Ziare.com

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston:Te lepezi de Satana? Pe marginea fuziunii PDL-PNL

Marti, 24 Iunie 2014, ora 23:55

   

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston:Te lepezi de Satana? Pe marginea fuziunii PDL-PNL
Ce-i drept, PDL a reprezentat o etapa superioara in viata noastra politica, comparativ cu PSD. N-a aparat parlamentarii penali, l-a aparat pe Traian Basescu la suspendarea din 2012, nu s-a pretat la jocul murdar din martea neagra.

La un moment dat s-a dezis, dupa explicatiile lui Traian Basescu, de politica economica a guvernarii Boc si l-a acuzat pe Traian Basescu ca le aresteaza primarii. Dupa care a intervenit cunoscuta ruptura.

Acum se pregateste fuziunea PDL-PNL. Nimic de zis, este nevoie de o concentrare a fortelor politice de dreapta, pentru a face fata colosului USD.

Problema apare atunci cand PDL ignora abaterile de la democratie si statul de drept, practicate de PNL in ultimi doi ani:

 • Lovitura de stat din iulie 2012
 • Martea neagra
 • Protejarea parlamentarilor penali
 • Cererea de demisie a presedintelui Basescu, nejustificata de fapte imputabile acestuia, exact ca in timpul loviturii de stat din 2012

 • Este de acord PDL cu aceste derapaje foarte grave? Daca nu le contesta, daca nu cere PNL sa "se lepede de Satana", inseamna ca si le asuma, tertiun non datur. Este o problema de credibilitate a acestei fuziuni.

  Cum se raporteaza PDL la trecutul recent al PNL? Nu vad niciun comentariu, nici o reactie, apropos de acest trecut, nu numai dubios, ci de-a dreptul nociv, pentru calitatea statului de drept din Romania.

  Argumentul ca doar asa poate fi oprit partidul stat, PSD, nu sta in picioare. Exista riscul ca evenimentele din iulie 2012 si martea neagra sa se repete, iarasi si iarasi.

  Pretentia PDL, ca "va ridica" PNL la nivelul de respect al statului de drept, se loveste de posibilitatea ca PNL sa "coboare" PDL pana la nivelul de comportament din 2012, martea neagra si protectia parlamentarilor penali.

  O astfel de "casatorie", intre doua partide mari si cu istoric remarcabil, ar trebui sa se realizeze pe principiile si valorile sacrosancte:

 • Domnia legii. Nimeni nu este mai presus de lege
 • Independenta justitiei
 • Lupta anticoruptie
 • Separarea puterilor in stat
 • Consolidarea si depolitizarea institutiilor statului
 • Stat minimal, flexibil si puternic
 • Traseul euroatlantic al Romaniei

 • Nu se face asa, am mari dubii ca, in viitor, partidul rezultat din fuziune va avea un comportament responsabil si cu respect pentru aceste principii si valori.

  Pozitia diferita pana acum, in privinta cererii de demisie a presedintelui Basescu, alimenteaza dubiile ca cei doi "miri" in ale politicii ar impartasi aceleasi valori si principii. In aceste conditii, mariajul va fi cu nabadai, cu tradari si orientari diferite, de la caz la caz. Cu relatii "extraconjugale".

  Ca sa nu vorbim de cine este mai cine in "familie", cine ii conduce destinele? PNL sau PDL?
  Cu alte cuvinte, n-ar trebui, ca inainte de orice, PDL sa intrebe PNL, de trei ori, "te lepezi de Satana?". Si, in functie de raspuns, sa semneze sau nu, certificatul nuptial.

  Se pare ca PDL nu are asemenea ganduri, accepta casatoria cu un PNL marcat de un trecut intunecat, cu numeroase tradari si derapaje in ale onestitatii politice. Cine pierde, cine castiga? Viitorul ne va arata ce afacere au facut cele doua partide. Si cu ce consecinte asupra romanilor.

  Stefan Vlaston este presedinte al Asociatiei EDU CER si membru PMP

  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 1785 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  2 comentarii
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  ce vor PiMPii?

  Articol din categoria PiMPii contraataca.
  Cu independenta justitiei ne-a lamurit. Se ia spaga de la tzigani si ca sa nu se mai dea banii inapoi se acuza tziganii de santaj. Cu complicitatea DNA Constanta!

   

  1) Nimeni nu este mai presus de lege

  2) Independenta justitiei
  3) Lupta anticoruptie
  Foarte inteligent, vlastoane, cu completarile de rigoare:
  1) cu o exceptie: basescu
  2) numai daca e garantata de basescu, altfel nu e independenta
  3) numai condusa de clanul basescu
  *) si asa mai departe,
  Basescu e-n toate cele ce sant
  Si-n cele ce maine vor rade la soare...

   

  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor