit lui Traian Basescu ne-ar mai putea astepta surprize.

Daca ele vor fi multe si de aceeasi amploare, PDL ar putea intra intr-o criza de imagine in comparatie cu care prejudiciul provocat de masurile de austeritate ar putea parea o ciupitura de tantar.

E vreo cale de iesire din asa ceva? Cu siguranta, da. Ceea ce PDL nu a facut de buna voie, face DNA cu forta. Adica reforma politica. Este ca o operatie extrem de complexa si de dureroasa, dupa care pacientul este initial slabit si derutat. Apoi, insa, scapat de boala sau, ca sa nu fim idealisti, de o mare parte din ea, se simte mai bine, este mai vioi si mai puternic.

Partea curata din PDL poate face din aceste lovituri sansa unui nou inceput, care sa-i dea posibilitatea ca la alegeri sa poata spuna: macar noi ne-am curatat, in mare parte, am trecut prin purgatoriu si de aceea sunt mai credibili. Intr-o tara terorizata de coruptie, mesajul ar putea prinde foarte bine. Dar nu e suficient.

Practic, dupa ce sursele clasice de finantare prin coruptie vor fi drastic diminuate, dupa ce primarii specializati in cumpararea de voturi vor fi fost anihilati, PDL va trebui sa inventeze un alt mod de a le castiga. Nu e nevoie de cine stie ce efort de imaginatie. Ar trebui sa puna in loc, pe langa o imagine curata, proiecte articulate, promisiuni fezabile, o viziune realista si inchegata pentru Romania. Are PDL resurse pentru asa ceva?

Deocamdata nu a vadit, caci guvernarea Boc a facut ceea ce trebuie numai sub presiunea externa si sub biciul de la Cotroceni. In domeniile unde a avut cat de cat libertate de miscare s-a comportat haotic, ilogic si mai degraba distructiv. Nu am vazut in actiunea partidului nicio farama de viziune, niciun proiect coerent de la un capat la celalalt.

Dar mai am o intrebare: daca PDL ar vadi si viziune, si proiecte, acest mod de a face politica, fara pungi si populisme, ar prinde in Romania? Indraznesc sa fiu optimist, desi o fac cu o oarecare strangere de inima.

Cred ca o politica serioasa ar prinde tocmai la electoratul demobilizat, care nu mai are incredere in nimeni si nu intentioneaza sa mai mearga la vot. Adica electoratul de dreapta urban, educat, angajat in mediul privat. Nu e un electorat usor de convins, caci s-a fript si cu CDR, si cu DA, si cu PDL si PNL luate separat. Dar daca va fi convins, el poate inclina decisiv balanta viitoarelor alegeri, caci, sa nu uitam, procentele din sondajele de acum reflecta intentia de vot doar a celor care inca mai vor voteze.

Daca PDL nu va reusi aceasta reforma la nivel de imagine, mesaj si abordare, ma tem ca este amenintat cu ceva mai grav decat pierderea alegerilor. Este amenintat cu destructurarea, iar partea sa buna nu s-ar mai putea salva decat printr-o totala rebranduire. Adica printr-un partid nou, a carui aparitie Traian Basescu deja a salutat-o cat de calduros si-a putut permite.

Indiferent daca este constient sau nu, indiferent pe cine invinovateste pentru criza pe care o traverseaza, PDL se afla intr-un moment decisiv pentru viitorul sau. Are o sansa mica sa se salveze si una uriasa sa-si semneze condamnarea.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#PDL reforma coruptie, #PDL alegeri 2012 , #guvern PDL PSD